Beogradske opštinske novine

ГОДПНА XI

— 180 —

БРОЈ 38

тражбином од општине могли измиритн управу Фондова, то предлаже, да одбор реши, да се од масе Делимарковпћа прими процељена вредност за рачун Фонда регудапионог а да се овој двојици из регулационог Фонда исплати ио процени По саслушању овога, одбор је одлучио, да одборски повереницн г. г. Милутин Ј. Марковић, Мих. П. Вончић п Ђорђе С Новаковић одбор ници проуче акта о овим предметпма и подпесу одбору извештај, да ли је све што треба по закону извршепо, да се пријем повца и мсплата но овим оредметима може извршити и ако није, шга треба све урадитп, на да се то може учннити.

БХУ1 ВАНРЕДНИ САСТАНАК 11. Септембра 1893 год. Иреседавао преседник г. Мидован Р. Маринковић од одбориива биди г. г. Никола X. Поповић, Милош Триковић, Филии Васиљевић, Мииап М. Ђорић, Р. Драговић, Сава ЈВељановић, Коста Б. Михајдовић, Мих. П. Боичић. М. Велизарић, М. Капетановић, Ђ. С. Новаковић, Др. М. Радовановић, Др. Павао Поповић, Стев. Чађевић, Андреја Ј. Одавић, Др. Алкалај. М. М. Ђорђевић, С. Ј. Азријед. I. Прочитан је запнсник одборских одлука седнице држане 6. Септембра ов. год. и примљен је б^з нкаквпх измена, II. Председпик износи одбору на мишлеше молбе, којим се траже уверења о сиротном стаљу и породичном односу. По прочитању тих молби СВр. 14824. АБр. 5262, 5333, 5199, 5292, 5282, 5294, и 5357, одбор Је изјавио своје мишљење, да се суд нредходно увери о породичном односу Ареенија Илића позлатара н имовном стању Савке Н. Вогда новић удове, Стевана Бркића ћурчиског раденика, Дчпицо Виторовић ученице, Љубице Виторовић ученпце, Владислава Настића ђака, Радисава Прокића бив. кројача Михајла Петровића ђака, Та насија С, Поповића служитеља па тек онда да им изда тражено уверење. III Председник нзносн одбору на решење нзвештај комисије за грађење електричпог осветљења у Београду. По прочитању тога нзвештаја и предлога исте комисије, одбор је после ноименичног

СРПСКИ ШШЦ ПРОТИВУ 7УРАКА У В Е 3 II СД НАРОДНИШ СЕОБАШЛ 7 ТУВИНУ од 1459.-1814. године. ПСТОРИЈСКА РАСПРАВА У ДВА ДЕЈТА НАНИСАЛИ јр. Дгатоновић и Ј1. ЈА, рПАСИЋ..

(Академијски Савет Вел. Школе наградио крвом видовданском наградом окшт. београдске). Мото : — „Пора шшђ иерестатв бнтв умннми чужимЂ умомЂ и славинми чужот с-лавон)" (Време је да престанемо мудровати туђом памећу, и славити се туђом славом). Карамтн. (НАСТАВАК) Извештају овог непристраснога странда можемо иоклонити иотиуно иоверења. Јер је десиот Јован заиста био друкчије природе од свога брата. Неки нанш исто-

гласања са девет гласова против осам, двонца нису гласали одлучио, да се овај извештај са предлогом штампа и разда одборницима на проучавање, на по том у идућој седници изнесе одбору на решење. IV Иредседник надзорне комисије за електрично осветлен.е г Ђорће М. Станојевић подносн писмен извештај као одговор на извештај г. Т. Селесковпћа о стању електричног осветлења на дан 3. Августа ове год. По прочитању тога акта одбор је примио к знању садржину његову.

СТАТИСТИЧКИ ЗАПИСИ У ОПШТИНИ БЕОГРАДС^ОЈ Путнички саобраКај вароши Београда, У седмици од 5. Сеит. до 11. Сеит. 1893. год. доиутовало 938. одиутовало 811. Од којих су : а.) Пола : мушаог 890, жепског 48. б.) Вероисповести: иравославне 865. католичве и протестае. 58, мојсијевске 7, мухамеданске 8, свега 938. в.) Посто.јбипа: Србија 808, АустроУгарска 68, Боспа ц Херцеговипа 11, Црпа Гора 9, Грчка 1. Турска 24, Бугарска 2, Румупија 6, Русија 1, Германија 1, Фрапц. ], Игалија 3 остале државе 3. г.) Запимање путпива: Тежаци и екопоми 35, Зана лије 94, Трговца 438, индустријалци 3. шпекуланти и предузимачи 20, Гостиопичари 16, Интелигенцпја (војска) 22, ђаци 132, раденици и помоћници 71, Пи љари и бозаџије 3 падничари и слуге 50. Пз статисти /ког одељка оиштине вароши Београда 17. Се.тембра 1893. год.

ОНШТИНСЕЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ Рачуповодство суда ово општипсвог, дргкаће у својој капцеларији јавпу усмепу лицитацију ц 10:

ричари спомињу за неке његове ратне успехе још у добу деспотовања његовог брата. Тако веле, да је г. 1494. отео од Турака Митровицу и Раолце, места на девој обали Саве у Срему, топовима их разорио, да се згодном прпликом Турци не би могли њима опет користити. Зато га је краљ јако заволео и богато обдарио.0 Као такав јунак, који је иотпуно можда наСледио војничке врлине свога стричевића, иаравно је тежио, да што пре заузме место свога кроткога и иобожнога, н за деспота српског неспособног брата. Ступивши пак на тако високо достојанство, деспот Јован је потпуно схваћао и тежак задатак, а уједно п тешку одговорност, ако га не изврши. Угледајући се у свему на Змај-деспота Вука, план његовога будућега рада био је јасан и одређен, а извршењу нстога нриступао је непоколебљивом вол,ом. Тежио је, да ослободи своју потлачену домовину, да постане деспотом целе Србије. Та пдамена тежња не само да се види из целог његовог, но несрећи за српски род кратког деспотовања, већ нам то сведоче и оновремени писци, који су пратили сваки рад деспотов, а и саме ' Стојачкопић А.: Черте итд. стр. 11. — Ви то-вић у Гласнику срп. уч. др. књ. XXVIII. стр. 52.

I. На дан 20. Септембра ове године од 8 —12 пре и 2 — 5 сахати по подне,за давање под закуп 12 општинскпх дућана у Фишекџијској улици. II. На даи 25. Септембра од 8 — 12 пре и 2 — 5 сахати по подне, — за давање под закуп 16 плацева у бари вепецији, за смештај дрва и јапије III. На дан 27. Сентембра од 2—5 сах. по иодпе, — за давање под закун општинског земљишта „стари сењак". IV. На даи 28. Септембра од 2—5 сах. по нодпе, — за давање под закуп земљишга општипског до бив. богапичке баште на јалији. V. На дан 29. Сентембра од 2 — 5 сах. ио подпе, — за давање под завуп оншгинског земљишта код војног сењака. VI. На дан 4 Октобра од 2 — 5 сах. по нодпе, — за давање под закуп 12 плацева на великом тргу за свињске месарпице. VII. На дап 5. Октобра од 2—5 сах. по подне, — за давање под закуп 7. плацева на великом тргу за говеђе месарпице. VIII. На дан 7 Октобра од 8 —12 пре иодпе, — за давање под завуи 12 општинсвих дућана па зеленом венцу за месарпице говеђе и свињсве и пиљарпице. IX. На дан 12. Овтобра од 2—5 сах по подпе, — за давање под закуп права паплате тавсе од авциза на ниће. X На дан 15. Овтобра од 2 —5 сах. но подпе, — за давање под завун права туцања ка^е — тамиса. XI. На даа 18. Окгобра од 2—5 сах. по иодне, — за давање иод закуп права нандате таксе Фијакерске. XII. На дап 20. Октобра од 8—12 сах. пре подпе, — за давање иод закуп меса од бобичавих свиња, које се коље на опппан. клапици. XIII. На дап 23. Октобра од 2 — 5 сах. по нодне, — за давање под завун иеке речи деспотове. Мало пре поменути посланик млетачки, Ђустинијаније, чим једошао у Будим, по иалогу своје владе, извеетио се тачно о деспоту Јовану и јавља својој влади, поред осталога и ово: „да Јован десиот тежи да аостане десиот над Србијом т.ј. пошто је ослободи од Турчина.( г ) А његове пак речи, које иам ово исто потврђују. виде се у његовом сопственоручном писму манастиру Свигмену од 23. јула 1499. г. где се на једном месту вели : „ ашче ли же благоволит госиод Бог наш иже (в) троици славими и иречистаа Богомати, и створит с нами милост своју , створити ме господина Срблјем."(*) Бедном српском народу, остављеном без јунака и вођа својих, којн сви једаи за другим брзо изчезоше са земаљског шара, и требао је овако одлучан човек за деспота. С тога није ни чудо, што се око њега стаде ирикуиљати гомилама сав растурени српеки народ по целој Угарској. И онај део Срба, који пређе (1) Годшпи.г.ца Н. Чуиића, I. стр. 67. 'Бустинијани је и лично познавао деспота, хвалекн га као јунака, помиње да му је и народ врло ратоборан, да му је веК у навику прешло, да се бори с Турцима. (2) М1к1овсћ1сћ Г г. (1 г. : Мопитеп*а 8егМса, р. 543.