Beogradske opštinske novine

ИЗДАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ

ЦЕН5 ЈЕ ОГЛАСИМА б ПР. ДИК. ОД ВРСХЕ

ПРЕТПЛАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВВ КОРЕСПОНДЕНЦИЈЕ НА УРЕДНИКА Рукописи не враћају се Неплаћена пиома не примају се.

НЕДЕЉА 19. СЕПТЕ1У1БАР 1893

ЦЕНА 3А СРЕ НА ГОДИНУ НА ПОЛА ГОДИНЕ ЗА СТРАНЕ ЗЕМЉЕ НА ГОДИИУ

0 Б ј а Б а Хемијским анализама, до сада чињеним над водом из београдских водовода доказано је, да је вода из новог водовода много здравиЈа и чистија од оне из старог реконструисапог водовода. С тога сј - д с пштине вар. Београда ареаоручује грађанству, да у данима, када прети опасност од колере, употребљује за пиће и кување искључиво воду из новог водовода београдског. За друге своје намврнице може се служити водом из старог водовода али воду Савску и Дупавску да пикало не употребљује. Од стране суда општине вар. Београда 27. Августа 1893. г. АБр. 4869.

о б 3 н а н а У вези свог наређсња АБр. 2366 од 30. Априла о. г. Суд општипе вароши Београда објављује грађанству, да ће Управа Водовода од 1. Октобра ове годипе паилаћивати воду према члановима 8 и 9. нравила за издавање воде, од свију оних кућа, које су до 1. Јуна о. г. са водоводом спојепе без обзира па то, да ли се вода у вући троши или не, или да ли је инсталација у кућп извршена или не. Ово решење своје суд општине вароши Ббограда оспива на чл. 2 и 13. правила за везивање водовода са зградама у Београду и издавање воде из истог водовода, која су правила добила закопу силу решењем владе Њ. В. Краља од 10. Јуна 1892. год. ПБр. 10381 оспованим на чл. 6. 7. и 9. зак. о варошкој трошарини у Београду од 13. Јуна 1884. год. АБр. 4717 Од суда опншше вароши Београда 19. Августа 1893. год у Београду.

рдд ошхГганског одбора БАНРШДНИ САСТАНАК 6. еелтембра 1893 год. Предоедавао председник г. Милован Р. Маринковић од одборника били г. г. Н. X. Поповић, Милутин Ј. Марковић, Ђ. С. Новаковић, Филип Васиљевић, Стеван Чађовић, Др. М. Т. Деко, И. Ђорђевић, Др. Павао По-

повић, Сава Вељановић, М. М. 'Борић, М. М. Ђорђевић, К. Б. Михајловић, Н. Вулковић, Мих. П. Вончић, Р. Драговић, Дазар Радоппћ, М. Капетановић, Милош Трпковић. С. Азријел, А. Ј. Одавић, М. 0. Петровић, М. Јовановић, М. Велизарић, I. Прочитан је записник одбороких одлука седпице државе 3 Септембра ове годипе и примљен је без икаквих измсна. II. Одборник г. Стеван ЧађевиН тражи, да се унесе у нротокол његово одвојено мнење у ио гледу грађења кеја на дунавској обали. Одбор одлучу)е, да се господичу Чађевићу не може учинити по вољи, пошто се у записпику заводе само одлуке веНине а одвојена мњења су забележена у стенограФским белешкама. III. По прочитању акта нстражног судије за вар. Београд АБр 5129, којим тражи уверење о владању и имовном сгању извесних лица, одбор је изјавио, да су му Едвард и Стеван Налепка раденицп на водоводу непознати. IV. Председник износи одбору на мишлење молбе, којима се траже уверења о породичном односу и сиротном стању. По прсчитању тих молби СВр. 14498, АБр. 5186, 5198. 5208, 5303 5304, 5305, 5306, 5307, 5308, и 5309, одбор је изјавио мишљење, да се суд претходно увери о породичном односу Васе Апастасијевића, и имовном стању Анке Детић удове, Јелене С. Јмковљевић удове, Стојана. ПетковиКа ђака, Владислава Стојиљковића правнпка, Владислави А Настића гимназисте, Султане Ђорђевић, Јулке жене Петра Пандуровића, Јулијане Вуловић ученице, Драгољуба Вуловића гимпазисте и Салије А. МустаФића гимназисте, па тек опда да им изда тражено уверење. V. По прочитању протокола лицитације СБр. 14472 држане 1 Септембра ове године, за набавку ио двадесет и пет хиљада кила јечма и зоби, одбор ]е решио, да се ова лицитација одбаци и да се расппше друга, која ће се држати на малој пијаци. VI Председник износи одбору на решење предмет о згради за топчидерску школу. По прочитању акта управе вар. Београда АБр. 4279, којим се препоручује суду, , да се друга зграда за ту школу узме, и извештаја повереништва одборског АБр 10743/92год, којим се препоручује, да се за школу топчидерску купи кућа Матије Батоклетог која је на топчи-

дерском брду, одбор је решио, да се за школу топчидерску не купује кућа, но да се узме под кирију, ако се уговор са Вукашином Петровићем може раскинути Исто повереништво да ово изврши и да поднесе одбору извештај. VII Председник општине извештава одбор, да је војена власт наредила, да општина београдска набави за војену комору 227 кола п тс 113 коњских и 114 воловска; да Је општипа бесградска у прошлој години израдила и војеној власти предала свега 115 кола и то 52 коњских и 63 воловских кола, и да су ока кола израдили овдашњи колари, — оа предлаже, пошто војена власт захтева, да се и остатак кола што пре даде у израду. По саслушању овога одбор је решио, да се и остатак кола за војену комору и то: шесдесет и јсдна коњск п шесдесет и три воловскпх даду на израду овд. коларима под истим погодбама, под којима је и прва партија кола рађена но тако, да комисија, која јс гола прегледала и примала, сада по нова та кола прегледа, па којих је израда најбоља да ономе колару највећи број кола да на израду. VIII. Председник износи одбору на решењо молбу еснафа рибарског, да му уступи иаплаћивање трошарине на сирову рибу за хиљаду пет сготина динара до првога Јануара 1894. По прочитању те молбе и мишљења трошаринске комисије. одбор је после поименппичког гласања са четрнаест гласова против седам, двојица нису гласали, решио, уступа се сенаФу рибарском наплаћивање трошарине на сирову рибу до првог Јануара 1894 год за хиљаду и пет стотина динара под овим погодбама: Да еснаФ буде дужан положичи првих пет стотина динара одмах, других пет стотпна дннара 15 Октобра ове године а трећих 500 дигт. 25 Новембра ове год. Риба која преко ђумрука пређе не спада овамо и на њу ће трошарину наплаћивати сама управа општипске трошарина, IX. Председник извештава одбор, да су земљишта Симе Јовановића, Јоце Чобанић.ч и Делимарковића експроприсана за улицу п комисијски процењена тако да маса Делимарковића има општини да плати извесну суму новаца за земљиште што јој се додаје, а друга двојица имају од онштине да примају за земљиште што им одузима. Па како маса Делпмарковића нуди готпв новац, а ова остала двојица траже, да им се одузето земљиште олати што пре, пошто им ј права Фондова хоће да прода остатак имања за своје примање, а онп би међутим својом.