Beogradske opštinske novine

Број 21.

— 82 -

Год. XIV.

контролисање свију мери.та и тегова — за дужину, тежину и запремину — у овдашњој вароши, која се налазе у саобраћају, код ириватних лица и државних надлештава, а којима се нродавци у јавности служе, а нису никако или су пре 1895. г. контролисана и жигосана. Према овом дакле мерила и тегови контролисана и жигосана у 1895 и 1896-ој неподлеже овом попису и прегледу. Саопштавајући предњи распис Госпо Ј дина Министра народне привреде, Суд општине београдске позива Грађанство, да сва мерила и тегове која нису контролисана и жигосана у 1895. и 1896. год., покаже при попису и прегледу одређеној комисији — у којој се налази 1 контролор министарства народне привреде и 1 кмет, — кад им ова буде исте затражила. Од суда општине београдске 4-ог Маја 1896. год. АБр. 3,401.

РАД ОПШТИНПКОГ ОДБОРА ВАНРЕДНИ САСТАНАК 10. Маја 1896. год. Председавао члан суда г. Јов. Антонијевић, од одбо.)ника били г. г. Љуб. Марковић, Стеван П. Поповић, Дамњан Стојковић, Јосиф С. Јовановић, Стеван Ђ. Јорговић, Сава М. Џевајровић, М. Штрбаћ, Драг. Стамонковић, Д-р Војислав М. Суботић, Никола Бошковић, Сава Ковачевић, Јевта СтеФановић, Благоје Милошевић, Дим. Гавриловић, М. Мила'1'иновић, Дим. Милојевић, Махајло Михајловић, Мил. Ж. Маринковић, Д-р Пикола X. Николић. I Прочитан је записник одборских одлука сед нмце држане 30. априла ове год. и примљен је без измена. II Одборннк V. Сава М. Џевајровић нредлаже, да се одмах предузме грађен.е тротоара по сталној нивелети у улици Васе Чаранића а пред имањима од „Македоније" до ћошка, где је био варошки суд.

по критичности превазилази све три предње историје, које су писане поглавито по народном причању и казивању владике Петра I. Ситније празнине, на које се често наилази у делима поменутих писаца а које су по где што од пресудног значаја, попуњаване су новијим чланцима и расправама, које се тичу црногорске историје Данилова времена. Те су расправе најважније за овај наш рад, јер су с пажњом н критичком смотреношћу рађсне. У њима смо први пут наишли на оправдане исправке погрешака, које су се дотле и неопажене провлачиле кроз дела свих ранијих писаца. Што је најважније, пак, у њима има прилпчан број нових података за историју владе Данилове, који дотле нису били познатн ни страном ни српском ученом свету и нових иогледа на међународни положај Данилове државе и спољашње одношаје његове с двема великим силама тога времена: Русијом иМлецима. На тај начин ја сам сакупио, све што је знатније а што је се могло наћи у нашој народној библиотеци или набавити

Ваступник председнпка изјавио је, да ће у смислу овог предлога издати потребне наредбе. III Одборник г. Нпкола Бошковић изјављује: 'А., д'л ее турпо \У\)-АВ ка-меи уиотребљује га калдрмисање Чарапићеве улице; б., да се отвори хидрант на углу босанскеи ниварске улице, јер се нриликом последњег пожара приметпло да ту нема хидранта и да се морао отварати хидрант, који је био врло далеко од пожара ; в., да се зпд у Лпмској улицн ггрема згради у којој је кварт савамалски поруши н сопственпк повуче на регулацнону линију, Јер врло смета саобраћају. Заступник нрсдседника одговорно је, а., да постоји комисија, која прегледа камен, којим се калдрмише Чарапићева улица и да се рђав камен шкартира ; б.. да ће наредити управи водовода, да на означеном месту отвори хидрант ; в., да ће предузети мере ; да се зид у Лимској улици поруши, и да се цела та улица прошири по регулационом плану пошто се предходно експропришу за то потребна земљишта. IV По прочптању акта управе вар. Београда н њених одељака АБр. 3677, 3440, 3277, 3380, 3389, 3447, 3614, 3661, — којима се траже уверења о вллдању п имовном стању нзвесних лица одбор је пзјавио, да је Димитрије — Мита Стаменковић приватијер овд. доб]»ог владања и доброг имовног стања; да је Моша Д. Медина чиновник онштински доброг владања и средњег имовног стања; да су му непознати Новнца Грујић звани „Мурга", Никола Павловић овд. обућар, Емил Боторић и Драгутин Ковачевић раденици у млину Ф. Тоболара, Андра Пиколић таљигаш, Живко Ђорђевић и Миливој СтеФановић бив. овд. продавци, Драгутин Атанацковић бив. поднаредник и Илија Андрић овд. надничар. са стране. Оно, што би било најпоузданије и што би, без сумње, најбоље могло објаснити историју црквеног и политичког рада владике Данила: званична преписка његова с дворовима руским и млетачким, још је, на жалост, неприступачна историчарима. Ту драгоцену грађу још и данас крију велике та-јне архнве у Петрограду и у Бечу, архива руског мин. иностраних дела у Москвн, млетачка и ватиканска архива и још многе друге јавне и приватне збирке у Русији иу Италији. Народну појезију из различних зборника наших народних иесама, уметничку појезију неумрлог песника Његуша, која једним делом обухвата овај период црногорске историје а тако исто приче и казивања старијих људи о владици Данилу, која сам купио летос у Цуцама и Бјелопавлићима и ннсам готово нп уносио у овај рад, просто из страха, да тим не би што права историја изгубила, (Наставиће се.)

V По прочитању молбе Богомира Јевр. Поповића овд. чиновника АБр. 3476, одбор је изјавио мишљење, да се молиоцу може дати тражено уверење о његовом породичном односу. VI По прочптању молбе Младена Сто.љевпћа оиштинског позорника АБр. 3735, одбор је решио, одобрава се молиоцу Младену Стољевићу једномесечно осуство од дужности ради лечења, које ће му се осуство рачунати од дана кад га стане употребљавати с тим да му се плата изда до 1. јуна о. г. VII Заступник нредседнпка саонштава одбору, да ће о Духовима носетити Београд ђаци основне школе из Прокупља н Владичпног Хана п Џепа и да се обратили општини за новчану помоћ. По прочитању њиховпх молби АБр. 3230 п 3761, одбор је решио, да се из касе онштинске а из партије на издржавање сиротиње изда као помоћ ђацима из Прокупља сто динара а ђацима из Владичиног Хана и 1,1 епа свега гаеедесет динара. VIII Заступник нредседника онштине извештава одбор, да је Зорка удова Јевте Неимаровића бив. кмета београдског умрла и оставила носле себе троје нејаке деце; да је за живота свога ' уживала од општине помоћ од 40 динара месечно по решењу одбора од 2. Маја 1894. год. АБр. 2712 па пита одбор, да ли ће се ова помоћ од сада издавати заосталој сирочади. По саслушању овога одбор је решио, да се заосталој сирочади Јевте и Зорке Неимаровић издаје и даље из општинске касе на име издржавања четрдесет динара месечно до удаје женских а пунолетства мушкараца. IX Заступник нредседннка предлаже одбору на решоње претпис г. министра ургутрашњих дела АБр. 3409 о томе, да одбору емисл у §-а. 5 тачке 3 и 4 уредбе о механама да своју изјаву, далп ће сметати школи (реалци) отварање каФане на углу Дубровачке и Узун-Миркове улице, које је место удаљено од реалке мање од 60 хватп а за које место тражи Коста Ђукпћ месно ка®анско право. По саслушап.у овога одбор је изјавио, да отварање каФз .не на имању Косте Ђукића, на углу Дубровачке и Узун-Миркове улице неће сметати школи (реалци) ма да то место није удаљено од школе 50 хвати. X Заступнпк прсдседника износи одбо]),у на решење извештај економног одељења о извршењу решења одборског од 30. априла о г. АБр. 3139 односно закупа месарскпх нлацева на Краљевом тргу и о исходу лнцитације д ]Јжане за давање тих плацева под закул. По прочптању тога извештаја АБр. 3697 одбор је носле поименичног глаеања са 11 гласова против 3 (5 нису гласалп) решио, да се уступе под закуп плацеви месарски на Краљевом тргу од првог маја