Beogradske opštinske novine

БРОЈ II.

ГОД. XII.

л ^ ууууу ^ уу ^^ ЛЛЛЛЛЛЛ(1 уу (1ЛЛЛЛЛЛЛЛ * ЛЛЛЛЛ ^^

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ

Цена за Србију: НА ГОДИНУ 6 дин. НА ПОЛА ГОДИНЕ 3 „ ЗА СТРАНЕ 8ЕМЛ .Е НА ГОДИВУ . . 9 „

НЕДЕЉА 6. МАРТА 1894.

ЦЕНА ЈЕ 0ГУ1АСИМА 6 ПР. ДИН. ОД ВРСТЕ ПРЕТПТАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОНДЕНЦИЈЕ НА УРЕДНИКА Рукописи не враЋају се НЕПЛАЋЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈУ СЕ.

ГРАЂАНСТВУ ВАРОШИ БЕОГРАДА Потто су потребне зграде и обори аа стоку на новом марвеном тргу на Тркалишту иодигнути и потпуно готови, да се на њему могу обављати сви послови, који су до сада обављани на марвеном тргу на Батал-Џамији, — Суд општински на основу решења одбора општине београдске од 9. Јула 1893 године АБр. 3841. наре^ује: Да се марвени трг са Батал-Џамије пресели на Тркалиште. Сеоба ова извршиће се под 6. тек. м. тако, да се 7. Марта тек. године сви послови који су досада обављани на Марвеном тргу — Батал-Џамији — отпочну обављати на новом марвеном тргу — Тркалишту. 0 овоме^ее грађанство вароши Београда извештава ради знања и унрављања. Од суда општине вароши Београда 5. Марта 1894. год. АБр. 1337.

Ш 0ДБ0Р1 ОПШТИНСКОГ 9. РЕДОВНИ САСТАНАК 24. Фебруара 1894. год.

Председавао председник г. Милов. Р. Маринковић, присуствовао члан суда г. Ј. Антонијевић, од одборника били г. г. В. Бедер, М. Петронић, Ј. Бајлони, И. МилишиК, В. Чортановић, С. Ј. Авријел, М. Јанковић, М. Капетановић, А. Ј. Одавић ; ваменици г. г. Ст. Максимовић, В. Д. Губеревац, Т>. Н. Петровић, М. Павловић, Ст. Јосифовић, II Т. Милић, А. С. Јовановић. Ђ. Јовановић, С. Љ. Велицки. I. Прочитан је записник одборскнх одлука седнице држане 24. Фебруара 1894. год. и примљен је без измена. Н. По прочиттњу акта истражног судије за вар. Београд АБр. 972 којим се траши уверење о владању и имовном стању извесних лица, одбор је је изјавио, да су му непознати Младен Ђорђевић и Ђока Ђорђевић таљигаши. III. По прочитању акта одбора теразијских школа АБр. 1122 којим се јавља, дасуЂока Благојевић и Евгеније Чоловић чланови тога одбора дали оставку на ову дужност, нрви због болести, други због домаћих послова, одбор је решио, да се Ђока Благојевић и Евгеније Чоловић ослободе дужности чланова одбора теразијских школа а на њихово место одредио језа чланове тога одбора Петра Маринковића абаџију и Димитрија III. Јовановића трг.

IV. Председник износи одбору на решење молбу Др. Е. Михла општ. лекара, којом моли заједно месечно осуство да би могао отићи у Рим на међународни медицински конгрес. По прочитању те молбе АБр. 1123, одбор је решио, одобрава се молиоцу једномесечно осуство од дужности, које ће му се рачунати од дана. кад га стане употребљавати с тим, да гаудужности заступа Др. Јован Јовановић Змај. V. Ио прочитању извештаја комисијских ГБр. 806, 807, 808, 809 и 810, којима се одређују осе у појединим улицама, одбор је одобрио одређене осе у улицама Вука Караџића, Лепеничкој, Доње градског иоља, Ново Јеленској и ПодунавскОЈ. VI. Председник износи одбору на решење тражење одбора основнкх шкоаа за дунавеки крај, да се направе »аресе на нрозорима на новој згради школској, :аједно са понудама Милада Ј. Обрадовића и Хајгфиха Лебла. По прочитању тих понуда и последњег тражења шкожског унравитеља АБр. 924, одбор је одлучио, да се за израду ових завеса држп ужа лицитација између Обрадовића и Лебла ношто претходно одборници г. г. Тодор Михајловић и Соломон Ј. Азријел изаберу материју, од које се имају завесе направити. Овлашћује се суд да израду овог посла уступи оном лицитанту, који најнижу цену буде понудио. VII. Председник износи поново на решење протокол ОФерталне лицитације држане 10. Фебруара 1894. г. за грађење основне школе у Палилулп. По прочитању тог нротокола ГБр. 601 и по прочитању примедаба Мннистарства грађевина односно грађевинског савета, учињене на планове ове грађевине ГБр. 727, одбор је репшо, да се грађење зграде за основну школу за палилулскп крај устуни према поднетим плановима и прописаним погодбама Димитрију Шиђанском као најнижем понуђачу за сто осамнаест хиљада девет стотина двадесет три динара и седамдесет и пет пара укупно, што износи четрнаест и седамдесет и пет стотина по сто јевтиније од предрачунске циФре од 139.500 дин. Да грађевинско оделење води строгог рачуна о примедбама грађевинског савета изложеним у акту Министарства грађевина Бр. 812 (ГБр. 727) с тим, да грађевина ова не сме бити скупља од најмање нонуђенс цене. Да грађевпнско одељење призове предузимача Шиђанског и узме од њега реч, да ли нристаје да по понуђеној цени сагради ову зграду нрема пронисаним условима плановима и примедбама граћевпнског савета, иа ако нристане, да о томе закључи уговор са њиме. Текст уговора да се поднесе одбору на увиђај.

VIII. По ирочитању протокола ОФерталне лицитације ГБр. 766 и 767 држаних но други пут за онравку друма тоичидерског и улице кнеза Мплоша на којој су најниже понуде скупље од предрачуна, одбор је решио, да се исзову најнижи но нуђати и узме од њих реч, * да ли пристају д овај посао израде нрема нредрачунима грађевинског одељења, па ако присгају, да им се ова посао уступп по тим нредрачушгма. Ц У противном да грађевинско одељење држи по нова лицитацију и то за сваку врсту нослов оделито. IX. Председник општине нредлаже, да се члановима комисије за надзор нри грађењу електричног осветљења одреди награда, пошто је инсталација довршена и пошто су чланови те комисије удожили доста труда око овог посла. Одбор је одлучио, да се о овоме предлогу решава у идућој седници.

10. ВАНРЕДНИ САСТАНАВ 28. Фебруара 1894. год.

Председавао председник г. Милов. Р. Маринковић, присуствовао члан суда г. Ј. Антонцјевић, кметов. помоћник г. К. Чуиић, од одборника били г. г. В Чортановић, М. М. Ђорић, К. М. Ђурић, М. Велизарић, II. Павловић, А. Стејекал, М. Петровић, Н. Крстић, И. Милишић, М. Капетановић, А. Ј. Одавић, С. Ј. Азријел, од заменика г. г. Св. Љ Велицки, Ђ. Јовановић, М Трпковић, Ст. Максимовић, К Ј. Рашић, М. Павловић, Ж. Ј. Ћорђевић, С. Вељанови& П. Т. Милић. I. Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 24. Фебруара 1894. год. и примљен је без измена. П. Председник износи одбору на мишљење молбе, којим се траже уворења, о сиротнаме стању и нородичном односу. По прочитању тих молби АБр. 1268, СБр. 3146 и 3001, одбор је изјавио мишљење, да се Петру Милојковићу, техничару може дати траженоуверење; да се суд нредходно увери о наводима молилаца Јелене Ђорђевић удове и Јоце Јовановића надничара, па тек онда да им изда тражено уверење. III. По нрочитању акта истражног судије за вар. Београд АБ. 1101, којим јавља, да је одређени ирисутник Милош Трифуновић неспособан за вршење одређене му дужности. јер је глув, одбор је овластио суд општински. да на место Мнлоша ТриФуновића одреди друго лице за присутника. IV. Иредседник општине нагласивши потребу, да се узме још један марвени лекар за општину бео-