Beogradske opštinske novine

Бр ој 38.

- 170 -

XIV год

4. Свако псето које се нађе ноћу на улицама шш парку, бнло оно са и без марке, биће убијено, а сопственик ако се пронађе још и кажњен. Ко противу ове наредбе поступи, казниће се по § 326. крив. закона. — № 1290. Из канделарије лекарског оделења управе града Београда 3. септембра 1896. год. Београд.

0 Б Ј А В А При статистичком оделењу општине београдске, постоји адресни Биро јога од 1890. год. који даје обавештења, о становању и кретању овд. грађанства. У вези са извршеним прошлогодишњим пописом становништва, овај адресни- Биро још боље је уређен, и даље на услузи стоји својим обавештењем, како овдашњем тако и страном грађанству, но с тим, да ће се од 1. октобра ове год. од приватних наплаћивати 5. п. дин. од траженог једног лица. Ово се доставља грађанству ради знања. Из статистичког оделења општине београдске 19. септ. 1896. год. СТБр. 313. РАД ОПШТИНСКОГ ОДБОРА РЕДОВНИ САСТАНАК 5. септембра 1896. год. Предеедавао председник г. Мијајло М. Богићевић; од одборника били: г.г. Дим. Довијанић, Благоје Мшгошевић, Сергије Станковић, Сава Ковачевић, И. Кбвлић, К. ПетровиК, Мих. Павловић, Дамњан Стојковић, Ђорђе Димитријевић, А. Ђ. Кумануди, Јанаћ Констандиновић, Љуб. Марковић, Д-р Вој. М. Суботић, Сава М. Џевајровић, Д. С. Милутиновић, Дим. Гавриловић, Влад. М. ЂорђЛвић, Стеван II. Поповић. М. Штрбић, Јарослав Безуха. I Прочитан је записник одборских одлука седнице дрн?аие 30. августа 1896. год. и нримљен је без измена. II По прочитању акта управе вар. Београда и њених одељака АБр. 7621, 7743, и 7658, којима се траже уверења о владању у имовном с-тању извесних лица, одбор јс изјавио, да је Милован Романовић чин. глав. контроле доброг владања и средњег имовног стања; да су му непознати: Остоја Срдић слуга и Мијајло Ђорђевић раденик. III Председник саоиштава одбору, да је крајње време да се скине рампа у Кнез-Милошевој улици ради угледа те улице а п ради грађана који због рампе не могу да уживају своје имање као што треба. Но како ће скидањем те рампе нанети се штета кућама, то је грађев. оделење израдило предрачун шта би оправка тих зграда коштала. По саслушању опширног ре®ерата грађ. одељења о овој ствари и по прочитању тога предрачуна ГБр. 1702/95. одбор је одлучио, да се позову сви сопственици оних имања које ће услед скидања рампе ма и најмању штету морати претрпети и да се упитају, да ли пристају да им се по прочитаном предрачуну плати, па да сами поправљају своја имања, и ако не пристају да кажу шта траже.

Грађевинско оделење пак да изради тачан предрачун оних оправака, које ће општина дужна бити да изврпга. Ово да буде и по саслушању општинског правозаступника и у присуству два одборника. IV Попрочитању протокола лицитације ГБр. 2177 држане за дограђивање просторија за апсане Управе вар. Београда и по прочитању накнађен понуде Ђорђа Соколовића ГБр. 2178, о истој ствари, одбор је решио, да се за Израду овога посла држи ужа лицитација између најнижег лицитанта Јанаћка Трајковића и накнадног понуђача Ђорђа Соколовића. Овлашћује се Суд да исход ове уже лицитације одобри. V Председник општине извештава одбор, даје према жељи одборовој изјављеној у седници одборској од 4. марта о. г. АБр. 2172, израђен предрачун за нивелисање, калдрмисање и каналисање Споменичке (сада Немањине) улице, и предлаже, да одбор одобри потребан кредит за овај посао. По прочитању извештаја грађев. оделења о овоме ГБр. 2165, одбор је решио, да се Споменичка (сада Немањина) улица за сада само нивелише и калдрмише, одобравајући за то кредит од шеснаест иљада седам стотина шесдесет и четири динара и двадесет пара с тим, да се овај посао да у израду путем лицитације. Каналисање ове улице да се изврши доцније кад се буде општа канализација вршила. VI По прочитању протокола лицитације АБр. 7558 држане за издавање под закун дрварских плацева на Сави, и но нрочитању накнадне понуде Николе Димитријевића трговца АБр. 7564 за плац под бр. 3., одбор је решио, да се 1. и 2. дрварски плац изда под једногодишњи закуп по прописаним погодбама А. Ђ. Куманудију и другу за годишњу цену од две хиљаде четири стотине и десет динара; 4. и 6. плац дрварски Луки Ћеловићу за хиљаду пет стотина осамдесет и пет динара годишње; 5. плац Најдану Петровићу за осам стотина двадесет и један динар годишње; 7. плац Кости Ђукићу за шест стотина седамдесет и шест динара годшпње; 8., 9., 10., и 11. плац Раденку Драговићу за хиљаду две стотине динара годишње; 12. и 13. плац Мирковићу и Лучићу за хиљаду четири стотине и један динар годишње; 14. и 15. плац Луки Ђеловићу за хиљаду три стотине и један динар годишње; 16. Браћи П. Ђорђевићима за хиљаду шест стотина и шесдесет динара годишње; и 17. плац Васи Николићу за три стотине дннара годишње. За плац под бројем 3. да се држи ужа лицитација између најнижег лицитанта Раденка Драговића и накнадног понуђача Николе Димитријевића. При саопштењу овога решења појединим лицитантима, као и при ужој лици-

тацији, да се закупцима каже, да ће бити дужни закупљене плацеве напустити без икакве накнаде ако би то земљиште затребало за грађење жељезничке пруге ка кланицама на Дунаву. VII Председник износи одбору на решење извештај одборског повереништва изабратог у седници одборској од 27. јуна о. г. АБр. 4182. о уступању земљишта Друштву Црвенога Крста за подизање модерне грађанске болнице. По прочитању тога извештаја АБр. 7985, и накнадног акта Друштва Црвенога Крста АБр. 7986, одбор је рећшо, да се Друштву Црвенога Крста уступи на бесплатно уживање за подизање модерне грађанске болнице општинско земљиште на Врачару између улица Вишеградске, Колубарске. Фрушкогорске и Сарајевске сходно решењу одборском од 27. јуна 1896. године АБр. 4182 за двадесет и пет година с тим, да друштво буде дужно у року од две године болницу подићи. 0 уступљењу овом да се састави протокол и план у присуству кмета и општинског инжињера и изасланика друштвених. Нааомена. Овоме решењу био је противан одборник г. Иван Козлић. VIII Председник износи одбору предмет о експропријацији земљишта Влад. Тајсића пензионара, потребног за извршење регулационог плана око цркве Св. Саве, који је план Министарство грађевина одредило, заједно са предлогом друштва за улепшавање Врачара односно уступљења прихода са Цветног трга друштву у кор ист цркве Св. Савске По прочитању изјаве Влад. Тајсића АБр, 7984 по прочитању предлога друштва врачарског АБр. 7997, а но прегледу регулационога плана на томе месту, одбор је одлучио, да суд општински у првој седници за овом поднесе одбору на увиђај план од Министарства грађевина одређен за целу ову парцелу као и план за ову парцелу који је била општина предложила па је г. министар грађевина није хтео одобрити. ]Х Председник извештава одбор, дајеодимања Симе Јовановића — Племића — одузето за проширење улице Мајданске 183. кв. м. ; да је процена тог земљишта одобрена решењем одбореким од 12. јануара 1895. године АБр. 711. и да према томе има Сима Јовановић да прими од општине 20.130 динара у сребру. Па како Сима Јовановић на овоме имању има дуга Управи Фондова и како Управа Фондова неће да чека за новац, него тражи да се то цело имање прода, тоје одбор, на предлог председника решио, да се Сими Јовановићу за експроприсани део његовог имања у улици Мајданској исплати двадесет хиљада сто тридесет динара у сребру из готовине регулационог Фонда, што се код управе Фондова налази на приплоду, пошто се сви интабулисани терети скину са овога дела имања.