Beogradske opštinske novine

Год. XIV.

— 219 —

Број 50.

0 Б Ј А В А Гласачки списак за избор одборника и њихових заменика, који ће се извршити на дан 19. ов. меседа, и за избор кметовског помоћника на дан 22 ов. месеца, готов је и изложен у статистичком оделењу суда општине београдске, грађанству на углед. Ово се јавл>а грађанству града Београда ради знања. Из статистичког оделења Суда општине београдске. СтБр. 393. 13 децембра 1896 год. у Београду. Н А Р Е Д Б А Управа града Београда има уверења да се по вароши у велико израђују, ипо црквама и на гробљу продају, у место правих воштаних свећа, нечисте воштане свеће, прављене од разних горљивих материја, које су при горењу штетне по здравље присутних. Како је ово казнимо по § 382 тач 3. крив. закона, уирава је наредила: Да се прављење и продаја нечистих воштаних свећа забрани, а код кога се у радњи или при продаји нађу, да се казни по одредби горе поменутог параграФа. Л М 1857. Одлекарског оделења управе града Београда 15. новембра 1896. год. у Београду. Н А Р Е Д Б А Управа града Београда примећује, да многи таљигапш, рабаџије и њима подобни, често толико претоваре њихова кола, да је теглећој стоци и при мањим узбрдицама тешко, иа и немогуће кола извући. Том приликом стока се немилице туче и злоставља, што је кажњиво по § 362 тач. 5. крив. закона. С тога се овим наређује: Да сваки онај, ког се тиче, води рачуна о вучној снази своје стоке и путу којим ће имати терет да вуче, јер ће управа сваког оног, који стоку злоставља узети на одговор и најстрожије казнити по горњој одредби. ЛМ 1921. Од управе града Београда 25. новемра 1896. год. у Београду. 0 Б Ј А В А Уаутство за иретилатнике електричног осветлења вароши Веограда , које је израдила надзорна комисија за електрично осветлење и трамвај, — издање општине београдске — може се добити у овд. књижари Д. Ђорића, по цени 0.20 дин. комад. Ово се саопштава претплатницима електричног осветлења у Београду, ради знања. Од суда оппттине београдске, у Београду 11 децембра 1896 године. 0 Б Ј А В А Дешава се врло често, да се појављују спорови између грађана и друштва за елек-

трично осветлење, због наилате утрошене електричне струје, тамо, гди није иостављен струјомер. Да би се једном за свагда избегли такви спорови, наређено је друштву за електрично осветлење, да у свима приватним локалима, гди је извршена инсталација за електрично осветлење, иостави струјомер, ио коме Ие вршити наилату утрошене струје, у иротивном да наиигпе иисману аогодбу са дотичним соиствеником локала о давању струје без струјомера. Ово се саопштава грађанству ради знања и управљања. У Београду 10 децембра 1896 године, АБр. 10125. — Из канцеларије суда општине београдске.

Удружење службеника београдске општине за штедњу. Према одлуци управног одбора, удружење ће учествовати у XIII колу српске државне класне лутрије, са сто осмина. Срећке су набављене, и почињу са бројем 19901 а свршавају се са бројем 20.000. Ово се јавља члановима удружења. 11 децембра 1896 год. Београд. управа удружења Деловођа Председник Љуб. П РистиЋ. Ђ. Ж. Нешик Благајник Милиј! ЈовановиЂ. ЛИЦИТАЦИЈА Пошто одбор општински није одобрио држату лицитацију, за издавање под закуп земљишта општинског код „војног сењака", — суд београдске општине држаће понова лицитацију за издавање овог земљишта под закуп, на дан 19 овог месеца од 2—5 сахати по подне. Кауција се полаже 120 дин. у готову или вредећим папирима. Остале погодбе могу се видети у канцеларији економног оделења, где ће се и лицитација вршити. Ко жели узети ово земљиште под закуп нека означеног дана дође да лицитира. АМ 10330. — Од суда београдске општине, 14 децембра 1896 године у Београду. 0 Б Ј А В А Пошто одбор општински није одобрио држату лицитацију за пренос угља и осталог материјала за водовод београдски, — суд општински држаће понова лицитацију на дан 18 овог месеца од 2—5 сахати подне, за пренос угља и материјала за водовод, и то: За пренос материјала и угља на беле воде. За пренос материјала и угља на пробирницу; За пренос материјала и угља код Вшетечког бунара.

За сваку од ових станица лицитираће се посебице. Кауција се полаже; за I станицу 300, за II 200, и за III 100 дин. у готову или вредећим папирима. Ко жели примити се овога посла нека одређеног дана дође да лицитира. Лицитација ће се вршити у канцеларији економног одељења. АМ 10291.-- Од ошнтиие града Београда, 14. децембра 1896 године у Београду. ( —' "ТТ~ јСК ( — 4 На дан 20 тек. мес. пре подне држаће се кратка усмена лицитација у интендантури дунав. дивиз. области за издавање под закуп права на продавање бозе, алве, салепа и т. д. у кругу појединих касарни београдског и топчидерског гарнизона. Услови могу се видети у интендантури сваког радног дана у канцеларијско време. Е М 8331. Од стране интендантуре Дунав. дивиз. области 9 децембра 1896 г. у Београду. П Р 0 Д А Ј А На основу одобрења команданта дунав. дивиз. области 2 тек. мес. Е М 8058. управа дунав. проФ слагал. држаће на дан 17 децембра ове године у својој канцеларији у доњем граду београдском усмену лицитацију о закупу говеђи папака, рогова, репова, бурага, црева, костију и дроба, који се артикли добијају од поклатих говеда и прерађевине у 1897 год. Кауција се полаже 10 односно 20 °/ 0 од излицитиране цене. Услови ове лицитације могу се видети сваког дана у калцеларији ове управе. Лицитација почиње у 9 пре а свршава се у 1 сат по подне истог дана. Из канцеларије управе дунав. проФ. слагал. 6 децембра 1896 године, М 6874 У Београду.

К&ИЖЕВНИ ОГЛАС Вартоломејска ноћ. Изашла је и 15 свеска овог чувеног романа и предата за распродају, нашим повереницима како овде тако и у унутрашњости. Да би задовољили читалачку публику, која жудно очекује сваку свеску, решили смо се, да остатак, који ће изнети 12 штампаних табака одштампамо и да јој предамо од један пут на прочитање. Према овоме 16 св. изаћи ће у року од 12 дана и с њом се свршава дело. Ову свеску послаћемо само оним нашим повереницима у унутрашњости, са истим процентом, који нам у року од пет дана, када им 15 св. пошљемо, пошаљу обрачун и новац. У Београду моћи ће се добити у књижарама г.г. Валожића, Ђорића, Јоксимовића и у дуванџиници Д. Романовића. Цена је овој последњој свесци са којом се свршава цело дело само 1 динар. Ко би желео да има цео комплет, нека нам се за времена јави, да би се могли резервисати, новац на нашу адресу и у такс. маркама. Преводиоци Д. Јанковић и Бимбић чинов. општ. београдске.

.