Beogradske opštinske novine

Бро.т 4.

експроприсати за регулацију варош капије, где је кућа Милоша Д. Милошевића и поднесе одбору процене на одобрење. VIII. По прочнтању модбе Мидоша Д. Мидошевића овдаш. трг. да му се исплати још пре 20 година експропрпсано земљиште за проширење улице на варош капији или да му се да у замену државни празан плац између његовог имања и земљишта где је Касациони суд, — одбор је решио : да суд општинскн извиди да ли би и под којим би погодбама држава уступила своје земљшнте до авлије Касационог суда, те да се исто уступи Милошу Д. Милошевићу по процени за накнаду земљишта, што је од њега одузета за улицу, па да резултат рада поднесе одбору на решење. IX. IIо прочитању молбе Браће С. Илића АБр 1619 1893. да им се исплати експроприсано имање на углу Кастриотове и два јаблана улице, и но

XIII. Председник извештава одбор, да је суд онштински сходно решењу одборском од 29. Октобра 1894. год. АБр. 7*961 спремио табеларан прсглед, у коме је назначено, како је којаулица нивслисана. калдрмисана и тротоарисана и да треба сада изабрати повереништво, које ће одредити, којим редом и каквом калдрмом да се калдрмишу улице београдске. По саслушању овога одбор је решио : да г.г. Мих. Крстић (који ће као председник повереништва, исто на састанке сазивати) Вел. Антић, ЈБуба Ковачевић, Софроније Јовановић, Ф. Розелт, Младен Николић, М. Ж. Маринковић и Никола Бошковић одборншш, као одборски новереници сасгаве план, по коме ће се улице нивелисати, калдрмисати и тротоаритати и тај план поднесу одбору на одобрење. XIV. По прочитању предлога грађовинскос одељења ГБр. 4157 да се направи канал у улици Љубичнној између парнога млина и централе елек-

«/ """ *"""■«/ јг • • и »• ( нрочитању молбеКосте Гинића и других грађана. г Р ичн ог осветљења, одбор је оддучио : АБр 7499 1894. да се експропријација овогимања што пре изврши, — одбор је рвшио:

РЕДОВНИ САСТАНАК 19. Јануара 1895 год.

да се одмах процени онај део имања Браће Илића на углу Кастриотове и два Јаблана улице, што се за улицу одузима и процена поднесе одбору на одобрење. Да нроценнлачка комисија да своје мишљење и о томе, да ли по иззршеној екснропријацији остаје сопственицима довољно земљишта, да могу угледну зграду на истом подићи. У случају да не остаје, да процени цело земљиште. X. По прочитању молбе - Љубе Ковачевића нроФесора Вел. Школе н осталих грађана да се из врши заночота регулација и нивелација Јевремове улице, одбор је одлучио : да се ова молба стави на дневни ред, кад по реду дође. XI. На предлог школског одбора за дунавски крај АБр. 7784 1894. одбор је решио : да се црквено школској јеврејској онштини за уступљену собу — учионицу за јеврејску децу нлаћа месечно по двадесет и шест динара на име кирије, огрева и награде служитељу и два кубна хвата дрва за ову зиму. Новчани издатак овај има пасти на терет партнје одређене на плату школских служнтеља.

да се оваЈ нредлог упути одборском повереништву за састав плана за калдрмисање улица београдских.

XII. По прочитању иредлога одборннка г. ФердиНанда Розелта и других одборника АПр. 7803, да се један део пожарника општннских са нотребшш справама смести у врачарски кварт, одбор је одлучио : да суд оиштински размисли, на који начин и са каквим новчаним жртвама би сс овај предлог могао задовољити, па свој извештај заједно са овим актом поднесе одбору на решење.

XV. Но прочитању молбе задруге удруженог железничког особља АБр. 6679"94. да се ослободи општинске трошарине 2500 куб. мет. дрва за огрев, што је члановима ове задруге за ову зиму потребпо, одбор је решио : да се преко ове молбе пређе на дневни ред. XVI. Председник износи одбору на решење молбу Томаније удове пок. Илије Т. Вучића — Перишића, којом по нова моли, дајој општина вратн 10.000 дук. цес. завештанпк од пок. Томе Вучића — Перишића, пошто општина није извршила своју обавезу према уговору о овоме поклону, — или да јој одреди пристојно издржање. Ш прочитању те молбе АБр. 7177 1894. г. и ио прочитању Одборског решења од 7. Апрпла 1894. АБр. 2305 којим је потомцима Илије Т. Вучића — Перишића одрећсно издржавање од 60 дин. месечно, од кога се издржавања задржава по 40 дин. месечно у отплату суме, од960 дин. што је општина на име овог издржавања у напред издала ради удом.љења ћерке покојнога Илије, према решењу одборском ор 28. Јуна 1894. год. АБр. 3736., — одбор је решио :

да се од ирвог јануара 1895. године издаје Томанијн удовој пок. Илије Т. Бучића — Перишића и његовом болесном сину издржавање од шестедесет динара месечно, Сума од 960 динара издата у нанред иа име удомљења ћерке пок, Илије, у колико није наплаћено до 1. Јан. 1895 год. задржавањем по 40 дин. месечно, да се сматра као поклон и да се расходује иа терет партије буџетом одређене нанепредвиђене трошкове.

Нредеедавао лредеедник г. Мијаило М. Богићеви!., приеуетвовао члан суда г М. П Живадииовцћ, од одборнцка (шли : г. г. Љуб. Каљевић, Ј осиф Јовановић, Стеван П. Поповић, Јеротије А. Миливојевић, Сергије Станковић, Коста Петровић, Ср Ј. Стојковић, Љ. Ковач виЦ ЈБуб. Марковић, Младен Николић, Сава Петровић, Горчаков Миловановић, СоФроније Јовановић, Благоје МилошевиК, Живко Кузманонић, Ја аћ Коетандиновић, 'Ворђе Димитријевић, Дим Гавриловић, М. Милашиновић, Михаило Михаиловић, Јароелав Безуха, Стеван Д Поповић, Н. Д. Стевановић, С. Ђ ЈорЈовић, Мил. Маркопић. Спасо X. Ристић Шокорап, Др. Никола X. Николић, Дим. Милојевић, Мил. Ж. Маринковић. I Ирочитан је записник одборских одлука седнице држане 12 јануара 1895 год. и у решењу претпоследњем учињена је доаунч : да се свака зграда, која се преко половине сече, мора цела срунгати, иначе се неће извршити исплата нити ће се облигације издати. II Председник извештава одбор, да Томани.ја удова Илије Т Вучића Перишића није задовољна са решењем одборским од 12 јануара 1885 год. АБр. 7177 и 7170, и тражи, дајој одбор одобри бар 200 дин месечног издржања. По прочитању њеног незадовољства АБр. 278, одбор је решио : да се Томанијн удовој Илије Т. Вучића Перишића и њеноме болесном спну издаје на име издржавања по сто педесет динара месечно од првог јануара 1895 год. III По прочитању акта истражног судије за вар. Београд АБр 389, 322, 269, 325, 344,' 324, 323 67, којима се траже уверења о владању н имовном стању извесних лица, одбор је «зј авио: да су доброг владања и доброг имовног стања Јован Митрићевић саветник у пензији, Стеван Добривојевнћ адвокат, Фрања Штраснер чиновник; да су доброг владања и сиротног имовног стања Данило Чонкпћ бивши кмет и Мита Петковнћ слуга рабаџијски; да су му непознатн ЈБуба Микља пиљар, Рајко Арсенијевић ковач, Јован Митровић, Димитрије Филиповић, бив. трг. помоћници, Васа Филиповић помоћник трг. и Сава Живановић пиљар. IV По прочитању молбе Спасоја Стевановића овд. трг. АБр. 380, да се ослободи дужностн норотничке, ноштоје оптерећен другим сличним дужностима, одбор је решио: «• да се Спасоје Стевановић тргов. овд. ослободи дужности поротничке а на његово место изабрао је за поротника Николу Секулића, берберина. V Председник извештава одбор, да је суд општински решењем својим од 16 дец. 1894 год АБр. 9081 на основу члана 59 зак. о општинама уважио оставку Марка Вулетића трг. овд. на дужност одборннчког заменнка са разлога у оставци наведених. Одбор је аримио к анању: Ово решење судско. VI Предссдник износи одбору на решењс акт београдске Берзе, даје општина београдска номаже са 10.000 дин. годишње.