Beogradske opštinske novine

Б рој 40.

— 183

Год. ХШ.

Од заменика дао је оставку Марко Булетић; умро Милаи Белчевић и по извученој коцки ирестали су бити заменици г. г. Живко Кузмановић Јован Ристић, Благоје Милошевић. Младен Николић, Јеротије А. Миливојевић н Горчаков Миловановић* XXIII. Одборнпк г. Дпм. Гавриловић нита, да ли је суд предузео нужне мере за извршење пописа људства, што се пма пзвршити крајем ове годпне п да ли је о нредузетим мерама извештен г. мин. народне привреде. Председник одговара: да је суд у овоме иогледу учинио све шта треба и да ће о томе послати извештај г. Мин. народне привреде.

ЗАНРБДНИ САСТАНАК 11. Септембра 1895. Председавао пррдеедник г. Михаило М. Богићевић, приеуствовао члан суда г. Мих. П. Живадиновић, од од<5орник били г. г.: Стева II. Поповић Т>. Димитријевић, Ј. Алкалај, II. Бошковић, Горчаков Миловановић, Благоје Милошевић, Мпх. Марковић, Сергије Станковић, Вел. Антић Мил. Ж. Маринковић, Др. Н. X. Пиколић, Михајло Михајловић. I. Прочитан је заиисник одборскпх одлука седниде држане 6 Септембра 1895 год. и учињене су ове допуне: У решењу КЊБр 535, да Крикнер буде дужан вратити општини општинско земљиште и тада, ако га не буде употребљавао за култивисање пиринџа; У решењу КЊБр. 538, да се у буџет трошарински за будуће уноси потребна сума са плаћање ажије. II, По прочигању молбе Живка А. Радивојевића СБр. 14524, одбор је изјавио мишљење : да се молиоцу може дати тражено уверење о његовом нородичном односу. Ш. На предлог суда општинског одбор је, ношто је исцрпљен и накнадни кредит од од 500 дин. одобрен решењем одборским од 8. Авг. 1895 г. АБр. 5713 решио: одобрава се и други накнадни кредит од пет стотина динара из партије на непредвиђене трошкове за помоћ сиротним војеним обвезницима. IV. Председнпк износп одбору на решење молбе Томе Марковића, адв. овд. АБр. 554'2. Владимира Јовановића саветника АБр. 5711 и Ристе Попадића овд. трг. АБр. 5712 којима моле, да се ослободе давања коморе за војску. По ирочитању тих молби одбор је решио: да за сада молоици буду дужни ставити на расположење војеној власти тражену комору а доцније, 'пошто издрже веџбу, нека поднесу жалбу противу разреза коморе. V. Председник извештава одбор да је министар просвете и црквених дела упутио општини званичан акт, у коме понова тражи, да општина'

пгаћа кирију за локале иотребне за емештај гимназиј скпх ученика. По прочитању тога акта АБр. 5720, одбор је носле поименичног гласања са осам гласова против пет решио: да се за смештај гимназијских ђака узме под кирију кућа Самуила Отефано" вића до теразијске гимназије и да општина из непредвиђених потреба плаћа кирију за ту кућу за шест месеци рачунајући од1. Октобра о. г. VI. По нрочптању нротокола лицитације држане за откопавање Светогорске и Београдске ул. на којој није било ни једног Лпцитанта, и по прочитању накнадне понуде Саве Крстића иредузимача ГБр. 1415, којом нуди да овај посао изврши са 20% јеФтиније од нредрачуна, одбор је решио : да се одкопавања земље у Светогорској и Београдској улици уступи према прописаним иогодбама Сави Крстићу по осамдесет пара динарских од кубнога метра. VII. Предсадник износи одбору на решење понуду еснаФа мсанско -каФанског АБр. 5534 да му се уступи наплата акциза за 1896 год. за дванаест хиљада динара годишње. Одбор је одлучио : да се решавањс о овом предмету одложи до прве седнице за овом. VIII. Сходно решењу одборском од 25 Августа 1895 год. ГБр. 1031 Аранђел Живковић дао је изјаву АБр. 5360, но којој тражи педесет динара од квадратног метра за свој плац у улици два Јаблана сем грађевина на истоме, за које оставља суду да одреди цену. По прочитању те молбе одбор јо одлучио : Да одборници г. г Мијајло Мијајловић Велимир Антић, Др. Н X. Николић и Дим. Милојевић ступе у ногодбу са сопствеником Аранђелом Живковићем за утврђење цене овога плаца и да резултат својих преговора поднесу одбору на одобрење заједно са својим мишљењем о постигнутом споразуму. IX. Председник износи одбору на одобрење процену имања Драгутина Стаменковића што се има експронрисати за просецање улице Милетине и регулисање скадарске као и нроцену оног фондовног земљишта, што му се има дати у накнаду. По прочитању те процене АБр. 4440 одбор је одлучио : Да се овај предмет упути грађевинском оделењу на извештај колико се одузима од Стаменковића имања колико му се даје у накнаду од фондовног имања и у ком се стању та земљишта налазе, па да се с тим извештајем поднесе одбору у првој седници на решење. X. По ирочитању процене имања нок. Боже Божовића на палилулском тргу што се за регулнсање трга има ексироприсати АБр. 5722, Одбор јс решио :

Да се за сваки квадратни метар имања пок. БожеБожовића на налилулском тргу. што сб 33) регулисање трга експр оприше плати осамнаест динара у сребру, према процени од 13. Јула 1895 год. Одузима се свега 131 '35 кв. метара, према премеру грађевинског оделења од 15. Септембра 1892 год. ГБр. 2006. Исплата да се изврши на терет регулационог фонда у року од године дана. XI. Председник износи одбору на одобрење процене имања Андре Кумануди на углу Лимске, Јаворске и Иоп-Лукине улице што се за регулисање тих улица експроприше и фондовпог имања на угљу Которске и Југовића улице што се Кумануди додаје. По нрочитању тих процена и ре®ерата грађевинског оделења ГБр. 1148. Одбор је одлучио: да се оба ова земљишта поиова процене према закону о експропријацији, којим процењивањима да присуствује и оиштински правозаступник. XII. По прочитању протокола лицигације ГБр. 1599 држане за одкопавање земље за израду канала и калдрме у Боровој улици, Одбор је решио: да се одкопавање земље, израда канала и калдрме у Боровој улици уступи Ристи Крстићу као најнижем понућачу по прописаним погодбама и по цени и то: за одкопавање земље са одношењем у бару Венецију по један динар од кубнога метра, за грађење канала по петнаест динара од дужног метра и за израду калдрме и тротоара од ломљеног камена но три динара од квадратног метра.

општански послови Читуља. У ирошлу недељу сарањен је уз велико саучешће грађанства Коста Михајловић дугогодишњи надзорник добара општпне београдске. Сарањен је о трошку општинском. Бог да му душу прости !

С Т Е Ч А Ј

Општини београдској потребан је један квартовни лекар. Који би од господе доктора целокупног лекарства желео, да ступи у општинску службу, нека се изволи пријавити општинском суду ипсменом молбом до 30 Сеитем. 1895. год. закључно. Уз молбу треба нриложити писмена, која ће осведочити молиочеву квалификацију. Плата је буџетом предвиђена на 2500 динара годишње. Од Суда општине Београдске 12. Септембра 1895 г. АБр. 5193. Општини београдској потребан је инжињер за управника њеног грађевинског оделења.