Beogradske opštinske novine

БРОЈ Г)0

— 281 —

ГОДИНА XI

•пумс, могу 'пак неки бити п шкартир нш и отпуштени Мика ВанковнИ — Господа која су била у •комисијп п која су прсглсдала те рачуне, кажу ла су меке буџетске позиције прекорачене, п да то треба одобрптп; а дал.е вели да се н.ој чини да 1,е бити п уштеда, и предиостаиља ла 1>е бпти 1 10.000 д1и'. уштеде. Ја мнслим да ако бн од тпх уштеда општипа морала да трпп уштрба, опда о1бор трсба да нзнаће начин, како да се покрнје тај деФицит, а никако да нјтсди на тгм местпма, где се нс може штедптп, А.ли кад ко мисија палазн да 1 .с оити впшка 40.000 дин. •опда да одобримо то ; а ако су та прекорачења учип.ема незаконнм путсм. онда да се од онога који ,|е то учтшо, трлжи макнада судским путем Председник — Ево на пример на партију додацп нлсташшиима осноиних школа прекорачиће се до краја ове године 3.609 дин. јер ш знатедасте одобрплп да се отвори нова школа на Енглезовцу; на тим на од| жавање сиротин.е прекорачсно је 5 900 дпн; тако исто прекорачена је сума за из држапаше ванбрачне деце и т. д. Ето отуд је та циФра да 110 се прекорачитп до круја ове годнне 33 000. дпн; п ако ви не одобрнте тс суме онда се ми морамо довнти ма на кој начин да нопунимо тај деФицит. Усвајате лп дакде овај извештај ? (Усваја се.) У свези са овпм пзвештајем треба сад да ■одредите комиснју која ј.е да саетавп буџет за 18У4 год. Кслико мислпте да буде лица у тој комисији ? (Чује се: мека буде нет). Дакле слажете лп се да буде пет лица у комисији али тако да могу троица да врше пословеР (Слажемо се). Онда кандпдујте лица за комисију ■(чује сс: »кандидујте ви") Ја преллажем г. г. Каиетансвнћа, Хаџи Поповића, Соломона Азриела, М. Велпзарића п Николу Вулковића. Прима те лп та лпца? (Прима се) Сад изволте чутп нешто ново. Готов. је пројекат закона о подизању грађевина у Београду и г. минпстар грађевине упутпо ми је тај про. јекг са овим писмом (читај ) Ђока НоваковиЛ — У ову комиеију коју тражи г, мпппстар грађевина потребмо је да у 1 ( е и ј^дан правник, Јер ту нма мптшва која могу да реше и расправе само правпицп. Ст. ЧађевнК — Ја предлажем да у компснју уђу г. г. Тоша Селесковић, КаметановиК, М Бопчи!! и ВуЛкосиК.

срда оних јадних сриских бсгунаца из Босне, који су се бавили ио хрватским градовима, гледећи у бану Бериславићу једина за оно доба, способна јунака да Босну отргне пз руку османлијскнх. И ако је веровати речима ЕнгеловимС) непосредна последнца банове смрти ио Босну, била је: пад трију градова босанских у турСке руке: Сребриика., Тешња и Сокола, ко.је из оскудице у храни и посадп напусти њихов заповедник Тома Патцшнај, отишав у Угарску, без сумње да носн жалосне вести, и да моли за помоћ. Бали-бег смедеревски и МустаФа врхбосански обећају иосадама слободан излазак, али превриу вером, чим уђоиш у градове, и посада буде сва иосечена. Немајући више на нуту извршивања својих иланова човека, какав беше бан Бериславић, Турци сада још успешније врше своју.улогу према суседннм хрпшћанским земљама. Као што су пређе поручивали крбавском кнезу Карловићу, за своје походе, тако му садајуна 1520. г. још оштрију поруку пошљу: да ће му остатак имања опљеннти ипопалнти, ако им не преда град у коме станује, и ако се не поклони њихову господару( 2 )

(1) А11§. "\Уе1Шз+. В. III. одсек (теве11. v: 8ег\'1еп, 8. 437.

(2) ЕаЛ. југосл. акад. књ. III. стр. 87.

П .Ј )едседник ■ — Прпча те ли предложепа лнца. (Прима се). Дакле и с' тпм је свршено. Сад пмамо да вам саонштимо да је довршена зграда за осповну школу на Дор1 )Олу, п сад треба ту зграду јд примпмо Ја вас молпм да одредите лица која ће да је приме.(Предложите ви), Ја нредлажем г. г. Илпју Ђорђевића, Нпколу ХаЏи Поповића. Тошу Селесковића и Др. Павла Почовпћа (Усваја сс), Бп зиате да је држапа рамије лицптација за оправку смедеревског друма и да та лппитацпја мпјс била усту пл.ена с тога Је држана друга нопа лицитација. (Чита) Ја мислим да треба да се одобри та лпцитација пошто Је изашла испод предрачунске цене (одобрава се). Са^ пма да вам саопштим да је држан I лнцитацпја за оправку школских клупа Али ја мислим да се то сад не оправ-1.а ношто ппје пзвршеиа за време школског одмора. Моглн би само да одобрпмо да се набави пзвесан број нових клупа које су потретне. Потребно је 80 и неколико комада. К. Главини/1 — Ја мислим да треба одобритп да се пабаве нове клупе, али тако исто могла бп да се извршп и оаравка старих и то делимпчно о распусту о Божићу н о Ускрсу н другим мањим празннцима. Председник — Онда. изволтс чути лицнтацију за оправку клупа п скамлијн. Одобравате лп ту лицитацнју ? (О добрава се). Сад имам да вам јавим да једна сирота жена са четворо деце која сс зове Милева Арснћка тражн за служитељку у каквој школи илидајој се да каква иомоћ. Ст. ЧађевиЛ — Ја предлажем да јој се да нека номоћ Јер је нико неће да узме за служитељку са децом. Јд бпх пред шжио да јој се да 20 динара месечно. К. ГлавиниЛ — Ја мнслим да је најбољеда се одредн неко од нас к О ј П ^е да прегледа ову молбу и да внди нма лн јој места или не па да нам о томе реФорише у иду 1.0ј седпипн и да впди јелн њем муж бпо грађанин београдскп н.ш пе Ј.1]>едседчик Ја сам сс до сад руководпо тпме ако ,|е некп грађаппн живео у Београду најмање 5 или 7 гсдина, према таквоме општпна је нмала обзира да му чппп више мплостиње пего ономс којп је тек годипу дана живео у Београду и већ одмах потрчао на благајницу општинску да прима милостињу. То ме руководило до сад при делсњу помоћи; а ова сирота жена долазила је

код мене неко.шко пута, п ја сам је лично препоручпо школскпм одборима да јој се нађе место гдс год за послужитељкЈ; али школски одбори нису је примили што ича децу. Ник. ВулковиК — Ја мислнм пошто је та жеиа живела у Смедереву то је дужмост смедеревске оиштинс да је нздржава а не београдске П ја мпслим дд пе би требало да се овако па намет рзши, неко би требало да двопца мрегледају ту молбу. Светозар Ристи/1 — Она је бпла удата за чиновника у ђумруку и остала је удова са двоје деце, иа се после иреуда^а за овог војника. Он је био поднаредник у војсцп а био је п рањен у рату и живео је у последм.е времо као поднаредник у Смедереву где је п у.мро. Мика БанковиЛ — Ја мислим да треба да усвојимо предлог да јој сс дч 25 дип. мссечно, То није велика сума пе треба више о томе говорпти. (Настајс мали жагор.) Председник — Ја ћу да ставим на гласањс ко је за то да се реФерпше наЈпре па онда да се та ствар решн гласаће за, а које за то да јој се да 25 дин. месечно гласаће протпв. ГЈосле гласања. Председник — Гласало ,]е свега 15 за реФСрпсање а за 25 динара месечпо 7; Двојца су се уздржали 0 1 гласања. Дакле ја ћу вам реФерисатп о тој ствари. Да пређемо даље на дпевни ред Ви сте рсшили да се на Косанчићевом венцу ништа ме ради због тога што ;је ружно време; ме1)у тпм грађевннско оделење подноси нам овако своје мишљење (Чпта.) К ГлавиниЛ — Којн је год прошо тим Кссанчићевим венцом п впдео како она имања стоје у рупи тај № ће казатп да не треба да се урадн оно што треба да со урадп. Ми треба да насипамо целу бару Вепецију јер оћемо да се подигне Београд. И кад би се све радило по извеспом утврћеном плану, и да, то раде људи којима је то сталап посао онда ми небп плаћали по 1-50 дпп за кубпп метарнего по 0"90 днн. да нам се откопава Председник — Одобравате ли да сс држи лицитација (одобрава се). Ја би вас онда молио да одобрнте да се сткопа и један мали део у симпној улици. (Одобрава се.) К. ГлавиниЛ — Ја нмам да кажем да је топчидерски друм ругло престонине београдске и ја држим да треба да се одобри да се сврше једном опи радови. Председник — То је већ решено и одрећсн је п дан кад ће да се држи лицитација. Данашњу седницу закључујем.

\ Страх заиста обузме овога иначе храброга војводу, али ие мањи страх зададу Турци ионово граду Јајцу, који им беше кост у грлу. Оно по несрећи оиет беше слабо снабдевено потребном одбраном, јер се те године у целој краљевини угарекој врло мало рачуна водило о утврђивању нограннчних места. Турци мишљаху е је дошло згодно време да га једном заузму. Ударе на њ свом силом. МалеПа али храбра посада после сложна отпора напусти рејон градски, па се повуче у град, а Турци заузмујош неке градиће около главног града, и тако, појачавши их својнм посадама, оцепише Јајце од свију његових савезника; од којих једино добијаше хране. „Премда још влада примирје (од 1519.) — вели млет. посланик својој влади иа тим странама (око Јајца) је горе него да је права војна". На скоро за овим нагрне 2000 турских коњаника на земље Бернардина Франкопана, сву попале и оиљачкају, Одакле се спусте чак до иза Велесита те узнемираваше склоњено далматинско и босанско становништво. Градови: Клис, КниН, Скрадин и Обровац беху им мете, којима се жураху и са суха и с мора на лаким баркама својим. Срећом те чете турске које наваљиваху

никад не беху толике, да би могле освојити те градове, те је свуда било и народног отнора. Тако јеједном ириликом српски кнез из приморја, Лавле НоваковиК , чудним својим кожним баркама зауставио неке турске пљачкаше, који се на својим баркама приближаваху каналу МортеруС) а оваких примера било је врло много, тако да ни млетачка имања ио Далмацији нису од ових турских нљачкаша остала на миру. На нротесте Млечана у Цариграду, султан желећи са њиме у ово доба мир због рата, који предузпмаше против Мађарске, опозове босанскога пашу, а на место његово постави потурицу Али-бега, скадарскога, сииа кнеза Дујм ( ЖиличиИа^ послав уједно поч. 1521. г. у Босну и неку комисију, да извиди штете нанете Млечанима. (наставиће се)

(1) ЕаД, југосл. акад. књ. III. стјз. 88.