Beogradske opštinske novine

1

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

ГОД XV.

НЕДЕЉА, 80 МАРТА 1897.

ВРОЈ 14

ИЗЛАЗЕ НВДЕЉНО ЈЕДАН-ПУТ ЦЕНА:

За Србију на годину — — на пола године — да стране земље на годипу —

— 3 — 9

6 динара

ПРЕТПЛАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТПНСКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОДЕНЦИЈЕ НА УРЕДНИКА РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ.

НЕПЛАЋЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈУ СЕ

П О 3 и в Резервни ОФИцири свију родоваоружја и струка редовне, и оба позива народне војске, без обзира при којима се командама по сиисковима воде, а који живе у Београду, имају предстати 3 Априла тек 14>дине у 8 сати пре иодне у штаб VII (београдске) пуковске окр. команде за рад извесног службеног посла. Овај позив односи се и на оне резервне оФицире, који због ма каквог узрока нису ±10 јединицама распоређени већ се по чл. 94. закона о устројству војске воде као ,,ван службе". Из канцеларије штаба VII (београдске) окружне пук. команде. 25. Марта 1897 год. Вр. 3678 у Београд.

0 Б Ј А В А 1 ) Презив, смотра и вежба обвезника свију позива I батаљ. среза (београђана) изршиће се као следује: 1) Иа ове објаве изоетав.Ћено је све оно, што се у току прошле недеље иавршило. Ур.

III Обвезници свију јединица и установа који по годинама ирипадају II нозиву народне војске (од 40 —50 год. старости) имају доћи на Тркалиште за рад саопштења где је ко уписат и то: 1. Априла у 7 сати пре подне они, чија имена почињу са писменом: А, Б, В, Г и Д Истог дана у 2 сата ио подне доћиће они чија имена почињу са писменом: Ђ, Е, Ж, 3, И, Ј, К Ј1 и Љ. 2-ог Априла у 7 сати пре подне, до ћиће они, чија имена иочињу са иисменом: М и Н. Истог дана у 2 сата по иодне доћиће они, чија имена почињу са нисменима: 0, II, Р, С, Т, У, Ф, X, Ц, Ћ, Ч и Ш. 3-ег Априла у 7 сати пре подне доћиће на Тркалиште сви обвезници, који припадају II иозиву, за рад Формирања чета и осталих јединица, иримања билета и смотре. Коњаници доћиће на коњима. IV Сви обвезници I позива који припадају пешадиским јединицама, доћиће 4 априла, на Бањицу (испод стрелишта) у

6 сати пре подне за рад вежбе, на којо ће остати 4 дана. Ови обвезници, ако буде леио време, ноћиваће у логору, ако буде хрђаво време наредиће се где ће ноћивати; а храниИе св о свом трошку. V Обвезници свију позива, који су ука чиновници, а нису резервни ОФицир и не заузимају кама кав старешински или чин у војсци неће излазити на прозив, са осталима зато, што још нису према иравилу за ослобођавање, чиновника, ра споређени по јединицама; за њих ће како за саопштење, где је ко уписат, тако и за остало следовати накнадно наређење. (Види српске новине бр. 42 од ове год, VI Лицима на кога буде разрезана комора саопштиће суд општине београдске са чиме су оптерећена, у времену од 20 25 Марта о затим,да они, чија имена почињу са писменима: А, Б, В, Г и Д. дођу 8-ог априла у 7 сати пре подне на Тркалиште. и доведу разрезану им стоку, и комору за рад смотре над стоком и коњима и примања билета

ШЈБ УРОШ I ВЕЛИКИ ИСТОРИСКА РАСПРАВА

Мото : Сге(1е1 - е ипа еоза, регсће 81 е ш]Но <Нг1а е регсће поп «1 е аун^о сига (И еват111аг1а, & 1ог1о а1ГиНеШо (1е11'иото. • ЕеорапП на11и0али : П. Ј. ГРЕБЕНАРОВИЋ и Т. КОБЛИШКА 11о арепоруци Академијског Савета Велике ЈПколе оваје расарива награђена нарочгутом видовдажком наградом оаштине београдске у 1805: год:

(ваставак) Но поигго Урош, да ли за то што тадашње прилике нису дозвољавале или што је помишљао на носледице, које могу постати услед парчања државе, не хтеде нспунити обећање, Драгутин оде у своју тазбину, а не свом тасту као што Данило и троношки летописац веле, јер је Стеван V већ онда био међу мртвима,С) (1) Сте-ран V је умро августа 1272 г (Ре81ег: безсћ. (1. ТГп§. I. а. 412. — По Данилу изгледало би да је Урош престао краљевати ире августа 12 72 г., али ми ће мо видети да је он владао и до у јееен 1276 г. — Драгутин је могао добити помоћ из Босне или из Мачве као угар. провинције.

одакле добије помоћ и пође на оца. И Урош изађе са војском на сусрет сину. И на Гацком иолу (Гацко) иосле жестоке битке Драгутин одржа иобеду и Урош се мораде склонити у ХумЈ 1 ) (1276) а одатле у Драч где је живео до своје смрти. С њим је отишао и архијепископ Јанићије „каонезаконити архијепископ"( 2 ) Краљ Урош је тамо и умро а тело његово буде пренесено у Србију и сарањено у храму св. Троице, његовој задужбини Сопоћанима.( 3 ) Пред смрт своју Урош се је покалуђерио и добио име Симон монах. До скора се није знало тачно докле је краљ Урош владао. По Даниловом животопису изашло би, као што смо мало час у примедби надоменули, да је Урош ирестао владати пре августа 1272 год. јер је овог месеца и ове године умр'о Стеван У.С) таст Драгутинов, али на основу доста јаких доказа дошло се до (1) Данило 1,18 (2) Љ. Орећ.: ист срп. н- II. 8. 167 - С њима је отишла и краљица Јелеиа. (3) И дааас се виде развалине воје леже десно од Н. Пазара, а јужио од оиих налазе се разваливе града Јелеча. (4) Јер Данило кавује да је Драгутип добио помоћ од еиог таста Стевана V.

тога да је то било доцније. Године 1878. објавио је Јагић један запис на једном старом српском апостолу, који је писао неки ђакон Тодор вб л!то 8«пв. и№ ДИКТА. в. = 6785 од створења света. Тај заиис гласи: „вв дбнии светородвнаго и великаго господина Стефана Оуроша 7 кралГа срчпскаго и архтепискоиа И\к>а кима^) што значи да је тај апостол пи сан за време краља Уроша I и његовог архиепископа Јанићија, и из чега излази да је краљ Урош још владао и између 1. септембра 1276 и 1 сент. 1277 год А да би одредили још тачније годину, служи нам једна домаћа листа краља Милутина, која је судећи по кнезу дубровачком који се у њој спомиње, писана 1281 године. У тој листини сриски краљ СтеФан Урош II. Милутин овако вели: „како се сврвшило б4ше вр^ме оустрого иегв годиштк, како сте били уговорили с кралГеввствомБ ми, да и>ДБ сел^ћ и напредћ крал1евг>ство ми чини милостђ властелом ДубрОВБЧБСКНМБ И ^бБШТИНћ И ТрБЖНИкомб ихб , да имк хе мирв, ко.ји је и пркво им бинлв доклоу живоу право С1, крал1-

(1) 81аппе IX. 8. 124«