Beogradske opštinske novine

В рој 2б.

— 97 —

Год. ХШ.

.винске мустре од разноврсне хране људске п Ч5Т0ЧНС; а иоред тога општнна шабачка изложила е пекмеза и сувих шљива а општнна лесковач:ка н кудееље. Спасић и Браћа Р рши Ђ трговци нз Београда изложили су трговинске мустре од шенице и пробе смедеревског старог вина црног и белог. Сергије С анковиЂ економ излождо кукуруза и воћа. II. Фабричка радиност А. ФАБРИЧКА ПАРНА ПНДУСТРНЈА: Брача Минх Фабриканти пзложили су вунене тканине за војено н грађанско одело ћебад за војену и домаћу потребу и простираче израђене у њиховој Фаб ])пцн у Параћину. БраЂа 3. Поповићи индусријалци нз Београда шложили с\' брашно п остале млинарске производе из њиховог парног млина „Захарија" у Београду. Задруга за подизање домаЂе радиности изложила је пећи и земљана посуђа и грађевинске украсе из своје Фабрике у Аранђеловцу. Игњат Бајлони и синови, индустријалци из Босграда, изложили су брашно и остале млинар■ске иродукте њихових парних млпнова у Црнићу (округ нежаревачки) и Београду и бело и црно ииво у бурадима и Флашама из њнхове парне ииваре у Београду. Михаило Косовљанин индустријалац из Јагогодине изложио је бело и црно пиво из његове иарне пиваре у Јагодини. Нацко Јаиковић и друг индустрнјалац из Јагодине изложио је стакларију из његове Фабрике стакла у Јагодини и то из главног стоваришта Фабричког у Београду. Ранко Гођевац идустријалац из Београда изложио је гвоздене кревете, астале колевке, умиваонице, каде, посуђе п остале предмете за собни намештај и кућевни прибор и ливене точковс н друге , машпнске делове за индустријске циљеве нзрађеле у .његовој Фабрици гвозденог босног намештаја и ливници гвожђау Београду. Српска Краљевска државна Штампарија, изложила је штампарске радове нотребу. Српска Краљевска државна Фабрика жигица и артица за цигарете изложиле су своје израде: жигице и артице (цигарпаиир). Српска Краљевска државна Фабрика за преР а ДУ дувана изложила је дувана из разннх крајева Србије и то у листу и прерађеие (крижан дуван и цигарете). Тоболар и друг индустријалци из Београда .изложили су брашно и остале млинарске производе из њиховог парног млина и спиритус и ква<сац из њихове Фабрике спиритуса у Београду. Тома Благојевић и друг индустријалци из Голупца изложили су: виле, лоиате, грабуље, кашика колица и остала дрвена оруђа за привреду ги домаћу потребу из њихове Фабрике прољоиривредиих справа.

Недељко Матковић Фабрикант шарених сандука из Београда изложио је своје производе. Коста Живковић Фабрикант коФера из Београда изложио коФере и кожне нутне и ђачке торбе

за трговпнску

Б.

ФАВРИЧНА МАВИФАКТУРНА РАДИНОСТ Глиша ЈосиФОВић трг. из Београда изложно је виле, лопате, столпце, колица и друга оруђа и приборе из његове радионице у Београду. .Димчтријевмћ и АлексијевиЂ Фабриканти коФера изложили су коФере. Лизар Јовановић Фабрикант сита из Београда изложио је сита израђена у његовој Фабрици у Београду. Соломон Алву нз Београда изложио је машне из своје Фабрике у" Београду. Трајковић и Живковић трг. из Београда изложили су ужарију из своје индустријске ради• онице за прсраду кудел.е у Београду.

III. Занатска радиност АДам Леовић гравер из Београда изложио је гравирана стакла. Андра Ђорђввијј четкар из Београда изложио је четке за војену, привредну и домаћу потребу. Антоније Матош из Београда, бравар, изложио је турније. Браћа Пинкас Штаин сарачи и седлари из Београда изложили су амове седла и друге сарачко-седларскс израде. Васа Мијатовић лимар из Београда изложио је каду и разне лимарске израде. Баса Сиркови^, костретар из Београда, изложио је покровпе. Димитрије Кнежевић терзија из Београда изложио је терзиске израде за српску иошњу мушку и женксу сеоску и градску. Димитрије НиколајевиЂ нујунџија изложиоје кујунџиске израде за нослужен.е и накит од сребра и другог метала у Филиграну. Драгутин Ризнић кујунџија изложио кујунџиске нзраде за послужење и накит од сребра н другог метала, у Филиграну. Живојин Ж вковиЋ бравар пз Београда изложио колевку. Живко Кузмановић терзија из Београдз изложио терзиске израде за српску ношњу сеоску и градску мушку и женску. Ђура Станојев штампарске н стереотписке радове његове штапарије у Београду. Живка Давидовића радиочица пољоприв едиих справа и кола изложила је кола и плугова. Радноница каруца гвозд^ног намештаја Браће Пинкас Штаин у Београду изложила је каруце и гвоздене кревето и друге предмете за собни намештај. Уметничко литограФси завод Пере М. МарковиЂа у Београду изложио је литограФске и хроми-литограФСке радове за трговинску потребу. Иван Станисављсвић, сарач из Београда изложио је сарачке израде. Јован Гагић, терзија нз Београда изложно везено кадиФено либаде. „I. Јорганџиско-памуклијашка задруга занатлиског удружења за град оеоград" изложила је јоргане. Лазар Мат^-ћ јорганџија из Београда изложио је јоргане. Милорал Ђаковић из Београда обућар, изложио је обућу мушку и женску. „Прва терзиска задруга занатлиског удружења за град Београд" пзложила је терзиске играде. за српску иошњу мушку и женску сеоску и градску. РаФаило Паштровић кујунџуја из Београдаизложио је кујунџиске израде за иослужење и накит од сребра и другог метала у Филиграну. Светозар Радованови^ сарач из Београда изложио је сарачке израде, Стеван Пор«иЂ сапунар из Београда изложио је сапуне за прање и бријање. СтојковиЂ и МиловановиЂ воскари пз Београда, изложили су восак и воскарске израде. Стојадин^вић и ТриФуновић сарачи и седлари из Београда изложилн су амове седла и остали јахаћи и теглећи ирпбор. Стојан Симић кројач из Београд изложно је капе :војничке. ОФицирске чиновничке ђачке.

Стојан Живковић терзија из Београда изложио је везено кадиФено либаде. Тома Грубер пекар из Београда изложио је славски, колач ки®ле, колаче, двопек и друге иекарске ирпнзводе. Херман Зимонић позлатар из Београда изложио нозлаћене оквире и друге позлатарске израде. III. К.ућевна радиност Г-ђа, Ана Марковићка из Београда изложила је сриско платно. Г-ђа Антонина Марковићка из Београда изложила је српско платно. Г-ђа Аница Николајевићка нзложила је везове. Београдско Женско друштво које стоји нод Највишом Заштитом Њеног Беличанства Краљице Наталије изложило је српско платно идру-

ге тканине, предмете за одело српско и српски намегатај везове и остале женске рукотв рине израђене у Србији из друштвеног „Пазара" у Београду. Г-ђа Драга Ћорђевићка изложила је тканине везовс и чипке своје и пз њене женскс раденичке школе у Београду. Г-ђа Јелена Петковићка, из Београда изложила је везове свилом. Госпођица Јулијана Пет г ичковићева свршена државна пнтомица изложила је чинке. Г ђица Кристина Јовановићева учитељица рада у пиротској гимназији изложила јс бели вез. П спођина Марија Козланскова свршена државна питомица изложила је везове свилом и златом. Г-ђа Лепосава Крстићка из Београда изложила је везовс. Г ђч СоФИЈа Барбуловић изложила је мрежане радове. Г-ђа Настасија Јан"0вићиа из Београда изложила је српске тканине. „Пиротско трговачко Ћилимарско Друштво" изложило је ћплимове и сеџадега. 1У. Хемотехничка проивводња и експлоатација минералних вода. Ђока Марковић анотекар, члан Белгијске академије наука изложио је игијенско Фирмаценсске и косметичке препаратс и ломничку минералну воду (као закупац исте.) Милан Марковић ликерџија из Београда изложио је ликере, рум коњак и с-ирће. Наум Николић трговаи из Београда изложио је сирће, викс. коломаз и разне боје из његовог радилиштва у Београду. V. Трговинска статистика и трг. мустре. Статистичко оделеце Министарства народне привреде своје издање о трговинској и привредној статистици Србије. Царинарско оделење Министарства Финансије „преглед спољне трговине српске"' Трговинско - индустриско одељење министарства народне привреде слике и мустре домаћих производа за унутрашњуп спол>ну трговину.

0 Б Ј А В А

На дан 10. о. м. пре подне држаће се у грађевинскои оделењу усмена лицитација за мазање патоса у ношгм школама Кауција износи 180 динара. Из канцеларије грађевинског оделења суда општине београдске. ГБр. 529.