Beogradske opštinske novine

Број 33.

— 150 -

XV год

XV По живим улицама, друмовима, парковима и горњој и дољој тврђави, строгоје забрањено учење у вожњи на велосипеду. XVI Строго је забрањено метати децу на велосипед и тако се возити по улицама или друмовима. XVII Ова правила достављају се свима велосипедистима к знању с тим да их се тачно придржавају, ако нису ради да искусе последице § 326. казн. зак. а у поновљеном случају одузеће им се дозвола за вожњу. Прелазно наређење XVIII Сва она г.г. велосипедисте који нису чланови ни једног велосипедског другатва у Београду позивају се, да се пријаве у року од 10 дана овој управи, која ће им одредити дан за полагање испита. Од Управе града Београда 31. Јула 1896. године М 17735. Београд.

0 Б Ј А В А Примећено је, да се из новог водовода млого већа количина воде троши, него што би се имала трошити према предвнђеним потребама, зато је наређен преглед водоводних спроводника по свима зградама које ову воду троше, па је одмах у почетку овог прегледа нађено у млогим зградама покварених чесама и спроводника, из којих вода безпрекидно и безкорисно одилази или на улицу или испод зграда у земљу, те тако и поједине зграде млого пропадају од влаге. На основу овога, а према члану 21. правила — закона — о водоводу, затворила је Управа водовода све чесме у зградама у којима је нађен квар и гце вода из истих одилази, па је овом приликом заказала истим сопственицима зграда, да ни у ком случају чесме не отварају, док најпре нађене неисправности не оправе па по томе да управу водовода известе која ће воду отворити; — али, млоги од ових нису хтели учинити по наредби управе водовода, него су позвали поједине браваре, који ,су са својим справама воду отворили те тако овај по све користан и важан посао Управе водовода осујећавају и не даду га извршити. Овакав поступак како од стране сопственика зграда тако и од стране бравара казннм је, пошто нико не сме без знања и одобрења Управе водовода никакав посао око спроводника водоводних вршити нити воду отварати. Због овакве непослушности и небреежња појединих грађана и бравара трпи већина грађана оскудицу у води. а управа водовода чини излишан труд и велике издатке. Саопштавајући ово грађанству, Управа водовода даје свакоме на знање, да ће према постојећем закону сваки сопственик куће или ма који други, најстрожије кажњен бити, који би отварао воду кад исту органи Управе водовода затворе, или ма шта предузимао на спроводницима водоводним. Из канцеларије водоводног одсека Општине београдске 26. јула 1896. год. ВБр. 2447. у Београду.

Н А Р Е Д Б А У § 128. гр. суд. аост. стоји овако на■ ређење: „Парничари, којима је рочиште за суђење одређено пре подне, треба да буду код суда до 9 сахати, а они, којима је одређено рочнште после подне, треба да буду код суда до 3 сахата. Који до тога времена не дође но доцније, а не оправда изостанак, платиће од једног до три талира како коме суд досуди. Парничари дошавши на време у суд, не смеју се удаљавати док се спор не пресуди." Овога законскога прописа многи се од парничара не придржавају, већ неуредним доласцима на суђење ометају суд те не може на време да пресуди одређена рочишта, а тиме се штете и интереси појединаца аи сами судски послови трпе застој. Да би се суђења на време могла почињати и свршавати а спорови правилније и потпуније извиђати, суд општине града Београда Наређује : Да се у будуће парничари строго придржавају поменутог законског наређења, јер, у противноме, суд ће законом одређену казну примењивати на спрам сваког парничара који на одређено време не буде пред судом а изостанак не оправда. Од суда општине гра^ Београда 8. Јула 1896. год. СБр. 7757. у Београду. 0 Б Ј А В А На основу члана 1. правила за регрутовање обвезника за стални кадар, ове године извршиће се регрутовање оних младића, који су рођени у 1876. години од 1. Јануара до 31. Децембра. Регрутна комисија почеће свој рад 21. августа т. г. у здању општинског суда. Регрутној комисији имају предстати: 1. Сви обвезници регрути — који ове године навршују 20 година живота и то: како они рођени у месту тако и досељени. 2. Несиособни задругари појединих регрута, чија неспособност даје регруту право на скраћени рок; а могу доћи и други из задруге ради објашњења свог задружног стања.

3. Регрути привремено неспособни, од прошлих година све до навршетка 25-те године, и они који су били привремено неспособни а у овој години навршују 30-ту годину живота, ради комисијског прегледа. Овом приликом престају регрутној комисији резервисти и обвезници оба цозива народне војске, који би се осећали да су онеспособили за војну службу. Од стране суда општине града Београда О.В.Бр. 1733, 24. Јула 1896. год. Београд.

Удружење службеника београдскеопштине за штедњу. Позивају се сви чланови овог удружења да полажу тачно своје уплате, ко то не учини, према њему ће се применити члан 9. III одељка друштвених правила. У интересу је и удружења, а и свакога појединог члана, да се обавезе друштвене тачно и на време извршују, па са тога, надати се је, да неће бити потребе, да се чланови новчаним казнама гоне, да врше један посао, који иде њима самим у прилог. 8. Августа 1896. год. Београд. Благајник удружења Милија Јовановић. Председник, Ђ. Ж. НешиЂ.

0 Б Ј А В А Као и прошлих тако и ове године држаће се у вароши Пироту о „Великој Госпоини шесто-дневни марвени панађур у дане 15, 16, 17, 18, 19 и 20. августа текуће године. Ово се саопштава привредницима и нашим марвеним трговцима с тим, да је Пиротски панађур чувен са тога, што се на исти догони огроман број рогате стоке из неколико пограничних округа и по што је ове године стока потпуно здрава и угојена то има изгледа, да ће ово-годишњи панађур бити далеко бољи од досадањих. Од суда општине вароши Пирота 25. Јула 1896. год. у Пироту Бр. 5122. ОГЛАС И ове године, држаће се у вароши Лозници, Велико-госпојински тродневни панађур, у дане 15, 16. и 17. августа тек. године, на коме ће се продавати, сви овоземаљски производи, законом дозвољени. Бр. 4134. Из канцеларије суда општине лозничке 1-ог августа 1896. године у Ј1озници. ОГЈГ^С Као сваке тако и ове године држаће се четвородневни панађур у Вел. Орашју