Beogradske opštinske novine

БРОЈ 42,

ГОД. 21.

ИЗЛАЗИ ИЕДЕЉНО ЛЕДАН НУТ ЦЕНА ЗА СРБИЈУ ! НА ГОДИНУ 6 дин. НА ПОЛА ГОДИНЕ 3 „ ЗА ОТРАНЕ ЗЕМ.ЂЕ НА ГОДИНУ ...... 9 „

ЦЕН5, ЈЕ ОГЛДСИМА 3 ПР. ДИЕ. ОД ВРСТЕ ПРЕТНЛАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИДОМ НА ОПШТИНОКИ ОУД А СБЕ КОРЕСПОНДЕНДИЈЕ НА УРЕДНПКА Рукописи не враћају се Неплаћена писма не прккају се.

Анализа воде из новог београдског водовода. Поводом брошуре, потиисане од г. г. др. Косте Јоваиовића, др. Марка Николића и Војислава Прљевића хемичара, којим се тврди, да хемијске апализе воде из београдског водовода извршепе од г. др, Марка Т. Л.еко државоог хемичара нису тачне п да према томе вода из новог водовода није иснравна, да није ни за пиће нити за какву употребу, — председник општине, желећи да ствар изведе на чисто, да се зна ко има право да ли државни и општински хемичар или господа што су поменуту брошуру потписали, да се, дакле па чисто зна, да ли је вода из новог водовода београдског здрава и добра за пиће и друге потребе, — одредио је решењем својим од 2. окг. 1893. год. АБр. 5884 нарочиту вомисију, да изврши осповну хемијску анализу воде из новог београдског водовода и да према добивеним резулгатима каже своје мишљење, је ли с хемијског гледишта, вода из новог водовода београдског здрава за пиће ила нвје. Поменутим решењем председника опшгине била су одређена у комисију ова госнода: за председнива др. Ђорђе Димитријевић начелник санитетсвог одељења министарства унутрашњих дела; за деловођу др. Павао Поповић инснектор санитетског одељења мин. унутрашњих дела; за чланове; Сима М. Лозанић нроФесор вел. школе. др. Ф. Шамс и др. М, Т. Л.еко државни хемичари, А. Хелих санитетски мајор и хемичар мин.војеног, др. А. Зега општински хемичар, др, Коста Јовановић хемичар нинистарства народне привреде, Војислав Р. Прљевић хамичар мин, народне привреде и др. Марко Николић хемичар. Сви чланови комисије извештени су о овоме нарочитим писмом стим, да ће се рад имати вршити у рударсвом одељењу мин. народне привреде а отпочети 6 окт. 1893 год. у 8 часова у јутру. Г. г. Коста Јовановић, др. Марко Николић и В. Р, Прљевић писмом својим од

4. окт. 1893 год. благодаре председниву општине што је учинио овај корак врло коректан и што је и њих и као хемичаре и вао грађане одредио за чланове комисије, нарочито још и због тога, што су они ово питање и покрепули. Истим писмом моле председника општине, да у интересу што правилнијег решења овог нитања одреди за члана ове комисије и г. др. Милана Јовановића, Батута, прпФесора вел. школе. Председник општине одазвао се је овој молби и решењем својим „од 4, окт. 93. год. одредио је и г. др. М. Јовановића Батута за члана ове комисије, о чему је г. др. М. Јовановић Батут нарочитим писмом извештен. Сва поменута господа примила се ове важне дужности сем г. Симе М. Лозанића проФ вед. школе и г. др. М. Јовановића Батута проФ. вел школе, који су усмено изјавили, да не могу учествоваги у раду ове комисије, први зато, што је по његовом мишљењу «ова комисија непотпуна", а другл зато, што „ни састав ни задаћа ове комисије пе одговарају правој потреби." Остала господа чланови комисије^при мивши к знању, да г. г. др. М. Јовановић и Сима М. Лозанић не пристају да суделују у овоме раду, отпочела су рад на повереном им задатку 6. о. м. у 8 часова у јутру у хемијској лабораторији рударског одељења мип. народне привреде. Рад њихов забележеи је у три занисника што се ниже излажу: I. Рађено 6. Октобра 1893 год у иривредној лабараторији. Протокол 1-ог Састанка мешовите комисије одређене за испитивање воде новог београдског водовода поводом брошуре г. г. Др. Косте Јовановића, Др Марка Николића и В. Прљевића. Присутни: Председеик Др. Ђ. Димитријевић, чланови:. Др. Шамс, А. Хелих Др.

II. Поповић, Др. Коста Јовановић Др. Марко Николић, В. Прљевић, Др. Марко Леко и Др. А. Зега. Председник отварајући седпицу нрочита акт председништза општине вар. Београда АБр. 5884, којим је одређена комисија у цељи, да аналише и утврди нрема поводима брошуре, имали у води новог београдског водовода и колико органских материја, азотасте киселине и амопијака. У Једно прочита писмо АБр. 5884, којим председништво општине јавља да је одредило члановима ио 10 динара дезвнице за овај посао, и треће нисмо, којим саопштава, да су одређени чланови г. г. Др. Милан Јовановић Батут, и Сима Дозаеић написмено изјавили, да се чланства не могу примити. Председник констагујући значај рада ове мешовите комисије, позива чланове да се послу, за који смо одређени, приступи. После говора г. Косте Јовановића који из објављених таблица држ. хемичара о извршеним анализама констатује несталност поједних састојака и остатка, као и г. г. Др. Шамса, Хелиха, Др. Зеге, Др. Марка Николића, Др. Лека, председника и Др. Поповнћа, комисија решава: да г. г. Др. Јовановић, Др. Леко, Др. Зега и Прљевић оду лично на теразијску чесму и у стан г. Др. Јовановића, тамо да узму у снремљене Флаше пробе, и да се за, тим изврше анализе на поменуте састојке пред комисијом. Дов се чланови не врате настаје одмор. По повратку чланова, који су донели по две пробе са велике теразијске чесме, и з чесме у кући г. Др. Јовановића, председник отвара седницу, и моли г. г. писце брошуре, да изложе начин и метод, којим су извршили анализе на поменуте састојке а нарочито: на азотасту киселину, органске материје и амонијак, јер ће се тим истим начином имати да врши анализа и донетих проба. Усљед овог позива узе реч г. Вој. Р. Прљевић и изјави: