Beogradske opštinske novine

Год. XII.

— 194 —

Б рој 46.

се да уверење о породичном односу Браће Крсмановића овд. трговаца. По прочитању те молбе одбор је одлучуо-. да се суд предходно увери о наводима молиоца, иа тек онда да му изда тражено уверење. IV. Одборник г. Јеротије А. Миливојевић примећује, да водомери београдског водовода не показују тачно и тиме се штете поједини грађани као п да управа водовода не наилаћује воду онако енергично, како би то захтевали интереси опШтински. Председавајући изјављуј?: да тачност водомера ире иријема исиитују стручна лица а да се наилата за потрошену воду у довољној мери строго наплаћује. V. По саопштењу од стране преседавајућег, да госиодин министар Финансија не допушта, да се Никола Николајевић чиновник министарства финансије прими дужности тутора цркве палилулске, одбор је изпбрао : Евгенија Человића, бакалина за тутора цркве палилулске. VI. Председаиајући саопштава одбору, да закуп државнога земљишта, на коме је подигнут трошарински вИнарски магацин истиче крајем ове године и да је господин министар Финансија на молбу суда општинског иродужио овај закуп још за три године од ирвог јануара 1895 год. под истим погодбама и за исту цену. По саслушању овога и ,по ирочитању акта министарства АБр. 6508, одборје аримуок ннању. ово иродужење закуиа одобравајући у свему иоступак суда. VII. По прочитању молбе старалаца масе пок. Михајла Кр. Петровића, бив. члана суда општине бсоградске и благајника њеног, АБр. 6362, да се маса ослободи плаћања 2006-14 дин. за коју је суму одговоран општини београдској пок. Михајло и по прочитању реФерата онштинског рачуноиспитача АБр. 7673, одборје после поименичног тласања са 16 гласова против 8 решио: да се стараоци масе пок. Михајла Кр. Петровића одбију од тражења. VIII. Председавајући саопштава одбору, да се је ппе кратког времена убио оиштински нрикупљач таксе обаларинске Петар X. Михајловић, не оставив за собом никаква ни нокретна ни иепокретна имања али да је оставио жену са шесторо не јаке деце; да је општински рачуноиспитач нрегледајући књиге, по којима је пок. Петар обаларину наплаћивао, — наишао, да је наплатио а каси не предао сто и двадесет динара. Па како се овај недоетатак нема од куд нанлатити за касу општинску, председавајући предлаже да одбор огласи да је пропао. По прочитању извештаја рачуноиспитача АБр. 5910 и изјаве удове о немаштини АБр. 6342, одбор је после поименичног гласања са 16 гласова нротив 7, (2 нису гласали) одлучио: да суд општински поступа даље по овоме предмету за наплату иедостатка у 120 дин. онако, како закон пронисује. IX. На тражење команданта града АБр. 6354 а по предлогу грађенинског одељења ГБр. 4954, одбор је одобрио:

кредит од три хиљаде и шест стотина динара за насипање шљунком друма од савске капије доњега града до Богојављенске улице, с тим да се овај посао изда на лицитацију. Услед тражења грађана из тимочке улице АБр. 6732 а но предлогу грађевинског одељења ГБр. 5176, одбор је решчо: да се за сада коловоз у Тимочкој улици оправи тиме, што ће се засути проваљена места шЈђунком и ташмајданским песком, тако, да ова оиравка не изнесе више од једне хиљаде динара. XI. ПрсдседаваЈући извегатава одбор, да је суд општински решењем својим од 4. октобра 1894 год. АБр. 6986 обуставио плату г. Д-ру Кости Динићу онштинском лекару, према тачки 8 члана 47 зак. о устројству ошптина и општинских власги збОг тога, штб се он већ од дужег времена налази у истражном затвору те више од 15 дана не врши службу због које се плаћа : да се је Др. Коста Дрнић жалио против овог решењаУправи вар. Београда употребив у жалби тон и изразе увредљиве за суд. Па, једно услед увреде нанете суду а друго, што се не зна докле ће Др. Динић још бити у затвору и да не би и даље остао један крај вароши без лекара нарочито у ово време, кад владају заразе, •— нредседник општине поднео је иисмен предлог да се Др, Коста Динић отпусти из општинске службе. По саслушању овога и по прочитању акта и предлога председникова одбор је после поименичног гласања са 16 гл-асова против 5 (5 ниеу гласали) решио: да се Др. Коста Динић општински лекар, отпусти из општинске службе од дана кад му буде ово решење саопштено. Да се о овоме решењу извести господин министар унутрашњих дела. XII. Председавајући износи и по трећи пут одбору | на решење питање о проширењу варошког рејона. Одбор је после дужег обавештавања о овом предмету одлучио: да се овај предмет одложи до прве седнице с тим, да суд прибави и поднесе одбору планове Светосавског краја и Новог селишта као и нацрт оног земљшпта, за које се предлаже, да уђе у рејон. Исто такО да суд спреми извештај о раду и о плановима, Светосавског краја, које је још пре 2 године узео да изради професор Милан Андоновић.

ВАНРКДНИ С А а.Т А Н А к 7. Новембра 1894 год

Председавао члан суда, г. Мих. П. Живадиновић присуствовао члан суда г. Јов. Антонијевић, од одборника били: г. г. Др. Н. X. Николић, Јербтије А Миливојевић ЈБ. Каљевић, Љ. Марковићј Милан Белчевић, Јосиф ЈовановаК, СоФроније Јоваиовић М. Милашиновић Благоје Милошевић, Ферд. Розелт, Счва Иетровик, Зах. К. 3. Поповаћ, Ср. Ј. Стојковић, Мил. Марковик, Горчаков Миловановић, Стев. Д Поповић, М. Јоничић, 1дор],е Димитријевик, Мих. Михајловић, Стеван II. Џоповић, Н. Д. Стевановић, Стеван Ђ. Јорговић, Мил. Ж. Маринковић, Ј. Костандиновић и Дим Милојевић. I. Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 3. Новембра 1894. год. и примљен је без измене.

II. . Председавајући саопштава одбору, да је г. Некљудов секретар и отправник послова у царском руском посланству у Београду, захвалио председништву општине београдске, што су корпоративно 7. о. м. присуствовали парастосу држаном на дан погреба Његовог Величанства Александра III. имиератора и самодржца све русијског. Одбор је аримио к знању: ову изјаву захлалности. III. Председавајући изјављује, да је неколико одборника изјавило жељу, да се ствар о ироширењу рејона не решава све донде, док не буде оздравио председник општине и док не буде оп председавао седницама. Одбор је одложио : решавање о иропшрењу рејона варошког све док председник општине не буде у могућности да одборским седницама председава. IV. Одборник г. Стеван Д. Поповић пита, да ли и у колико је суд извршио решење одборско односно кажњења одборника што не долазе у седнице а не извињују изостанке. Председавајући је из]авио: да ће ово решење одборско моћи извршавати тек, пошто одбор пропише правила, за састав којих је одбор одредио и нарочито повереништво. V. Одборник г. Миленко Марковић нредлаже да. се данашња седница распусти Због саране Његовог Величанства Александра III. цара руског, кад је већ одложено решавање о цроширењу рејона варошког, због чега је ова седница и сазвата. Одбор је одлучио: да се рад настави и решавају остали предмети с дневног реда. који су прилично нагомилани, пошто је одбор општински присуствовањем на парастосу одао већ последњу пошту Њег. В. Александру III цару руском. VI. По прочитању молбе Николе Д. Кики и осталих грађана Немањине улице АБр. 7669, да се не изврпш насипањс те улице по новој нивелети по што би им се куће затрпале, и по прочитању мишљења грађевинског одељења ГБр. 6023, одбор је решиО: да се Никола Д. Кики и остали молиоци одбију од тражења и да се насипање Немањине и осталих улица изврши према сталној нивелети. VII По прочитању молбе Димитрија Јовановића овд. трговца АБр. 7453, да му се уетупи под кирију празан плац код текије, да на њему подигне зграду од слабог материјала за дућане, и ио прочитању молбе Сретена Г. Мишића и других лончара АБр. 7641, којом моле да се њима устуни под кирију тај исти празан плац, да на њему продају своје ироизведе, пошто им је забрањено, да то чине на тргу, одбор је решио: да се празан плац ошнтински код текије уступи лончарима, да на њему продају своје производе с тим, да на њему не могу подизати никаквих сталних грађеђевина. Суд опттински да пропише остале погодбе и цену за овај плац.