Beogradske opštinske novine

ГОДИНА XI

126 —

БРОЈ 30

жен,с. Тамо је бпло у плапу, да се дигне гра()СВ1ша ца је од тога одустало се, и та је улица сад пивелисана. То место пе може нн долазити у питање. Ст ЧаЏвиК — Са свнм да се искључи (чује се: нека се одреди комисија па }|е нам опи поднети илвештај). Председник — Дакле шта желите? (Комисију). С. Азријел — У комисији да буду г. председник, ТТнкола Хаџи Поповић и Мата Јовановић. (Прима се). Председник — Имамо да решимо о Панчића статуји. (Чита акта о томе) Ми смо издали све што ,је бнло прилога и сад остало је да се Ђ. Јовановићу исплати остатак ако одбор општински налазп да му је потраживање оправдано, и онда статуа прелази у сопственост општине. М. БончиЛ — Да ли је ту била некаква комисија ? Шта је она рекла: да се исплати или да се не исплати ? Председник — Комисија је била још лани и сад пе сећам се шта је радила. М. КааетановиЛ — Комиеија колико се сећам није нншта радила, М. МарковиЖ — Ја колико се сећам, радио сам два пут о овом и говорило се о томе да ли је статуа својина г. Јовановића или не, јер ми смо се бојали овог: да све исплатимо па да дође сопственик и каже моје је. А. ОдавиИ — Је ли питање о својини рас прављено ? М МарковиК — Није било решавано, Р. ДраговиЛ — Тако је као што каже г. Милутин. Птрчдседник — Ја 1>у да претворим ову сед ницу у кратку конФеренцпју и да умолим г. Јованови^а који је овде да то објасни, После конФеренције. Иредседник — Господо Налазите ли да треба да се плати? (одобравање) Господо, молим. У овој 1893 год. нама је исцрпена сума на непредвпђене трошков . По томе немамо откуда да јчинимо нову исплату. Остаје да овластите да се може исплатити из уштеда по другим буџетским партијама: друкче не може. (Одобра вање). М. КаиетановиИ — Може ли то да буде; Предеедник — Може одбор то да реши, Другог изласка нема — Има јога једна молба: Драгутина Марковића тексатора Он тражи хонорар од 360 дин. вели, да је болестан и моли да му се учипи помоћ. А. ОдавиК — Ради ли он то по дужности. Председник — Ради. А. ОдавиИ — Хоћу да констатујем да нема довољно одборника за решавање, а за тим ипак кажем да не треба да му се да. Председник — Због недовољног броја одборника закључујем седницу. Седница закључена у 8 сати.

НАРЕДБА. Старајући се о интересима општине београдсгсе и о тачпом прикупљању н>ених ирихода, закопом и од падлежне власти одобрепих, Суд општ. вар. Београда, па оспову решења Државпог Савета од 24. Октобра 1892. год. Бр. 3438. чл. 40. зак. о оиштипама и решења одбора општинског од 12 Маја 1890 год. Абр. 839, и 11 Јуна 1892. Абр. 7537, а у свези с наредбом Управе вар. Београда од 10 Новембра 1892. год. Бр. 10975. шфеђује Да сваки онај који према поменутој наредби Управе вар. Београда од исте добије дозволу за давање балова, концерата и других забава, буде дужап с том дозволом пријавити се опгптипском Суду и и.ему положитп ниже озпачепу таксу. која је устаповљена у корист сиротиње београдске и пародпог позоришга. Ако који од сопственвка или закупца локала где се дају јавне забаве, допусти да у његовом локалу какво страно лице даје представе и друго тоне подобно, а не увери се да је дотичпо лице поред дозволе дпбијене од управе вароши Београда и општини таксу платило, биће он одговораи општипи за пеплаћепу таксу

ТАКСЕ ЗА ЈАВНЕ ЗАБАВЕ У ОПШТИНИ ББОГРАДСКОЈ

I. а, За свирање муш. оркестра по каФанама, баштама и т. д. од концерта до . . . 3 д. б, За свирање са певањем вештака од 1 концерта 5 д. в, За свирање женског оркестра (даменкапеле) 20 д. II. а, За игранку у локалу 1-ог реда .... 15 д. б, За игранку у локалу Н-ог реда .... 10 д. в, За игранку у ло т *алу Ш-ег реда .... 5 д. III. а, За панораму на дан 5—10 д. б, За разне преставе и показивање вештина, дневно 10—50 д. в, За менажерије и музеуме 5—15 д. г, Циркус од преставе 10—20 д. д, За забаве „Тингл-Тангл" т. ј. (певал.е, свирање и представљање) од вечера 50 д. IV. За друге врсте забава које овде нису предвиђене решаваће општински Суд засебно. V. Сем овога наплаћиваће се још половина од гореозначене таксе у корист краљ. српског народног позоришта. Од суда оаттине ва.р. Ееограда 14. Новембра 1892. год. АБр. 11331. у Београду.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ. I. Димничарство : а) За чишћење димњака (цилиндера) без разлике на спратове 0 - 20 д. б) За неузидан шнархерд 0'20 д. в) За узидан „ 040 д. г) За велики узидан шпархерд у гостионици 0'50 д. д) За чишћење димњака од два спрата 0 - 20 д. ђ) За чишћење простог димњака . . . 0 - 10 д. е) За чишћење чункова од 2 и по метра уједно са пећима 0 - 10 д. ж) За чшпћење чункова од 2 и по метра уједно са више пећи 0 - 20 д. з) За паљење димњака (цилиндера) без разлике на спратове 0'75 д. II. Пранењење помијара и нузкника: а) Од кубног метра 10'— д. б) Од акова 0\50 д. III. Псетарина: а) Марка за пашче за годину дана . . З - — д. б) Обнављање изгубљене марке стаје. . I - — д. IV. Гробарина. а) Гроб за децу 7*-— д. б) Гроб за одрасле 12-— д. в) Мала гробница 555 - 52 д. г) Велика гробница III. реда 998-39 д. д) Велика гробница II. реда. , 1099'32 д. е) Велика гробница I. реда 1684 - 57 д. V. Мртвачка вола : а) Мртвачка кола стара са два коња . . 12'90 д. б) Мртвачка кола са анђелима са два коња 24*90 д. в) Мртвачка кола нова са два коња . . 36 - 90 д. г) Мртвачка кола нова са 4 коња . . . 72'90 д.

Т АКС Е ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА За квартове : Савамалски, Теразијски, Варошки и Врачарски: 1. Од собеикухиње или мањег дућана са собом 0 - 25 д. 2. Од две или три собе, са кухињом или већег дућана са магазом 0 - 70 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од каФане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале 1*50 д. За кпартопе: Дорћодеки и Палилулски: 1. Од собе и кухпње, или мањег дућана са собом 0'20 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом 0 - 60 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од каФане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале ..... 1 д. Од суда оиштине београдске 28. Августа 1892. године АБр. 9449.

УРЕДНИШТВО И АДМИИИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГА СУДА

Власник Општина Бзоградска

парна радикална штампари.та

Уредник Урош Кузмановић