Beogradske opštinske novine

1Н'< м 49

ГОдПНЛ XI

за вар Београд од 29 Октобра 1893 год. Бр. 18754 осуђена, да плати Владимчру С, Ка линнћу овд. економу 246 66 дип. па име ттете учињене злопамерном паљевином; да накнади исЛ .еаној власти 5 дин таксе за вештачки нреглед ц трима вештацима по три дин. дапгубе. По прбчи-га&у те пресуде, молбе Вл С. Калинића АБр. 69Г5 и мишљења општипског прапозаступпика, одбор је регаио, да се по пзвршеној пресудп првостепеног сула за вар. Веоград од 29 Окт. 1893 год. Бп. 18554 псилати из партије буџетом одређенс за непредоиђене трошкове Владимиру С Каленићу две стотине четрдесет и шест динара п [песдесет 41 шест пара на име пакиаде штетс учињепе злопамерном паљевином; да се из исте партије исплати по истој пресуди и четрнајест динара таксе и дангубе око овога спор<1. Одбор је овом прнлпком изјавио жељу да се злкоп о накнади штете учнн.ене злопамерном паљевином закоподавним путем протумачп. јер нпје довол.по јасан да ли може и општина београдска бпти осуђена за накиаду штете учпн .епе злонамерном иаљевином, кад се то дсеп у н.еном атару. VII Председник изпоси одбору на реш.бње акт ■управе вар. Београд, којим се тражи, да општпча београдска уз прппомоћ министарстваграђевина и војбног начиаи пут нреко топчпдерског брда за Топчидер. По прочитању тога акта АВр. 6751. одбор је решно, да општипа београдска не може предузетп гра!)ење овога пута у ово време и под овим погодбама. А. кад општина доспе и новчапа јој средства то допусте, она ће овај пут с:)гра.дити у споразЈму и уз припомоћ државе. VIII., На пред 1 ог председника општипе београдске АВр 4034 одбор је решио, да с.е за општинску пожарну чету набаве у акту озпачепе ствари пожарничке на терет буџета за 189 четврту го дпну. IX. Председник општине саопштава одбору, да извршно оделење тражи кредит од 2847 59 дин за исплату оиих сума, што су бив. општпнски пзвршитељп за рачун приватних наплатили па приватнима непредали. Срба, II Фердинандоваца и Запољеваца беше нстоветна и потпуно зрела? Из даљег историјског живота и рада нашега народа у Угарској, ми ћсмо се још боље о свему овоме уверити; а сада да закључимо овај одсек: да је мухачка катастрофа у ионор срушила мађарску краљевину, али је дух срискога народа још веКма ободрила, одважност и арегнуКе његово за своју ствар још јаче иодстакла, даууКи му значајну улогу у даљем раду бечких Кесара и животарењу мађарске васалне краљевине.

По прочитању тога акта АБр. 6910. одбор Је решпо, одобрава се кредпт од дне хпљаде осам стотпна четрдесет ссдам дпнара п педесет девет гтра из партије буџетом одређено аа непредвпђепе трошкове за псплату деФпцчта учињених од бив општинских извршнтеља с тим, да суд пастане да се ова сума што пре наплати од јемаца п кауције тих пзвршитеља. Да одборски поверешпш г. г Мих. П. Бончић, С. Азријел, Г. Бркић, Св. Ристић и II Вулковић, одборницп пзвиде и одбору реферпшу да лн је суд што чинио п до каквог је резултата дошао у погледу наплате ових деФвцита од гарапције појединих извршигсља. X., Председник подносп одбору на одобрење нацрт уговора, којп се имају аакљу-чити са Миланом Симићем управнпком трошарипе и Ђ. Ж Нешићем, главиим благајником по решен.има одбора од 21. и 25, октобра 1893. год АБр.6401 и. 6446. По прочитању тог нацрта одбор је, после поимепичног гласања са 16 гласова против 2, (5 нпсу гласали) одобрио да се [ јо пстом нацрту уговора закључи уговор са Миланом Симићем и Ђ Ж Нешићем с тим,; да накнада по тачки 5 пацрта уговора буде иолугодиШња нлата, а по тачци 6 једногодитња плата без пкаквсг ранпјег отказпвања.

ОНШТ1ШСКИ послови. Цена лебу. Суд опшгине вар јши БеоГрада решио је у својој седници од 2 децембра ов. г. да цена лебу за арву половину месеца депембра 1893. т. ј. од 3. до 15децембра закључно буде двадесет иједеа пара дин. на килогра.му, а леб да се про даје по вароши по двадесег пара у тежипи од девег стотипа педесет и два грама. Бирачки спискови. Пошто суд о.пштин ски у вароши Београду не врши наплагу порезе но иореско оделење Управе Београда, од кога и добија податке за склапање гласачких спискова, — суд опшгипII. Коначна пропаст Босне и продирање Турака у Далмацију.

Турски иљачкагии из Восне и Херцеговине једнако наиадају на суседне хригиКанске градове. — Усаеси за бановања П. БериславиИа; живље наиредовање Турака ио смрти његовој. — Неусиегиан иреиад Турака на Јајце 1521. г. и утицај тога на Србе. — Турци и даље иродужују иљачкање. — Пад Книна Скрадина (1522) и Острвице (1523). — Победа КружиКева кодКлиса (1524); Турци се зато свете. — Кнез Крсто Франкоиан диже оисаду Јајца — Мухачка катастрафа изазва иад Јајца, и целе Восне; Турци освајају г*. веКи део Лике ад Крбаве, али су од Клиса одбгуени; Усљед тога исељавање Срба из иокорених земаља бива све жавље. „ Ускоци". Миром од 1503. г. што га, као што смо видели, 20. августа закључи краљ | Владислав са султаном, поглавито се ишло на то, да се с обе стране забране пљачкашки упади, који су већ толико штете Хришћаннма наносили. Али и ако је султан положио заклетву и на тај члан мира, инак никако му није ишло у рачун да оступи од извршења својих онеративних планова према Хришћанима.

скп поводом тога и ради правнлности сампх зборова за предстојеће изборе општкнске, израдио је и одшгампао гласачке спискове пуноправиих гласача ове опшгине и станља их грађаиству на угдед, како би свави грађанин имао прплике да се увери, да ли је уведеп у саисак, ако је законом стекао права на то. — па, ако нека нађе за себе или свога пријатеља, да није уведен у снисак а испунио је законске услове, да се јави суду општипском те да га упише у списа%. Исто тако, ако неки од грађана наиђе у списку на какво лице, које према чл. 17. заксна о опшгинама нема право гласа на општинсвом збору, такође да јави суду, те да се таково лице пзбрише из спискова. Члан 17. завона о општипама гласи : Немају право гласа па оиштинском збору : 1, Онп који су осуђени због злочинства, докле своја права не поврате, или којп су лишеии грађанске части за преме пресудом одређено, као и они еоји су осуђени због нрестуиа, који бешчасте и јавпп морал вређају, дов.не прође годппа дана од дана издржаие казпе ; 2, Који се налазе под ислеђењем за дела под 1. наведена; 3, Који су пали под стециште, за време док стециште траје; 4, Који су под полицијским падзором; и 5, Који ма колико дугују порезе осим текућег полгоћа.

САСТАНАК ОДБОРА ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ Саетанак држаи 23. Септембра 1893 год. Председник — Пошто има довољмн број одборника отвара седницу п моли одбор да чује ваписник последп.ег састанка.

При редовном ратовању, њему је било немогућно да заузме тврде хришћанске нозиције у Босни и Далмацији, па с тога је и наређивао нограничним заиоведницима да разуздрене Хригаћане мучки, изненаданападају, кад онимисле даТурци неће да нрекрше султанову реч. Да завлада Хрватском, а преко ње и аустријским земљама, неопходно му је потребно да има у својим рукама Ја.јце; а да лукавим Млецима, а иреко њпх и охоломе Риму ионрети ропством, требагае му далматински градови: Енин, Клис а (Јкрадин. С тога, по свој прилици ио његовим налознма, босанскн и херцеговачки Турци често су озбиљно наваљивали на те градове, бага у време, када владатге између њихових владара неки тобожњи мир. Скендер паша босански, нападне при крају 1504. г. нределе око Книна, понали их и оиустоши на свој начин, па у мало што не ухвати и самог бана Корвиновића, који му на сусрет беше изашао.(') Наставник његов Ферис-бег још: је јаче организовао своје походе, и г. 1507. већ је озбиљно нретио Клигаанима и Сењанима, тако, да ови беху склони да затраже млетачку (1) „КпјШзумк" књ. I. стр. 505.