Beogradske opštinske novine

— 141 -

Г0Д11НА IX

ее вежбати од 18 па закључпо до 28. (. ептгмбра оне год. Сгоку ове једипице сваки сопствепик довешће 12 Септембра ове г«д. па трвалиште ради вомвсијског прегледа. Обвезпици ове једипице имају доћи 18. Септеибра у 4 часа у јутру па железмичку стаиицу гди ће ду путоваги с.ч 1еретпим возом бр. 41. 4. VII. активпи пешадијски пук Краља Алсксапдра I. са пувов. и батаљоппм шгабовима, III. активпи гардијсви пук са пуков и батаљопим штабовима, са својом иописапом вомором и товарпим коњнма, да дођу 15. Септембра тев год. увече па копак па зборпо место и то : "VII. пук на бањичко брдо III. нук пм толчидерско брдо взше ВајФерта гди ћс се вежбати од 15. па закључпо до 28. Септембра ове год 5. Допупсви батаљоп III гардпјског пука, допупски батаљон VII. пешадијског пува п местне труие свију родова војске са својом пописаном комором и товарпим конлша, да дођу 15. Септембра тек. увече на конак па зборпо место и то : Допунсви батаљои III гардиског пука па топчидерско брдо, а остали па Тркалиште. гди ће се вежбати 16 и 17. Септембра ове год. 6. Штаб и свп ескадропи дивизијсво коњице са својом пописапом комором и товарпим кољима, да дођу 16. Септембра тек год. увече па копав па зборпо месго — ,западни врачар- 4 код војпог сењака, гдп ће се вежбати од 16. па закључно до 27. Саптембра ове год. 7. Допупскп ескадрон дивизијске коњице, са својом пописапом комором и то варним коњима, да дођу 16. Септембра тек. год. у вече па копак на зборпо ме сго — ,западни врачар* код војпог сењака, гди ће се вежбати 17. Септембра ове год. 8. Дунавски артиљеријски пук и то : Штаб пука и I. дивизиона, по том 1, 2, на ГГодјебрада, своју сакупљену војску мора да окрене назад, да угушује буну народну у Трансилванији, изазвану увећаним данцима и ратним трошковима, трошеним на амбициозне прохтеве краљеве. То је било год. 1467. Матија истина угуши ту буну, али у боју иротив молдавеког војводе СтсФана. у мало што и сам није главом платИо, добивши само рану у руку.(') Подсгицан наново од напе, крене ее Матија 1468. године 13. априла из Пожуна са 16 000 војника и 50 топова на Подјебрада. Рачунао је, да ће тада од Турака битн на миру, пошто су му они сами понудили примирје (-) Уза се крене и сву српску војску под њеним војводама, да се и она за тућ рачун бори противу своје браће. „Најбољу прилику, да се верношћу својом препоруче краљу, употребили су Срби и Бук овог тренутка у рату са Чесима",* вели Гнгел.{ 3 ) Ко зна, да ли би заиста краљ и пожњео ону ратну елаву, да му Срби не беху његова главна победоносна вој(1) 1ј о п 1 8 - 1 е § е г ШвЈоћ-е 4е 1' АпШсће-Нопцпе, р. 231. — 8т1сјк1аз Т.:Ж^ј* ћг\ т а1. књ. I ст]>. 648. (2) Јј о и 18 -1/ е § е г. На нстом месту. (3) А11§ет. ТУеИШЈЛопе, В. III. одсек бевсћ. л-. 8ег\ ! 1еп 8. 445.

3 и 7. батерпја, са целом понисапом заирегом за топове и каре, као и са целом комором и товарпим воњима, (само обвезпици и резервисти 7 батерије, да дођу без стоке,) имају доћи 17. Септембра ове год. увече на копак. на зборио место — Топчидерско брдо више В^јферт; 1 , гдп ћс се вежбати од 17 па злкључно до 26. Септембра ове год Свави сопсшепик сгоке ове једипице, довешће исту па тркадиште дап раније од нозива на иежбу ради комисијског ирегледа. 9. Допуиска батерија дупавског артиљеријског пува, без стоке, да дође 17. Септембра т. год. увече па копак па зборпо место тоичидерско брдо више Вајферта, гди Ке се вежбати 18. Сеитембра ове године. 10. Болиичарске чете, дивизијска етаина пољска болпица, дивизијска марвена нољска болница и дивизијска сапитетска волопа, без стоке, да дођу 1. Октобра ове год. увече на конак на зборно место —- Тркаииште. гди ће се вежбати 2 и 3. Овгобра ове год. 11. II ги дивизион дунав. артиљеријског иука и то : 4, 5, 6 и 8. батерија ; са целом пописапом запрегом за 'Јопове и каре вао и са вомором и товарпим воњима, (само обвезпици и резервисти 8-ме батерије. да дођу без стоке), имају доћи 5. Октобра ове год. увече на копак на зборно место Топчидерско брдо више Вајферга гди ће се вежбати од 5. па закључио до 15. Октобра ове год. Сваки соиствепик стоке ове јединице, довешће исту на тркалишге дап раиије од иозива на вежбу ради комисијског прегледа. 12. Дивизијска проФијант колона, певарсве чеге са покретном иеварницом, месарска чета, запатлијска чета а дивизијски марвени депо без стоке да дођу 15. Септембра ове год. увече па конак на зборпо место — Тркалишге, гди ће се вежбати 16 и ска.0 ,, Јер докле Мађари негодоваху према овом рату, дотле Срби беху неиоколебљиви у верностн према краљу Матији." Ну, докле је на једном крају своје краљевине брао лаворике, дотле је краљ Матија, на другом крају иретрпео осетних губитака. Турци, и ако су му пређе били понудили иримирје, ннак су њихови иљачкашки чопори згодно уиотребили ову прилику, заузетости Матијине на северу, па иродру"у Далмацнј.у, поробивши и попленивши чак до Задра. Пису поштедели с пролећа год. 1469. ни земље српске преко Врбаса и Уне, о чему ћемо на евоме месту оппшрније говорити. Као да ово није била довољна опомена краљу, да окрене победоносне своје чете про тиву овог другог непријатеља, већ је тре-

(1) Пррвнати и уважсни немачки историк, светскога гласа, (1г. в-сог^ ЛУеЈнт говорећи о учествовању Срба у чешком рату, веома се неправедно изражава о Србима у речима: „..сИе -\у11(1еп На1иоп ч г Ц1;е1еп ТигсћЉаг ш (1ет ипцШкИсћеп БатЈе* (А11веш. ЛУеЈ^евсМсМе, В. IX. 8. 151.) — Не знамо, да ли су били питомији Мађпри, са својим Матијом на челу, који и подстицаху Србе на тако беснило, плаћајући пм обе!>ану војничку плату као бакшише за донесене посечене главе неиријатељске, — или су „дивљи" Срби, што су се трудили, да своме краљу покажу безграничну верност, и да макар на тај начин добију своју најамничку плату, да од глади не скапају, као и еклониште од навале Турака.

17. Сентембра ове год. Ослобођавају се од < ве вгжбе само они резервисти пекарске и месарске чеге који су легос издржавали вежбу. 13. Дивизијсва мунициона. колона са покретпом аргиљеријском радионицом, дивизијска војна пошта без стоке, да дође 10. Октомбра ове год. увече на конак на зборпо место — Тркалиште, гди ће се вежбати 11 и 12. Октомбра ове год. 14. Мунициона колона воњичве бригаде без стоке, да дође 13. Овгомбра тев год. увече иа копав иа зборно мест« — Тркалиште гди ће се вежбати 14. и 15 Октомбра ове год. Обвезници, који се имају вежбати мање од три дана, храииће себе и стоку о свом трошку. Свави обвезник попеће собом војничка билет одело и обућу, кошуље, цео арибор за јоло и пиће и за иокривање ћебе или поњаву. Према паређењу исге вомапде од 17. Јула ове год. Бр. 4635 — 5345, Позивају се обвезници дивизијсве воњице I. иозива пародне војске са својим штабом сви па коњима са јахаћим прибором, и сва комора за штаб и ескадроне да неизоставно 18. Септембра тек год. увече па копав дођу иа зборно место — „Западпи врачар«, гди ће се вежбати од 18 па закључно до 30. Септембра ове год. Који обвезнив небн овом нозиву следовао строго ће бити кажњеп, а при том издржаће дупло вежбања о свом 1рошку. Од страпе Суда општпне вар. Београда 13. Августа 1803. г. АВр. 4415—4467.

О Б Ј А В АКомисија за регрутовање младића за сталпи кадар, за ову календарсву годину, отпочеће свој рад 12. Августа ове године бао на то да га нагна један још страховитији туреки поход баш у близини ираве његове домовине. Турци се вешто користе сваком згодном приликом, која би им иослужила на олакшање њихових иљачкашких упада у неирпјатељску зем.љу. Њихове пограничне ггаше као да су имале такав нарочити налог од султана, јер таке пљачкашке упаде у хриптћанске земље чине они и у будуће готово свакога дана. Јуна месеца 1469. год. дигне се босански паша Асан-бег са својом, већим делом коњаничком војском,- па користећи сс малим водама. иређе Саву и упадне у Славонију, у намери да јс што више онустоши и нороби. Али тамошњи српски народ, навикнут на таке турске иосете, дочека га оружаном руком, те се Турци окренуше на другу страну. Случајно Сава јако надође, и чоиори турски не могући иродрети у Хрватеку, куда беху наумили, окрену онамо, куда се нико није надао да ће се упутити. Обшнав границе Матијине краљевине на западу, ударе на земље хабсбуршке круне, на Штајерску, Корушку и Пстрију, доиревши чак до Циља; 30 000 робља хришћанског, густи иламенови многобројних запаљених села и вароши, крунисали су овај дрски турски пљачкашки поход. Не