Beogradske opštinske novine

ГОД. XIII.

БРОЈ 33.

изј1ази недељно један пут Цена за Србију: 8А ГОДИНУ 6 ДИН. НА ПОЛА ГОДИНЕ 3 „ НА СТРАНЕ 8ЕМЛ>Е НА ГОДИВУ . . 9 „

среда 9. двгустл ш@5

ЦЕНА ЈЕ ОГЛАСИМА 6 пр. ДИН. ОД ВРСТЕ ПРЕТШАТУ ВАЉА СЈГАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВЕ КОРЕСНОНДЕНЦИЈЕ НА УРЕДНИКА Рукописи не враћају се НЕПЛАЋВНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈУ СЕ.

БОЛНИЧКИ ФОНД

Члан 1. Да би се могла подићи и правилно обдржавати, једпа оашта болница за оиштину трада Београда а да њено обдржавање не пада јако на терет општинског буџета; да би се у будуће могао осигурати сталан рад и заузимање око поднзања једне болиице за дифтерију ; да би се доцније могла подићи болнигц1 за заразне болести у оаште ; као и да би се могла подићи стална колерична боЋниг^а и обдржавати непрестано у готовости, да благотворно послужити може кад се зато укаже потреба, — оснива се при општини града Београда болнички фопд.

Члан 2. Овај фонд заснива се: I. Сумом од 23.962-55 дин. коју је завештао пок. Димитрије Црнобарац саветник у пензији на грађење сиротињске болнице коју суму општина града Београда има да поврати фонду болничком у постепеним отилатама у року од две године дана, заједно са припадајућим интересима 5°|о годишње до дана повраћаја. П. Поклоном од 1000 дин. коју је суму поклонио оиштини г. Мијаило Павловић, трг. овд. на цељ подизања дифтеричне болнице. ТТТ . Поклоном од 400 дин. у злату, коју је суму поклонио г, Ларенотнје од Ферари на исту цељ IV. Прилогом од 2.000 дин. који оиштина Београдска уноси редовно сваке го дине у сво.ј буџет и предаје фонду у по •четку сваке рачунске године. V. Дохотком од такса за концерте и забаве које општина наплаћује у корист овоје касе. VI. Дохотком, од посредничког бироа, тсоји општини намерава да узме у своје руке. VII. Добровољни црилози добрих и племенитих људи, намењним овом циљу, — и

VIII, Приносом интереса на капитал фондовни. Члан 3. Фонд овај има се непрестано капиталисати, заједно са интересом, који буде доносио, и од њега се не сме ништа крњити како од главнице, тако и од интереса, све док не достигне цифру један и по милијун динара т. ј. док не буде могао подмиривати приближно потребе за 60 кре вета у општој болници, 30 кревета у дифтеричној н40креветау колоричној болници. Члан 4. Кад- фондовни капитал достигне одре ђену цифру, издржавање свих тих општинеких болница, прећи ће на терет овог болничког фонда, а општина ће из свог буџета брисати све позиције. које, дотле буде давала на издржавање болница, осем редовне помоћи фонду од 2.000 дин. коју ће оппггина и даље улагати у болнички фонд.

Члан 5. Кад фонд буде досгигао цифру коју тражи члан 3. ових нравила. општински одбор изабраће управу болница, а управа пак фонда болничког, стављаће на расположење 'потребне суме болничкој управи за обдржавање болница. Члан 6. Ближе односе између фонда болничког, болничке уираве и одбора општинског, прописаће онштински одбор у своје време. Члан 7. Фондом овим руковаће одбор састављен из ових лица: Председника општине. Началника санитетског оделења министарства унутрашњих. послова. Шефа санитетског оделења општине града Београда. ' Општинског благајника. Председника „Црвеног Крста," и Два одборника општине Београдске.

Два одборника у одбор овога фонда бира општински одбор у почетку свога конституисања на двегодине; остали нак чланови улазе у састав фондовног одбора по свом положају и остају све док су на својим иоложајима. Члан 8. Решавање бива већином гласова. Одлуке су пуноважне ако су донесене у седници у којој ј е било најмање 3 | 4 чланова одбора. Кад председник осуствује заступаће га члан суда. У одбору фондовном председава председник ошптине а у одсуству његовом, председава најстарији члан одбора но своме положају. При једнакој подели гласова смастра се да је на оној страни већина, гди је глас председавајућег. Члан 9. Рачуне фондовне нрегледа сваке године комисија састављена из пет чланова, коју бира општински одбор на две године свакад, у почетку свога конституисања. Ова комисија, подноси извешће онштинском одбору о стању фонда, који га прима, или предузима ^аконске мере на случај нетачности. Члан 10. Фондовни новац, даваће се на приплод: I. Општини ако га ова потребује, и II. Управи фондова. На крају сваког полгођа, мора се интерес укапиталисати. Ако се противно овоме уради, и тиме штета фондовној имаовини проузрокује, платиће сву ову оштету солидарно фондовни одбор. Члан 11. За сва појављена питања, тздминистративне природе, одбор општине града Београда доноси своју одлуку у последњој инстанцији, и противу ов<> одлуке нема места жалби, Члан 12. Ова правила ступају у живот кад их одбор општине града Београда прими и надзорна власт потврди.