Beogradske opštinske novine

Број 20.

— 91 —

Год. ХИ.

нике г. г. Никола Вулковић, Соломон Ј. Азријел и Коста Аврамови11 трговци. Иредседник чита акт, којим г. министар унутр. дела тр-вжи да уступимо општој државној бодници на иослугу бараку колсричну у замену за дезинФекц. апарат са зградом на врачару што једржава, тступила онштини. Одбор је усвојио ово тражење господина мииистра унутрашњих дела. Данашњи састанак закључујем.

XXIV, РЕДОВНИ САСТАНАК*) 28. ^прила 1894. год. Продседавао председник г. Милован Р. Маринковић од одборника били г. г. К. М. Ђурић, А. Стејскад, И. Милишик С. Ј. Авријел, Давид Л. Симић, М. Велизарић, Н. Иу.ткови!,, Др. II. Поповић, А. Ј. Одавић, П. Павловић, Ј. Бајлони, Т. Михајловић, М. Петрпвић, од ваменика г. г. Св. Љ. Велицки Ђ. Јовановић, . Ст- Максимовић, Ст. Јосифовић, П. Т. Милић, В. ii. Петровић, А. С. Јовановић' К. Ј. Рашић, М. Пав.ловић, С. Вељановић. I. Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 21. априла 1894 год. и учињене су ове измене и донуне: у одлуци КЊБр- 241. да камен са доње стране мора бити зарубљен: у одлуци КЊБр. 244, да се колерична барака уступи на послугу општој државној болници у замену за дезинФекциони апарат са зградом на Врачару. II. По прочнтању акта управе вароши Београда АБр. 2462. 2528, акта истражног судије за сре.зове врачарски и космајски, АБр. 2519, акта истражног судије за вар. Београд АБр. 2531, 2498, 2532. 2533, 2577, акта управе вароши Београда АБр. 2479, — којима се траже уверења о вла„дању и имовном стању извесних лица, одбор је изјавио, даје Тодор Спалајковић чиновникуираве мон. дувана доброг владања и непознатог имовног стања; да су доброг владања и доброг имовног стања, Петар Р. Мартић надзорник, Камило Пати предузимач п Живко Кузмановић каФеџија; да су му непознати Ђока Јанковић каФеџија, Радован Ђорђевић бив. ђак, Лазар Аидројевић шпекуланг, Коста Павловић скитница и Нетар Шилић молер.

*) Овај се састанак оОјављује без стенографских бележака с тога што су сва решења донета беа веће дебате.

краљевство. Заиадиа и северна Угарска оста у Фердинаидовим рукама; средина са Славонијом и главним градом Будимом припаде Турцима, а само источни део са Ердељом чуваше Утјешеновић за свога младога краља Жигмунда. Тако је цео Срем и већи део Ваната потлуно потпао под турску власт, а несрећни српски народ, којијошуњему беше заостао, дочека ону исту судбину, од које је из своје рођене домовине пре неколико десетина година бегао. Оно што не хте да призна то турски склони се сада у оном делу Баната који још не беше пао у турску в.1аст.(') Али и ту се неће дуго задржати, као што ћемо видети мало ниже. Султан је у Угарској поетигао што је хтео. Нотпуно је уништио њену централизацију, и онемогућио сваки покушај народни, на повраћај државне самосталности. Остала му је још овамо на западу Славонска крајина и Хрватка, које се сада још већма оружају и спремају на отпор, што се султан живље жури да и њима зада смртни удар.

{') Рај ић Ј.: Иог. Серб, и т. д. св. IV. стр. 27.

Ш. По прочитању молбе Косте П. Јоваиовића оггштиноког инжињера, којом моли једномесечно осуетво због породичних нотреба, одИор јс решио, одобрава се Кости П. Јовановићу једномесечно осуство због породичних потреба, које ће му се рачунати од дана кад га стано употребл>авати. У дужности да га заступа Рад. С. Мутавџић општ. инжињер. IV. По прочитању иротокола лицитац. ГБр. 1998, држане за откопавање и калдрмисање улице „Булевар" између Пашоне и ФОтограФије Н. Лекића одбор је решио, да се овај посао уступи на израду нрема пропиеаним погодбама Панти Манојловићу овд. предузимачу као најиижем понуђачу ио цени и то: За откопавање земље и одношење исте у доњу Јованову улицу по један динар и осамнаест пара дин. од кубног метра; За израду циклоп тротоара са стране Лекићеве ФОтограФије по шест динара, и четрдесет пара од квадратног метра; За израду тротоара од плоча од топчидерског камена са Стране Пашонине по дванајест динара од квадратног метра; и за израду коловоза од ломљеног камена по два динара и деведесет и пет пара од квадратног метра. V. По прочитању протокола лицитац. ГБр. 1978, држане за калдрмисање и тротоарисање Писарске, Орловића, Милутинове и Ибарске улице, на којој није било ни једног лицитанта, одбор је одлучио, да се за израду овог посла држи ионова лицитација под истим погодбама.

ОПШТИНСКИ ПОСЛОБИ Напомена. У дашњем броју доносимо нонова две наредбе и то о псима и о наплати таксе за потрошену воду, пошто је примећено, да су грађани изгубшш из вида, да с е по њима управлвају. Препоручујемо кафеџијама, да строго пазе на то, да се у њихове локале не доводе пси, а свпма осталим грађанима, да уредно плаћају таксу за иотрошену воду, те да тиме избегну све могуће непријатности.

Градови славонски и хрватски почињући од Краљеве Велике па уза Саву до Загреба, наиравили су измећу себе један кордон, саотављен од све самих Ускока српских из суседних земаља. По градовима било је и немачке војске, која је сада појачана, а у тај састав војничке крајине улазили су и они Ускоци са нешто мало староседелаца који су Турцима бранили слободан пролаз међу градовима. Већи градови су јаче утврђени, а по мањим постављене су ускочке страже, које су лумбардама и запаљеннм зубљама давале знака једна другој, да Турци долазе. Такав одбранбени ланац пружао се сад од Краљеве Велике уза Саву, до Уне, и онда Уном до личких граница, окрећући се сухом линијом изнад Ј1ике до тврдога сења на Јадранском мору.(') Турци се сада свима силама труде, да кроз тај тврди кордон пробију, па с тога их видимо, да г. 1544. већ нападају на Славонску крајину, на град Краљеву Велику , који је, по несрећи, и ако је положају важан, ипакје слабо заштићен. Динљи чопори босанскога Улам-паше иМалкоч-бега херцеговачког рас-

(') 8шЈсЈк1а8 Т.: Р оу . ћгу. књ. II. сгр. 44.

Исправка. У 19. бр. Беогр. општ. новина иод „Статистика смртности, у марту 1894. погрешно је штампано да је у врачарском кварту умрло 13. Треба да стоји 31, што се овим исправл>а. Из статистичког оделења суда општине вар. Београда 2. маја 1894. год.

ЈАВНА ЗАХВАЛНОСТ Светосавска вечерња школа. Г. прота Алекса Илић, иреседник конзисторије у иен зији и уредник „Хришћанског Весника" послао је 100 комада књижица „Васкрс" и „ Св. Ђирђе и да се раздаду ученицима ове школе. Г. Милојко Веселинови/1, секретар поеланства српског у Скопљу поклонио је ,, Сраство " за 1888. годину за књижницу ове школе. Управа ове школе заједно са ученицима изјављује дародавцима срдачну захвалносг. ОПШТИНСКВ ЛИЦИТАЦИЈЕ Пошто суд општ. београд. није одобрио држану лицитацију за кошење траве, то ће економно оделење истога суда, држати на дан 11. тек. месеца, јавну лицитацију за издавање под закуп кошења траве за време ово летње сезоне на овим местима: 1. Кошење траве у новом општинском сењаку; 2. Кошење траве у ст. гробљу; 3. Кошење траве у доњем Калимегдану 4. Попаша код „кршне ћуприје". Лицитација ће се вршити нред кафаном код „Орача" у Палилули, од 3 до 5 сати по подне. Ко жели ма које од поменутих права под закуп узети нека дође означсног дана и лицитира. АБр. 2609. — Од суда општине града Београда, 4. маја 1894. год. у Београду.

пршташе се по равној Славонији, по старом занату свом, остављајући ужасан траг свога. проласка. Не заштићени народ из околине сав побеже у градове, и Краљева Велика беше тада препуна несрећних српских становника. Турци опседну град, али се он ипак храбро држа, докле се не увуче нека издајица, који наговори народ, да га преда Турцима. Турци им задоше веру, да ће их слободне пронустити, али не изджана реч према сељашша несрећним, које све искасапише, чим. у град уђоше.( 1 ) По паду краљеве Велике, груну Турци и у саму Хрватску. И град Мославипа паде, на то се диже једна хрватка војска, да препречи даљи пут Турцима. Али је и она, несмотреношћу својих вођа, јако средила од ове тррске силе, што је дало маха Турцима да се и даље расплину по хришћанским земљама, журно родећи, да освоје Хрватску пре него што би стигло примирје из Цариграда, ради кога се тамо већ бављаху Фердинандови посланици.( 2 ) Једва кад се 19. Јуна 1547. Услови мир између Феринанда и султана, по коме је Ферди(') Н а т т е г V. Ј, безсћ. (1. озт. К. В. II- 8. 195. 8 т 1 с 1 к I а з Т. ћгу. ћгу. књ. II. сгр. 48.