Beogradske opštinske novine

Год. XI.

Број 52.

Ко може бити биран за одбфриика општиксхог и одборског замењеника изложено је у нл. 56 и 57 закона о општинама. Одредбе о пра.ву гласања м местима за гласање вреде и за *№ај збор оне, које су изложене у позиву за Збор за 19. Децембар 1893. године. Састав бирачких ©дбора вреди и за овај збор онај исти ? к @Ји је вредео за Збор сазват на дан 19. Децембра 1893. године. Од суда општине вар. Београда 2,0. Децембра 1893- г. АБр. У438.

0 Б 3 Н А Н А У вези свог наређења АБр, 2366. од 30, Априла о г. Суд општие вароши Београда Објављује грађевинству, да Ке Управа Бодовода од 1 Јануара иду]1е године наплаћивати воду према члановима 8 и 9 правила за издавање воде, од свију оних кућа, које су од 1. Јуна до краја о. г, са водоводом спојене без обзира на то, да ли се вода у кући троши или не или да ли је инсталација у кући извршена или не. Ово решење своје Суд општине вароши Београда оснива на чл, 2 и 13. правила за везивање водовода са зградама у Београду и издавање воде из истог водовода, која су правила добила закону силу решењем владе II>. В. Краља од 10. Јуна 1892. год. ПБр. 10382 основаним на чл. 6, 7. и 9, зак. о варошкој трошарпни у Београду од 13. Јуна 1884 год. АБр. 6603 од суда општине вароши Београда 1. Новембра 1893. год. у Београду. Н А Р Е Д Б А Ногато се ,је врло мали број сопственика гробница на новом гробљу до данас пријавио да према овој наредби плати за одржавање прописану таксу, то је суд општински лринуђен. да ову наредбу понови са продуженим последњим роком до 1 Јануара, 1894. год.

СРПСКИ У СШНЦИ ПРОТИВУ ТУ РШ У В Е 3 И С1 НАР0ДНИ1СЕОБШ IТУБИНИ од 1459—1814. год. ИСТОРИЈСКА РАСПРАВА У ДВА ДЕЛА написали Р. АГАТОНПВИЂ и П М. СПАСИЂ (Академијски Савет Ве.г. Школе иаградно арвом видовданском паградом оишт. београдске). Мото: — „Пори нам перестат бит умними чужим умом и славнима чужоју славоју" (Време је да нрестанемо мудровати туђом иамећу, и слааити се туђ^м славом). Карамзин. ншастакак) Овакав корак султанов учини леп утисак на одбегли народ, те се неки сада почну враћати на своја ста])а огњишта, а почне се ве1> и гатета накнађаваги. Ну ипак ово стање није дуго трајало, јер Јајцу грозагае опасног од Турака, те краљ буде принућен

Правилима о новом гробљу ставом III. тач. А. и Б. нредви 1>сно је, да сваки онај, који купи зидану гробницу на новом гробл,у илп обичан гроб, има годигање да плати за одржање истих гробница и гробова следећу таксу и то: I. За зидане - гробнице под „Аркадом" годигање динара 40. II. За зидане гробнице велике годишње динара 15. III. За зидане гробница мале годигање динара 10. IV. За обичне гробове годигање динара 2. Даље исти став и иста тачке наређују да ако сопственик гробнице — гроба не плати ову таксу за одржање од дана кад је куии на за нет година, губи право на даљу употребу исте, а гробница прелази ионова у општинску својину. На како је врло велики бро.ј оних лица који таксу за одржање гробница и гробова никкако не илаћају, — то се суд ово опгатински нагаао побуђен овим наредити свима имаоцима гробница и гробова, да до ирвог Јануара 1 894. донесу и горњу таксу плате, што аво не учине искусиће последице предвиђене горњим наређењима правила о новом гробљу. Од суда опгатине варогаи Београда, 8, Октобра 1893. АБр. 6014.

да пигае 22. Марта 1521. загребачком Каптолу, да својом четом спроведехрану Јајцу/ 1 ) У томе се већ приближавао час одсудна поласка султанована Угарску. Султантражи повода рату. Шаље свога посланика Ибрахима у Будим. Шта се с тим посланством збило у Угарској, видели смо, (стр....) али је са њима у свези био и један догађај код Јајца, Дознавгаи босански Турци, да Султан намерава ускоро на Угарску нолазити, намисле, да изненадним нападом освоје Јајце, те да свога падигааха подстакну на одлуч нији и бржи нолазак. У исто време кадје Ибрахим био у Будиму, ради преговарања о миру. Скупс се у Врхбосни до 300 коњанпка, спремивгаи и све остало потребно за опседање г[>ада, нарочито много лествица за ускакање, па се упуте преко гудура и планина право на Јајце, надајући се поуздано, да ће га затећи без довољне одбране. Али заповедник Јајца, будни Петар ЕеглевиК, раније извегатен о овом походу турском, чекагае их са својих 200 коњаника потиуно сиреман. Турци дођуједне всчери (') Кас! југосл. акад. кљ. XVIII. стр. 93.

II А Р Е Д Б А Да би ее нредупредили несрећни случаји, који се могу догодити пуцањем из пугаака, Управа вар. Београда на основу §. 326. законика кривичног, н а р е ђ у ј е: да се сваки, који би о Божићним празницима нугаку избацио, или какве друге материје припаљивао, и тиме иуцањ производио, казни по § 360. тач. 1. законика кривичног од 1 до 3 дана затвора, и.ти у новцу до 25 динара. Бр. 21071. Од Уираве вар. Београда 17. Децембра 1893. год. у Београду.

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ 90. ВАНРЕДНИ САСТАНАК 30. Новембра 1893. год.

Председавао председник г. Ми'»ов. Р. Маринков1Л од одборника били г. г. НиX. Поповић, Илија Ђорђевић, Милош Трпковић, Љуб. Јовановић, Сава Вељановић Јован Ђуровић, Милут. Ј. Марковић. Мих. Јанковић, Р. Драговић, Андр. Ј. Одавић, К. Б. Михајловић, Филип Васиљевић, Мих. М. Ђорђ *вић, Гаврило Бркић, М. Капетановић, Свет. И. Ристић, М. 0. Петровић, Мих. II. Вончић, Мих. Д. Банковић, Др. Нав. Поповић. I. Прочитан је заиисник одборских одлука седниде држаие 25. нов. 1893. год. и нримљен је без измена. II. 11о ирочитању акта мешовите комисије за извиђај кривпде Владислава Т>. Миловановића овд. адвоката због ФалзиФиката АБр. 7092 одбор је

до неке долине, близу самога града, и одлуче, да други дан, пре него зора заплави, ударе на град и браниоце јога у сну све потуку, Но Кеглевић им поквари све рачуне. Сазнав од пастира да су Турци већ присггели, иошље имзалеђа 100 коњаника под Влажом Чери( 1 ), с налогом, да их на уговорени знак нанадну. Па да би јопх боље турке заварао, нареди млађем женскињу да се сутра дан рано свечано обуку за благдан и да пред градом коло поведу. Сугра дан Турци нримете коло пред градом место непријатеља. Нолакомив се за иљеном сјаху и' похитају колу. Ну у то испаде из града Кеглевић са својим — коло се уклони и Блаж с леђа. Насга крвава сеча нз које је мало који од Турака живу главу изнео, да мећу своје донесе вест, како је срамно пропала чета, која 'но се је са толиком смелогаћу на Јајце упутила".( 2 ) Ова мала недаћа турска није ннгата омела султанов поход на Београд, али је ова сјајна иобеда јајачке посаде оемелила с ( т ) Еп§е1 v. Н. .т. аид. \Уе1Ш'Е*. в. III. Оезсћ. v. веуоЈеп, 8. 437. 11 ( 2 ) Ка(1 југосл. акад. кн,. XVIII. стр. 101. — 8гтб1к1а8 Т.: Р оу. ]1гу . књ. I. стр. 702 — 703.