Beogradske opštinske novine

Б рој 9

- 34 —

Год. XV

С Т Е Ч А Ј На основу решења одбора од 31 јануара 1887 год. Суд општннски распнсује стечај за правозаступничко место ошитине београдске. Она господа правозаступници, која компетирају на то место, треба да поднесу Председнику општине до 25 ов. м. закључно понуде и да означе у њима хонораре које траже годишње. Дужности правозаступника општинског у главном ове су : да ошитину по свима њеним парницама код судова и других земаљских власти заступа и брани; да по свима предметима и пословима општинским, који му се уиуте, дајестручно мишљење и савете Суду и одбору општинском; да проучава и подноси извештаје по свима актима, које му председник општине, суд или одбор општински упути; да као правно лице учествује у свима комисијама које одреди председник, суд или одбор; да сваког дана у одређено време буде у суду општинском, да ради општинске послове, који су му на рад дати и да нове' прима. да по потреби присуствује седницама одборским и даје потребна обавештење. Избор Ке извршити одбор општински у смислу чл. 66, тач. 3, закона о устројству општина и општинских власти, водећи ра чуна и о личности понуђача и о величини траженог хонорара. Од Суда опнггине београдске 5 Фебруара 1897 АБр. 597. 0 Б Ј А В А Гласачки списак, за избор два члана општинског суда, који ће се извршити на КРЛЉ УРОШ I ВЕЛИКИ ИСТОРИСКА РАСПРАВА Мото: СгеЛеге ппа еоза, регсће 81 е сИг!а е регсће поп г. 81 е ауи!о сига сН езат!паг1а, 1а 4ог1о а1ГиИе1еио Ле1Гиото. Т,еорагс11 иапнсали : . П. Ј. ГРЕБЕНАРОБИЋ и Т. КОБЛИШКА (По иреаоруци Академијсмог Савета Велике Школе ова је расправа награђена нарочитом видовданском наградом оаштине београдске у 1895. год.Ј (наставак) Деспот Михаило у савезу са Урошем „већ је био заузео целу западну Македрнију и том приликом опседне и војсковођу и Акрополиту у Прилепу и зароби га( Ј )". Краљ Урош том приликом похара околину код Цитабиса (Су1а1>18) и Прилипа. Тада управник вароши Прилипа Скутерије Ксилеас, човекнеупознат са војном вештином и без икакве војничке способности, заповеди да се нападне на Уроша, али како није иазио на ред, (') Иричек: С!евс11. с1. Ви1§. — 8. '200.

дан 23 ч>ебруара ове године. ротов је и изложен грађанству на углед у статистичком оделењу суда оиштине београдске. Ово се јавља грађанству града Београда, те да би сваки могао уверити се. да ли је у списак уведен. ако сматра да има бирачко право. Из статистичког оделења суда општине београдске. Ст.Бр. 416 14 Фебруара 1897 год. у Београду. РАД ОПШТИНСКОГ ОДБОРА БАНРЕДНК САСТАНДЗВ 31 јануаЈ)а 1897 год. Нредседавао председникг. Ник. II. Паши}]; ирисуствовали чланови суда г.г. Ник. Трпезић и Јов. Антонијевић; од одборника били: г.г. Д. М. Ђорђевцћ, Милутин Ј. Марвовић, Дим. Довијанпћ, Ђ. Р. Одавић, Којадин С. Караџић, Сава М. Џеваировић, Мих. Павловић, Стеван Максимовић, Д. Стојковић, И. Козлић, М. Каиетановпћ, Гаври.та Нјжић, М. 0. Петровић, С. Ј. Азрпјел, Благоје Милошевић, Коста Д. Главинић, Д-р Марко Т. Леко, Р. Драговић, Д. Иирковић, Влад. ' Чортановић, Д-р Л. Пачу, Влад. М. Ђорђевић, Стеван Миљковић, Коста Чуиић, Љуб. Живковић, Тодор Ј. Мијаиловић, Д. Д. Величковић, 11. Р. Ноповић, Бран. Ј. Рајић, Евг. М. Чоловић, М. Савчић. I Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 28 јануара 1897 год. п примљен је без измена. II По прочитању акта управе вар Београда и њених одељака АБр. 398, 395, 440, 474 475, 476, којима се траже уверења о вдадању и имовном стању извесних лица, одбор је изјавио, да је Јанко Ђорђевић предузимач доброг в.тадања и средњег имовног стања; да су Младен Мшшћ трг. и Богољуб Т. Познановић агент доброг владања и под стечајем; да су му непознати Марјан Карапетровнћ бив. шумар, Александар Петровић иосредник и Никола Ковачевић опанчар. III По прочитању молбе Алексе Матића овд. старинара, АБр. 632, одбор је решио, војска му буде до ноге потучена и „опсада је Прилипа висила о концу.'^ 1 ) Тако су Србп расиршталн царску војску код Прилипа ,,а ми се закључасмо у граду," вели Акрополита. Дознав Тодор у Азији, да је Михаило епирски са Урошем отпочео рат у Европи против његове војске. пошље против њих најпре Михаила Комнена, који се због „маленог броја војске"( 2 ) није смео упустити у рат, већ се задовољно тиме што је у друштву са Михаилом Даскаром идућп к Вереји задобио велику пљачку, док је Ксилеј код Прилипа водио очајну борбу и био опсађен заједно са Акрополитом. За тим Тодор Ласкар, кад је дознао за овакво стање своје државе, пошље понова друго оделење војске под Михаилом ЈГапардом, који се удружи са Ласкарисом и Комненом; али и та зцружена никејска војска не прође бол^е. Михаило епирски их страшно потуче близу Водене; становништво око Прилипа устане; војводе утекну куд којн а многи се предаду Михаилу, и деспот освоји Прилеп н зароби Акрополиту. с 1 ) Еп^е!,: Севсћ. (1. 1Тпј?.' сЧе. 8. 125. ( 2 ) 1>и Егевпе,: Т. II з. 167.

да се Алекса Матић ослободи дужности присутничке одређујући на његово место за присутника при кварту врачарском Филипа Марковића пензионара. IV 11о нрочитању иротокола лицитације АБр. 513 држане за давање под закуп оправке општинских возова п алата ковачко-коларског посда, одбор је решио, да се оправкаопштннских возова и алата ковачко-коларског посла уступи према прописаним погодбама за 1897, 1898 и 1899 год. Ђорђу Илићу овд. ковачу за хиљаду осам стотина осамдесет и осам динара и деведесет и осам пара годишње. Да командир пожарне чете буде дужан водити тачан записник о овим оправкама, и тај записник прикључује месечним рачунима за иснлату, без чега благајница неће моћи исплату вришти. V По прочитању протокола лпцитације АБр. 512 држане за даваље нод закуп оправке општицских возова и алата сарачко-седлареког посла, одбор је решио. да се оиравка општинских возова и алата сарачко - седларског посла уступи према прописаним погодбама за 1897, 1898 и 1899 год. Николи Р. Поповнћу овд. сарачу за хиљаду четири стотине деведесет динара и осамдесет девет пара годишње. Да командир пожарне чете буде дужан воднти тачан записник о овим оправкама и тај записник прнкључује месечним рачунима за исплату, без чега благајница неће моћи исплату вршити. VI Председник саопштава одбору, да је до сада дужност правозастуиника општинског вршио члан суда и зато имао нарочити хонорар: Да је г. Н. Трпезић престао бити члан суда и ошптински правозаступник примивши се државне службе; да би према развијености пранозастуи„Али пораз удружене епирске и латинске војске у Ворилској шуми (VогПауаИ) 5 'сломи моћ деспотовиие (^б^)"^ 1 ) Јер Никејци видећи да не могу одбити ненр^јатеља, прибегну лукавству и пошљу ме|у њих једног врло способног човека да' завади између себе неиријатељске војске. „И то ннје било тешко учиннти с тога, што су ахајски иринц и сицилиски краљ били странци; нпсу били од онога народа од кога је био Михаило Ангел епирски".( 2 ) Тај човек пређе Михаилу као бегунац и саставши се са њим рече: „Знајте, данас теби и твојима прети велика опасност, јер оба твоја зета тајно, преко својих посланика, нуде Грцима мир, ако им даду исвесну награду. Ако ти је дакле мило да се спасеш, пожури се пре но што се склопе њихови уговори и услови." Михаило поверова овом и са мало својих тајна, а пре изласка сунца, умакне а за њим и велики део његове војске. „У .јутру кад савезницн дознадоше за бегство Михаилово (а узроке ннсу могли сазнати) зачуде се и нису смели нападати на Грке, било да Х 1 ) РГричек : СезсВ". 3. ви1^. езс. 8. 200. Никифор Ррегора називао ово место „Аулонска равница." (-) К1е1. Сгеу. 8. 73.