Beogradske opštinske novine

Број 35.

- 158 -

Х\ год

еснаФским печатом од странс старешнне и деловође еснаФа. Ако је кандидат полагао иопите, есна®ско нисмо морају потписати и чланови испитног од бора. Уз еспаФСко писмо сваки члан еснаФа мора добити од еспаФске управе и уверење у облику цепне књпжнце о чланству, које ће увек на захтев показиватп царинској власти. И у еснаФском писму и у уверењу мора бити изрично озиачено, на коју извозничку радњу члан има права. Сем тога, мора се означити, да ли је кандидат примљен у чланство без испита или по положеном испиту. Облик еснаФског писма и уверења прописаће министар народне привреде. Члан 11. , Они, који постану чланови есна®а без полагања исиита, морају платити у корист еснаФСко касе: а., за упис у еснаФски иротокол 3-40 ди нара и б., за еснаФско писмо 50"50 динара. (>ни, који испит полажу, платиће унанред 2 - 50 динара за сваког члана исиитног одбора. Ако испит положе, платиће накнадно таксе под п. и б. овога члана. За уверење о чланству платиће сваки без разлике по 10 динара. Ако се ради кандидата мора да сазове ес наФСка скупштина, кандидат ће бпти дужан да у корист еснаФСке касе нлати 25*25 дпнара (§ 70. еснафске уредбе). Члан 12. Само онај, који је редовним путем признат за члана трговачко-извозничког еснаФа, имаће права да се бави извозом земаљских производа. Члан 13. Ни један члан не може извозити мање од једнога вагона: стоке, сточних сировина, сувих шљива и хране. Остале земаљске производе могу извозити у мањим количинама. ■ Члан 14. Сваки члан извозничког еснаФа може извозити робу само на своје име и то или сам личноили преко признатих царинских носредника. Ко се ухвати, да па своје име извози туђу робу, казниће се први нут, ако је извозник стоке са, 300, а, ако је извозник хране п осталих ироизвода, са 600 динара у корист есна®ске касе. У ионовљеном случају одузеће се од њега уверење о чланству и поништити. Казну изриче управни одбор и шаље на извршење надлежној државној власти. Противу казне има места жалби министру народне привреде у року од 15 дана. Министрово је решење извршно. Члан 15. За отнрављање редовних есна®ских послова сваки есна® има управни одбор, који састављају: старешина есна®а, његов помоћник, деловођа (ако је члан еснаФа), благајник и најмање два члана. Све чланове управног одбора бира еснафска скупштииа на годину дана, и то од чланова, који стално живе у месту у коме је седиште еснаФа. Сваки члан мора се иримити избора и бесплатно вршити одређене му дужности за годину дана. Члан 16. Кад који члан управног одбора три пута не доћ° 'та дужност, а не оправда изостанак, престаје бити члан одбора.

•Ма на који начин да се упразни место кога члана одбора, на његово место долазп онај, који је после изабраних чланова имао највише гласова на последњој скупштини. Члан 17. Старешина је преставник еснаФа према властима. Он врши сву иреписку и потписује је са деловођом: одређује предмете за саветовање, председава на седницама скупштинским и одборским руковеди њиховим радом и стара се о извршењу њихових одлука. Помоћник заступа старешину у свему каД је овај спречеп. Благајник врши све рачунске и новчане послове, и одговоран је за њихову иснравност. Деловођа рукује еснаФСком архивом, врши прениску и води записнпк на одборским и скупштинским седницама. Члан 18. Седнице су управног одбора редовне и ванредне. Редовне седнице држе се у току прве недеље свакога месеца. Ванрсдне седнице сазнва старешина еснаФа, кад год за потребно нађе, или кад то захте од њега писмено половпна чланова управног одбора. За пуноважна решавања потребно је да на седницама ггрисуствује ноловина и један члан више. Решења се доносе простом већином гласова. Ако се гласович подједнако поделе, решава она страна, на којој је прецседник. Члан 19. Еснафске су скупштине редовне и ванредне. 1'едовне скупштине држе се у јануару сваке године. На њима управни одбор подноси извештај о раду п рачуне еснаФске за прошлу годину. Сазив редовне скупштине мора се објавити на 15 дана пре екупштинског састанка. У позиву се мора изнети дневни ред. Ванредне скупштине сазивају се кад год управни одбор за потребно нађе или кад то од њега написмено захте најмање половина чланова. — Од иријема захтева па за десет дана, управни одбор мора издати позпв п објавити дневни ред. Од сазива до састанка скупштинског не може више нротећи од 20 ни мање од 10 дана. Да би скупштина могла пуноважно решавати потребно је да на њој присуствује најмање две трећине еснаФских чланова. Ако овог броја не буде било, сазваће се у року од три дана друга скупштина. Од дана сазива до дана састапка скуиштине мора протећи најмање десет дана. На овој скупштини решава се хгуноважно, са онолико чланова колико дође и она може пуноважно решавати све дотле, док на њој прису ствује најмање половпна од онога броја чланова који је био при отварању њеном. Предлози се решавају оиим редом, којим су у позиву означени. Заиисник скупштине, сем старешине и деловође, потписују и два члана, које скупштина у томе циљу изабере. Члан 20. На нрвој ванредној скупштини изабраће се три члана, који ће прегледати рачуне управног одбора и поднети извештај првој редовној годпшњој скупштини. На свакој редовној годишњој скупштини бираће се но три рачунопрегледача, који ће ире гледати рачуне управппе за идућу годину и скунштини подносити извештај. Члан. 21. Ако су еснаФу за пзвршење његових задатака недовољна новчана срества, којима располаже,

скупштина ће моћи на пведлог управног одбора решити, да се потребна сума разреже равномерно на све чланове еснаФа (§ 102. еснаФ. уредбе). Члан 22. Извештај о' годишњем есна®ском раду и изводу из рачуна управни одбор подносиће министарству народне привреде најдаље до 15. Фебруара сваке године. Члан 23. Само по овим упуствима могу се образовати трговачко-извознички еснаФи. Ако би меспе прилике захтевале, да се од ових упустава у нечем оступи, или да се какви нови прописи уведу, дотични есна® ноднећс о томе нредлог министру народне привреде, који ће то одобрити илп одбацити. Члан 24. Остали прописи из еснафске уредбе, који у овоме упуству нису споменути, остају у важности, у колико се могу тицати трговачко-извозничког есна®а. ПБр. 3649. августа 1896. године у Београду Застуаник министра народне иривреде, министар финансија Стев. Д ПоповиЋ с. р. 0 Б Ј А В А Према највишем указу од 7. Јула т. г. ФЂБр. 4313 и предпису Господина Министра војног од 8. августа т. г. ФЂБр. 4979 позивају се сви обвезници резервисте редовне војске и то: у пешадији, пољској артиљерији и бодничкој чети они који су у 22, 24, 26, 28 и 30 години старости а у коњици, брдској артиљерији, П-ом телеграфском одељењу и тедеграФско-сигналном оделењу сви резервисти, да 12. септембра текуће године до подне буду на зборним местима са следеКом спремом: добром обућом на ногама и по један пар опанака у резерви; на себи чисту преобуку и по један пар чистог рубља у резерви; прибор за личну унотребу (за умивање, чешљање, чишћење, крпљење и т. д.) торбу са прибором за јело, покривач (лако ћебе, поњаву или ћилим) чакшире уске од црног сукна на себи и чутурицу илн тиквицу за воду. Зборишта су следеКа: 1. Сви обвезници VII и III гардиског иука — пешаци — на Бањичком логору. 2. Коњица дивизиска у доњем београдском граду. 3. Коњица II коњичког пука на западном Врачару. 4. Коњица III коњичког пука Краља Александра I у Крагујевцу. 5. Коњица Краљеве гарде на западном Врачару у Београду. 6. Пољска и брдска артиљерија у Топчидеру. 7. Болничари болничке чете у кругу београдске војне болнице а њена комора на тркалжнте. 8. Коњичка батерија на западном ВраI чару.