Beogradske opštinske novine

Год- XIV.

— 147 -

Број 32.

присати за регулисање савамалске улице, одбор је решио, да се из регулационог Фонда за експроприсаних педесет и четири квадратна метра и двадесет кв. сантиметара земљишта Раденка Драговића у Савамали исплати по четрдесет динара кв. метар свега две хиљаде сто шесдесет и осам динара у сребру, према процени од 17. јуна 1893. год. пошто се сви терети скину са експртприсаног земљишта. хтп Услед тога, што је г. Мих. П Живадиновић престао бити кметом општинским одбор је на иредлог суда општннског решио, да се г. Мих. П. Живадиновић разреши од дужности општинског правозаступника, и да му се пуномоћство одузме. Општински правозаступник да буде од сада члан суда г. Никола Трпезић са хонораром од хиљаду динара до краја ове године. Да г. Трпезићу нредседништво изда пуномоћство. XIV Председник извештава одбор, какве је резултате постигао преговарајући са г. П. Убавкићем вајаром односно откупа понуђене бисте, а према решењу одборском од 23. маја о. г, АБр. 7382Ј95. По саслушању извештаја и но прочитању иисма г. Убавкића, одбор је одлучио, да председник општине ступи по нова у погђдбу са г. Убавкићем. пошто би он уступио општини ове бисте израђене од земље. XV Општински инжињер г. Рака С. Мутавџић подноси усмен извештај о молбп ЧБорђа Ж. Нешића ,и осталих због калдрме, а нрема решењу одборском од 4. Јула о. г. АБр. 5600. По саслушању овог извештаја, одбор је решио, Усваја се у свему молба Ђорђа Ж. Нешића и осталих грађана односно калдр мисања Книћанинове и Скендербегове улице. Да општина из своје касе исплати калдрму што на њу пада и ону што буде саграђена пред имањима сиротних грађана у тим улицама, па да ту суму постепено од тих грађана, као својих дужника, наплати. ВАНРЕДАН САСТАНАК 19. Јула 1896. год. Председавао члан суда г. Њимла М. Трпезић, присуствовао члан суда г. Јов. Антонијевић, од одборника били: г. г. Дим. Милојевић, Стеван П. Поповић, Влагоје Милошевић, Љуб. Марковић, Сава М. Џевајровић, Сергије Станковнћ, Дамњан Стојкови]!, Ђорђе Димитријевић, Д-р Војислав М. Суботић, Мил. Ж. Маринковић, М. Штрбић, Јарослав ВезЈха. I Прочитан је записннк одборских одлука седнице држане 11. јула о. г. и примљен је без измена. II По прочитању акта управе вар Београда и њених одељака АБр. 5598 и 5700, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, одбор је изјавио, да су му непознати Михаило Ристић, касапин, Спаса Вељковић таљигаш и Марија Бабовић служавка.

Ш ' По прочитању пзвештаја комисијског ГБр. 1530 одбор је одобрпо, ♦' одређену осу у улици Рудничкој. IV Заступник председника извештава одбор, да је типограФСка певачка дружина „Јакшић" по нова поднела молбу, да јој се допусти, да о св. Илији држи концерат на калимегдану правдајући ту своју поновну молбу тиме, што ће се тога дана открити споменик пок. Ђури Јакшићу, што дружина тиме улепшава калимегдан, и што је вољна, да од чистог приходауступи Vз општини за улепшавање калимегдана. По прочитању те поновне молбе, одбор је иосле попменичног гласања са 11 гласова нротив 1 (1 није гласао) рсшио, да се решење одборско од 11. јула о. г. задржи од извршења у толико, што ће се певачкој дружини „Јакнгаћ" изузетно допустити да о св. Илији држи концерат на калимегдану с тим, да цео приход припадне дружини за покриће трошкова око подизања споменика Ђури Јакшићу. V Засгупник председника износи одбору на решење молбу Саре К. Станимировића и Меланије Каћанскове за издржавање; молбу Савеза Стрељачких дружина за новчану помоћ за прибављање награда приликом овогодишњег свечаног гађања; поновну молбу Симе К. Наумовића за експропријацију његовог имања; и извршење пресуде изборног суда по парницн општннској са Перишоном и коми. због грађења калдрме. Одбор је одлучио, да се свих ових пет предмета одложе до прве седнице. VI Председавајући извештава одбор, да је оп штина београдска по наредби војених властипослала од своје стране седморо кода на војену дужност и да је за ова кола за петнаесто-дневну службу платила по пет дннара дневно свега 525 дин. По саслушању овога и по нрочитању акта АБр. 5423, одбор је решио, да се за општинску комору, што је била на овогодишњој вежби исплати из непредвиђених трошкова пет стотина и двадесет и пет динара. VII Заступник председпнка саопштава одбору, да је господин Министар упутрашњих дела послао преко управе вароши Београда одбору на мишљење молбу Јована Петковића земљоделца и осталих сапотписника из Палилуле да со изабере још један кмет за општину београдску, који би био из Палилуле и који би расправљао ствари око потрице, убаштињавања и чувао пољска добра и усеве. По прочитању те молбе АБр. 5692, одбор је решио, да се одговори господину министру унутрашњих дела, да у закону о устројству општина и општинских власти не стоји, да мора бити увек један кмет из Палилуле, као и да није потребан нарочити кмет за расправл^ање ствари, у молби означених, пошто те ствари расправља суд општински са кметовима, колико их има по буџету.

VIII По прочитању молбе друштва за улепшавање Врачара, да му општнна уступи један део врачарскога ноља за нодизање нарка, и по прочитању мишљења суда, да је све земљиште на Брачару потребно општини и да на томе крају није потребап парк, јер Врачар није тако често насељен а поред тога свака кућа има велику башту, — одбор је решио, да се друштво за улепшавање Врачара одбије од овога свога тражења. IX По ирочитању поновне молбе Стевана Ђ. Јовановића пензионара, и молбе Трајка Петровића предузимача, да општипа откупи њихова имања у Кастријотовој улици, одбор је решио, да се и једна и друга понуда одбаци. X Заступник председника пзвештава одбор, да је кућа г. Настаса Јовановића, у којој су биле канцеларије водовода, оправљена и иредага сопственику у стању у којем је и иримљена; да је сопствепик замерио, да му кућа није предата првог маја, него мпого доцније, да ђубре из ав лије није изнето и да му је скинуто електрично звонце, које је било при усељавању канцеларија, па за све ово тражи накнаду, која је равна шестомесечпој кирији; да је пуномоћник г. Настаса изјавио, да ће одустати од тражења ове накнаде ако општина износе све ђубре из авлије, ако наместн електрично звонце и ако му платиједномесечну кирију. По саслушању овога а по предлогу суда, одбор је решио, да се Настасу Јовановићу платиједномесечна кирија у сто шесдесет и два динара као накнада за доцније предату кућу и да се све ђубре о трошку општине изнесе и кућње звонце намести. Све ово да падне на терет партије за непредвиђене потребе. XI По прочитању извештаја санитетског одељења ЛБр. 659 да је решењем одборским од 27. јуна 1896. год. ЛБр. 621 од^брени кредит од 1600 дин. за шиљање сиротннх невољника у бање ради лечења, исцрпљен и да је више утрошено 180 дин. пошто се је накнадно јошнеколико болесника јавило, одбор је решио. одобрава се накнадно кредит од сто и осамдесет динара из партије за лечење сиротиње, што је више издато сиротињи за бању. (Види решење одборско од 27.јуна 1896. АБр. 621.) XII Заступник председникм износи одбору на решење молбу Београдског ловачког удружења, да општина ослободи све чланове удружења плаћања трошаринске таксе на убијену и у варош унесену дивљач; молбу удружења железничких чиновника, даих општина ослободи илаћањатрошаринске таксе за све животне намирнице. По прочитању тих молби и мишљења управе трошаринске АБр. 5885 и 4662, одбор је решио, да се обе ове молбе одбаце и да се трошаринска такса наплаћујена све предмете који су обухваћени тариФом трошаринском .