Beogradske opštinske novine

БРОЈ 21.

ГОД. XII

^/у^ллллл/^ллллллллллллл/^лллллллллллл/^лллл/^лллллллллллл/^^^лллллллллллллллллллллл/^^л/^/^ллллллл/^^ ллллл/^л/^^ллллл/^лллллллллллллллллллл/^^ллллллллллллл/^лллл/^^ллллллллллллллллллллл,*^ллллллл

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ Цена за Србију: НА ГОДИНУ 6 ДИН, НА ПОЛА ГОДИНЕ 3 „ ЗА СТГАНЕ ЗЕМЉЕ НА ГОДИНУ . . 9 „

НЕДЕЉА 15. »ПДЈА 1894.

ЦЕНА ЈЕ ОГЛАСИМА 6 ПР. ДИН. ОД ВРСТЕ ПРЕТП1АТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОНДЕНЦИЈЕ НА УРЕДНИКА Рукописи не враЂају се НЕПЛАЋЕИА ПИСМА НЕ ПРИМАЈУ СЕ.

СРПСКОМ НАРОЛУ

Срби,

Прошле годнне, Ја сам вас позвао да Мн послужнте верно и одано. п тада Ја сам вам казао да ћу, иа основу Устава и закона, уирављатн земљом и да 1 јс Устав ступнти у потпуну силу и важност своју. Моме позиву ви сте се одазвали с оннм одушевљењем, с оним ностојанством, с оиом вером у Мсне, с оном љубављу, коју сам од вас н онекивао и с којом сте вазда окружавали своју Народну Династију.

Срби

т

ХВАЛА ВАМ! Одгајен у предањима Обренови^а, веровао сам, всрујем и вероваКу у ваше Ј)ОДОл>убл ,е. и у вашу оданосг, као год што сте ви веровали, верујете и вероваћете у Моју тврду, непоколебљиву 1 :0 .1,у да послужим једино светим интересима Свог л.уббл>оног народа и српске државне мисли. У тим узајамним осећањима, уложимо заједнички сву снагу и моК да одговорнмо нашем државном задатку, а уз вашу номоћ као ваш Краљ, старам се, стараћу се непрекидно о вашем добру, и вашој срећи, о реду и миру у нашој мнлој и драгој Србији. Тој Мојој светлој, узвишеној дужности одговара држављанска дужност свију п свакога да Краља Србије помогне у своме раду, а првенствено двогуба дужност државних слугу и државних тела, чији јс задатак основним законима, самим монархичним начелима потчнњен Мојој Краљевској власти. Вадатак, који сам био Себн поставно, тежак је био по томе већ, што су многи закони, за време мога малолетства, донесени на супрот јасннм одредбама Устана, а тесно су везани с његовом применом. Многе установе државне постављене су на извптоперени темељ и у самом свом постанку намењене су да послуже не општим интересима Престола и Отаџбине, нсго личним или страначким страстима. Својим неправилним, неприродним постанком, противним угледу Круне и Народа, ти закони и те установе изгубилс су, у самом свом зачетку, значај, који им је био намењен. Моје најплеменитије, најискреније жеље, драги и верни моји, наилазиле су само на несавладллгве нрепресе. Срби! Том стању Ја ћу, као и моји претци, иотражити лека у договору са вама. У своје време, кад се страсти буду стишале, мир н ред утврдио, Ја ћу с вама приступити, на основу стеченога нскуства, изради иовог земаљског Устава. А сада решио сам: да се Устав од 1888. год. у свима својнм одредбама обустави, и да се привремено врати у важност Устав од 1809. годнне у свој целини својој. Дајући вам на знање ову Своју Крал>евску одлуку, проглашујем и објављујем свјгаа и свакомс: да од данас ступа у потпуну важност Устав од 29. јуна 1869. год. Свима земаљс#им властима заиоведам: да ио њему поступају, а вама свима шал^ем свој Краљевски поздрав, препоручујући нагау мплу Отаџбину заштити свемогућега Бога. Дано у Нашем Краљевском Двору у Београду, на Ннкољдан, 9. маја 1894. године.

МЕШИДАР с. р.