Beogradske opštinske novine

Год. ХШ.

- 114 —

Број 28.

штинског од 15 Јуна 1889 год. АБр. 335 којим је установљено награђивњае темата израђених из српске историје, да се неби и у будуће дешавале несугласице у разумевању истог решења односно броја задатака. По прочитању тога предлога АБр. 3665, одбор је региио : да се решење одборско од 15. Јуна 1889 год. АБр. 335, има разумети тако, да се сваке године даје само један задатак из српске историје и исти мора бити објављен најдаље до краја меседа септембра; и да тај задатак могу радити само учеиици Вел. Школе а не и они, који су велику школу свршили. Да се о овоме решењу извести и ректорат Вел. ШЕШле. II. Председник општине извештава одбор, да је Ректорат Вел. Школе према решењу одборском од 15 јуна 1889 год. АБр. 335, објавио два задатка из српске историје под насловом : „0 Херцеговини у XV веку" и „0 краљу Урошу I" за Видовданску награду од 1895 године; да су ученнца Вел Школе предали ректору на оцену четири расправе но првоме задатку и једну расправу но другоме; да је Ректорат свих пет расправа поверио на оцену г. Љ. Ковачевићу, проФ. Вел. Школе, и да је г. Љуб. Ковачевић ноднео писмен извештај о тим радовима, по коме треба наградити: а, Расправу 0 Херцеговини у XV веку израђену од Живојина 0. Дачића и Милана А. Костића, Филогога III год. првом наградом од 400 дин. као најбољу; б, Расправу о истој теми израђену од Ђорђа Ранојевића, правника II год. другом наградом од 200 дин. в,, а за Расправу о Краљу Урошу I. израђену од Прокопија Гребенаровића и Тодора Коблишке, Филолога IV. г од. нредлаже, да се одреди нарочита награда, пошто говори о другоме задатку а и по изради заслужује да се награди. По прочптању тога извештаја АБр. 3666, одбор је решио: да се Живојину 0. Дачићу и Милану А. Костићу за најбоље израђени задатак о Хердеговини у XV веку изда прва награда од четири стотине динара; да се Ђорђу Ранојевићу за израђену расправу о Херцеговини у XV веку изда друга награда од две стотине динара и да се Прокопију Ј. Гребенаровићу и Тодору Коблишки изда из општинске касе сто педесет динара као награда за израђену расправу о Краљу Урошу I. Све ове расправе да се штампају у опшиинским новинама па потом одштампају у засебне књиге. Трошкови око одштампавања каоитрећа награда од сто педесет динара, да падну на терет партије буџетом одређене за неиредвиђене трошкове.

Зграда ова треба да је у близини опште државне болнице у кварту палилулском, да има 6—8 соба већих и 2 мање, да је од тврдог материјала да је видна и подпуно уиотребљива за становање и да је у засебној авлији. Осим соба, треба да има шупу, иодрум и воду у авлији за пиће. Ко има овакову зграду и жели је дати под закуп, нека до 1. Августа ове године поднесе суду писмену понуду. У понуди поред осталог треба да буде означено, колико тражи на име кирије годишње, и улида и број где се зграда налази. АБр. 3166 — Од суда општине града Београда, 22 Јуна 1895 год. у Београду.

0 Б Ј А В Е

Суду општине београдске потребна је једна зграда, за диФтеричну болницу од 1. Новембра ове године.

Суду општине Београдске потребна је једна зграде за смештај канцеларија оиштинског, грађевинског одељења и управе београдског водовода, од 1. Новембра ове године. Зграда треба да је у близини суда општинског да има најмање 16 средњих и 4 велике собе, да је зграда од тврдог мате ријала, да је видна и потпуно употребљива за становање. У авлији ове зграде нужно је да има 3 магацина озидана који нису влажни или 3 шупе које се могу употребити за оставу ствари, сем тога да има и воду уведену у згради за пиће. Ко има овакову зграду, и жели је дати под закуп, нека до 1. Августа ове године поднесе писмену понуду суду. У понуди поред осталог треба да назначи, колико тражи на име кирије годишње, као и улицу и број где се зграда налази. Зграда може бити двоснратна, или приземна, или два одељења у једној авлији. АБр. 3646 — Од суда општине београдске, 22 Јуиа 1895, год. У Београду.

Зграда треба да је у средини реона. кварта варошког, да је од тврдог материјала, да је видна и подпуно употребљнва. за становање, да има најмање 8 соба, сем других одељења као шупе, подрума и т. д. Ко има овакову зграду и жели је дати иод закуп, нека до 1. Августа ове године, поднесе суду писмену понуду, у којој поред осталога треба да буде назначено, колика се кирија годишња тражи, као и улица и број зграде где се иста налази. АБр. 3163 — Од суда општине града Београда, 22. Јуна 1895 год. у Београду.

Суду београдске општине, потребна је једна зарада, за смештај канцеларија кварта Савамалског управе вароши Београда, од 1 Новембра ове године. Зграда треба да је у средишту реона кварта Савамалског, да је од тврдог материјала, да је видна и подпуно употребљива за становање и да има најмање 6—8 соба, са осталим другим потребним одељењима, као подрум, шупу и т. д. Ко има овакову зграду и жели је дати под закуп, нека до 1. Августа ове године поднесе писмену понуду суду, у којој поред осталог треба да буде означено, улица и број где се зграда налази и колика се кирија годишња за исту тражи. АБр. 3164 — Од суда општиие београдске, 22. Јуна 1895 год. у Београду.

Економно одељење суда општине Београдске. држаће лицитације за издавање под закуп општинских добара и права и то: I. На дан 11. Јула о. г. од 3—5 саги по подне, лицитацију за давање под закуп права на употребу извеженог ђубрета из вароши. Кауција се полаже 80 динара. II. На дан 5 Августа од 3—5 сати по подне, лицитају за издавање под закуп дућана испод читаонице код саборне цркве. Кауција се полаже 200 дин. III. На дан 8 Августа од 3 — 5 сати по подне, лицитацију за давање под закуп њиве до „Убанлића" винограда. Кауција се полаже 50 дин. Све ове лицитације вршиће се у канцеларији економног одељења, где се и остале погодбе могу видети. Позивају се лицитанти да означених дана дођу и лицитирају. АБр. 3530, 3757, 3758. — Од суда, општине Београдске, 22 Јуна 1895 године. у Београду.

СТАТИСТИЧКИ ЗАПИСИ У ОПШТИНИ БЕОГРАДСКОЈ

Суду општине београдске, потребна је Једна зграда за смештај канцеларија кварта варошког управе вар. Београда, од 1. Новембра ове године.

Путничкн саобраћај вароши Београда. У времену од 15. Јуна до 22. Јуна 1895. год. допутовало 659, отпутов. 543, Од којих су:: а.) Пола: муш. 609, жен. 48, св. 657.. б.) Вероисповести: православне 553. неправославне 88, мојсијевске 13 мухамеданске 3, свега 657. в.) Постојбина: Србија 509, А.-Угарска, 95, Босна и Херцеговина 3, Црна Гора 4,. Турска 13, Грчка 1, Бугарска 11, Румунија 4, Русија 4, Германија 3, Француска 2. Итал. 3, остале државе 5, ван Европе —. г., Занимање путннка: Тежаци и економи 20, Занатлије 64, Трговцп 298, индустрнјалци 3, шпекуланти и предузим. 5 Г Гостионичари 6, Интелоген. и војска 80 г ђаци 77, раденици и помићници 8, Ииљари и бозаџ. 3, наднич. и слуга 44. Из етатистичног одељења суда општине вар. Београда 23. Јуна 1895 г. Београд.

УРЕДНИИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГА СУДА

Вдасник ОЛШТИНА БЕОГРАДСКА

Штаипарија Светозара Никодића Горња Јованова улица бр 5ч.

Уредник УРОШ КУЗМАНОВИЋ