Beogradske opštinske novine

Б рој 42.

191

Год. ХШ.

ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ

По наредби суда општнне града Београда, економно одељење држаће лицитадаје ниже следећих дана:

На дан 12 Октобра од 2—5 сати по подне, за давање под закуп права наплате таксе од акциза на пиће. Кауција се полаже 1000 динара.

На дан 13. Октобра од 2—5 сати по подне, за давање иод закуп права вађења леда са река Саве и Дунава у реону општине Београдске. Кауција се полаже 600 динара. На дан 16. Октобра од 2 — 5 сати по иодне, за давање под закуп права наплате тагссе за нродају бозе. Кауција се полаже 300 динара. Услови и остале погодбе могу се впдети сваког радног дана пре и после подне у канцеларији економног одељења, где ће се и лицитације вршити. Ко жели примити се ових набавака или од напред номенутих права узети што под закуп, нека одређеног дана дође и лицитира. АБр. 4566, 4567, 4898, 4899, 4900, 4901, 4939, 4970, 4971,4972,4973,4974, 4975 и 4976. 5430, Од суда општине града Београда, 16 Августа 1895 год. у Београду.

IV. рок до краја јануара 1896 год. 50.000 килограма. А може је сву и од једном предати. Испла^ивање бж^е одмах по нредаји. Пошто се овас прими враћа се кауција. Ово се јавља свима произвођачима и имаоцима овса те да поменутога дана у Смедереву на лицитацију дођу, јер после ове [лицитације неће се ппчије понуде примити па ма колико она нижа бпла од лпцитиране цене. Набавка овса у Смедереву. Упрана државне ергеле држаће кроз који дан јавнуусмену лицитацију за набавку 270.000 килограма овса потребног јој за израну ергелских грла. Теслим овса биће у Љубичеву. Ближи услови могу се сазнати од управе државне ергеле. Ово јављамо на време нвшем трговачком свету с тим, да ће исплаћпвање овса бити одмах ,по предаји Дан лицитације јавпћемо накнадно чим то сазнамо.

Гавровић, Благоје Баралић трговци, Артур Кико окружни инжињер Петар Бојић окружни сточни лекар и Стевад Недељковић трговац. Одушевљење било је велико , уписато на самоме збору за чланове добротворе 3, за чланове утемељаче 22. за редовне чланове 70.

ЧЈР" ШНЕ ОПШТННСКЕ ТАКСЕ

Коло ЈАХАЧА „КНЕЗ МИХАЈЛО 1 '

I. Димничарство: а) За чишћење димњака (цилиндера) без разлике на спратове 0.20 д. б) За не зидан шпархерд 0.20 д. в) За узпдан 0.40 д. г) За велики узидан шпархерд у гостионици 0 - 50 д. д) За чишћење димњака од два спрата 0.20 д. ђ) За чишћење простог дпмњака . . . 0.10 д е) За чишћење чункова од 2 и по метра уједно са пећима 0.10 д. ж) За чишћење чункова од 2 и по метра уједпо са више пећи .... 0.20 д. з) За паљење димњака (цилиндера) бе° разлике на спратове 0.75 д.

Н А Б А В К Е

Набавка свса за Љубичево. Управа државне -ергеле држаће на дан 16. Октобра ове годпне и то у Смедереву пред гостионицом код „Лава", лицитацију за набавку 200.000 килограма овса. Сваки лицитант нолаже на име кауције 10°| 0 излицитиране цене. Онима лицитантима на којима не остане лицитација, вратиће се кауција одмах. Ј 1 Предаја горње количине овса има да буде : I. рок до краја октобра 50.000 килогр. II. „ „ „ новембра 50.000 „ III. рок до краја децембра ов. г. 50.000 л ограма.

Оснивање Кола Јахача у округу Рудничком. Појимајући важност унапређивања коњарства, увиђавнп Рудничани пренуше и основаше ШумадискО Коло Јахача Кнез Михаило за округ Руднички. На збору држаном 14 септембра који је посетио лзп број грађана округа Рудничког изабрана је једногласно управа и отпочет рад. Збору је присустаовао и председник шумадискога „Кола Јахача Кнез Михаило" потиуковник г. Панта Пејовић из Крагујевца. У одбор изабрани су: За председника г. Светозар Ј. Шурдиловић окружни начелник; За подпредседнике господа Стеван Крен индустријалац п Веса М Икић трговац: За благајника господина Михаила Николића трговца: За деловођу господин Сретен Михаиловић норезнпк; За чланове одбора: господа Младен Милијановпћ председник општпне, Др. Јарослав Кужељ окружни Физикус, Влајко Антонијевић, Алекса ки-; Пушељић трговци, Др. Мита Николић срески лскар, Милисав Панић, Влајко Благојевић, Секула

Ш. Гробарина. а) Гроб за децу .... б) Гроб за одрасле . . . в) Мала гробница .... г) Велика гробница III. реда д) Велика гробница П. реда е) Велика гробница I. реда

. 7 - д. . 12 - д. . 555.52 д. . 998.93 д. 1099.93 д. 168.457 д.

II. Пражњења помијара и нуисника. а) Од кубног метра .... , 7 — д. б) Од акова . . 0.35 д.

ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА

с(а квартове : Савамалски, Теразијски, Варошви и Врачарски: 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом 2. Од две или три собе, са кухињом или већег дућана са магазом .... 3. Од четири или више соба са кухињом, од каФане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале . . . 1.50 д.

0,25

0.70 д.

јуна 1737. г. Њима изађе на сусрет В&лис с већии оделењеи коњице, где су С ( ,би били у аван-гарди. Ћесаревци у почетку сузбију прва турска оделења; али 23. јуна рано у јутру еавали на њих велики везир са свом војском и страшно их потуче, да на бојном пољу падиу 7 722 мртвих и 4 536 рањених.^ 1 ) Остатак под Валисом спасе се бегством к Београду. Овзе су Ћесаревци, поглавито страдала због невештине својих комавданата, нарочито Валиса.( 2 ) Ћесаревци

С) Наш летоиисац ево шта вели о тој битди. Наиред каже како су Турци послали три кнеза Валису, да га наговоре на рат, на додаје: „Тогда велт-маршал тверова кне■зовом и иоид''- с целом ормандом у иол ношчи на Турчгсна и тогда наведоше кнезови воиеку немецку на бусију турску. Ваш у зору у незгодном месту у Сурдуку дубоком и дугачком н кнезов идут наиред а катане сербске за њима, а и,о Сербли мађарске катане, а ио њима раитари ( коњћцп ). Егда бише Сербли у иол Сурдука тогда кнезови убегошл у Турне, ио том бист метеж и страх между воинством, у месту тесном ту у Сурдуку с иаде с конја Коста оберкаиетан и све га разнесоше кони на коиита. По тои ирнде раитар у свитак и наиаде с ле&а бердом на Турке иреко ш/умарица, за неже не бист иоле чисто, и истера Турке из бусие, и тако се баше раитари с Турци, докле не стиже и мушкатир и ио и ио том узе се бити мушкатир обојади се берклја чама ђ биш,в сја цел ден на Болечу, близ ЈГрогцке, а катане раитаре стојут за нима. Егда ириде ношч, ио том у дубокоју ногич иоиде Т1ема,ц натрал Велигради а заутра Тг/рчин за њим ц {Гласник ХЦ. стр, 13—12 ј. (2) Нагашег V. Ј.: Оезсћ. с1. озт Еезећ. В. IV 8. 356—357*

се тек ониа уставе. кад наиђу ва заштитницу Најнергову. За њима иосла велики везир 5 000 ј&вичара у потеру, но ови их дочекају а сузбију. У ратовању Ћесареваца с Турцима учествовала је и Флотила, али није имала о»ог усиеха, као што је то пређе нивал >, док су на њој блла искључиво Срба Шајкаши под својии комааданхииа. Јер од како дођоше на ња странца, она трпи ио раз за цоразом; иа и за време борбе код Гроцке није ииала уоиеха, већ је морала одступати Београду. Одезење Турака, које је надирао кроз Банат, појавио се код Панчева^) где буде иотучено 30 јула у сукобу са Ћесаревцимл, и они одступе назад, изгубивши 500 људи. Срба у овој борби с Турцима разбију Турке код села Јабукз Али како велзки везир иође Београду и оаседне га 26 јула, па почае тући топовнма. то и Ћесаревци напусте Банат и иовуку се у Срем. Турци за њима оиет заузму Панчево. Флотила Ћесареваци би одсечена од Београда; матрози се спасу узмиц<њем сувим, поште предходно униште ФЛоту.( а ) Овим ратпим недаћама придружило 0) На иотом мепту стр. 358. 2 ; Годишњица Н, Чупића зш,. VIII. стр. 337—339.

се још једно веће зло — куга , која је немилицв сатирала и војску н становништво још од почема 1738. год. Редови угарских Срба били су од ње доста пр^ређени. Наш летописац ево шта вели о том: ,,тогза(1738) иостиже нас ираведни гнев божии, и иосла иреблаги Бог кугу, наираснују смрт и болазан, на народ и державу цесарску, и наиире иоче морити у Темишвару и ио Ванату ио том ириде и у Вачку и ио том ириде и у шанац варадински (Нови Сад) и отуду ареиде у Карлови,е и отуду у Лединце и ио том ио свему Срему и ио свои Вачки до самог Всча, бист куга и морви три лета, в имја св. Јроице, егоже Немци ирестуиише клетву, ио том и изгубише землју, и градове, и державу сзоју —• ешче изгуби воиску своју многу^) (наставиће се)

(!) Гласштк срп. уч. др. књ. XX, стр. 16 — 16,