Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

ГОД XV.

НЕДЕЉА, 10 АВГУСТА 1897.

БРОЈ 30

ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-ПУТ

ЦЕНА: За Србију на годину — — — — — НА ПОЛА ГОДИНЕ — — — — За стране земље на годину — — — —

6 ДИНАРА 3 9

ИРЕТПЛАТУ ВАЉА СЛАТИ УИУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОДЕНЦИЈЕНА УРЕДНИКА

РУКОПИСИ НЕ ВРАЂАЈУ СЕ.

НЕПЛАЋЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈУ СЕ

С Т Е Ч А Ј Оиттини београдсвој потрдбан је управник свих техничких послова општинских (грађевиесквх, водоводних и других), За избор овог упраиника општинараснисује стечај. Кандидати са својим сведоџбама имају се пријавити Суду опшгина београдске најдаље до краја августа 1897 године Кандидаги треба да имају ове погодбе: 1 Да је свршво коју од признатих европских подитехника и па истој подожио и инжињерсаи испит. 2, Да је као ипжињер нрактиковао најмање 5 годииа у Србији иди на страни. 3, Да је досадашим радим својим стекао гласа као способан, спреман, и савестан техничар и старешина. Пла^а овом управнику утврђена је од одбора онштипског на 8000 динара год. Од суда општипе београдске 23 Јуда 1897 год. АБр. 2612.

Н А 3 Н А Њ Е На оспову одељка под Г. члапа 6 и 7 правила о новом гробљу, суд београдске општине овим објављује свима онима, који имају сарањених сродпика на повоме гробљу, да је истевао рок првом ,Турнусу* 1886 —1896, првог Јапуара ове године. и да ће прекопавање старих гробова отпочеги најдаље првог Септембра ове године, пошто су скоро све парцеле пспуњене. Прекопав »ње ће се вршити оним редом, којим је укопавање отпочего. јер према одељку иод А, члана 4 правила нико нема права својине земљишта на новоме гробљу, но само иривремену службеносг. Но ко оће и даље да задржи гроб својих упокојених сродмика и пријатеља, може то учинити ако плати: I. Сву до 1. Јануара ове године неплаћену таксу за одржавање, која Је два динара годишње за велики гроб, а један динар за Мали гроб. II, Таксу са обнов Турпуса, која је : а) Зз гроб мали за иица испод 10 г. динара 6. б), З^ гроб велики за лица преко 10 год. динара 10. Тар.су ову наплаћиваће благајница београдско општипе сваког радног дана од 8 —12 пре и 2—5 по подне, а празнивом до 11 сати пре подне. Од суда општине београдске 15 Јануара 1897 године АБр 248. у Београду.

0 Б Ј А В А За грађевинско и водоводно одељење општине београдске потребна је под закуп од 1. новембра ове године па за три године једна кућа, у којој да има најмање 14 видних и сувих соба, простран подрум и једна магаза или добра велика шупа са затвором Ова кућа треба да буде по могућствуу близини ово-општин ског суда. Ко има овакову зграду за издавањем под закун, нека изволи поднети упраци водовода писмену понуду најдаље докраја овог месеца. Мз канцеларије управе водовода општ. београдске 1. Августа 1897. ВБр 1334. у Београду.

0 Б Ј А В А На дан 18. августа т. год. управа општ. трошарине продаваће у кријумчарењу ухваћена 4 балона есенције, и то 3 од по 5 килограма и 1 од 10 килограма. Продаја ће отпочети у 8 сати пре подне, пред каФаном „Гргеча" Краљ Алек сандра улица. Позивају се куггци да на продају дођу Вр 171. — Из главне управе општинске трошарине, 29 јула 1897. год. Београд.

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ РЕДОВНИ САСТАНАК 24 јула, 189 7 год.

Предеедавао.нредседник г- Никола П. Пашић, присуствовали чланови суда: г, г. Бран. Ј. Рајић и Ђ. Карајовановић, од одборника били г. г. Тодор Ј, Михајловић, Т>. Милијашевић, С. Ј. Азриел, др. ЈГеко, Дамјан Стојковић, Т). Р. Одавић, Коста Чупић, Влад- Чортановић, К. С. Караџић, Д. М. Ђорђевић, Стеван Мнљковић, М. 0. Петровић. Р. Драговић-

Прочитан је записник одборских одлука седнице држапе 17. јула 1897 године и у оддуци КЊБр. В25 учињена је допуна, да се извештај повереништва и обЈави нреко општ. новина пре решавања о исгоме у одбору. П Но прочитању акта Унраве вар. Београдк и и њених одељака АБр. 3889, 3872, 3886, 3887, 3867, 3811, 3810, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, одбор је изјавио, да су доброг владања и средњег имовнбг сгања Л.азар А. Обрадовић учит*-љ и Дама-

трије Атанацковић телеграФиста; да су му пепознати: Катарина Малолеско собарица, Мартин Јанчић Фијакерисга, Живота Марковић трг. помоћпик, Јованка ж. пок Стевана Максимовића оекара, Даница Јовановић служавка. III По прочитању молбе Драгутина С. Милутиновића проФ. Белике Школе СТБр. 1842, одбор је изјавио мишљење, да се молиоцу може дати тражено уверење. о његовом породичиом односу. IV Нредседник износи одбору на, решење молбу Љубице Т. Поновић, удове пок. Томе Поиовића бившег дугогодишњег кмета београдског и чиновника општјшског , којом моли за издржавање. Но нрочитању те молбе АБр. 3457, одбор је одлучио, да одређено одборско повереништво извиди ову молбу и поднесе одбору своје мњење на решење. V Нредседник извештава одбор, да је са одређеним новеренпцима ирема одборским решењима од 14. јула 1897. год, АБр. 1896 и 3289 изашао на лице места м одредио оно општинсш земљиште за поДизаље синагоге, што лежи у дубровачкој улици испод каФане „Севастопоља"; а за нодизање радионице столарско браварске задруге земљиште општинско код рибарске пијаце. Па како се је обратила за земљиште за подизање својих радионица и задруга ковачкоколарско - сарачко - сатлерско - машинско-бравар,ских занатлија молбом АБр. 3909, то је мишљења, да ово земљиште општипско до рибарске пијаце, које је преко 3000 кн. метара велико подели овим двема задругама према њиховој; потреби По саслушању овога одбор је решио г усваја се у свему овај извештај председника општине. Рок безплатном уживању ових онштинских земљишта да траје све донде, докле год ове занатЛијске задруге буду трајале а докле год буде постојала јеврејска скнагога са школом. Предаја ових земљишта на уживање да буде протоколарно у присуству општинских представнива и представника поменутих корпорација, апредседнив општине да одреди ближе погодбе за ово доброчинство општине. VI Одборник г. Влад. Чортановић предлаже, да се општина постара, да се нађе друго земљиште за подизање дорћолске цркве. пошто се на. земљишту на коме је подизање ове цркве започето не може ова грађевина иодићи и да ошптина што пре ово уради, јер је дужна да томе крају вароши сазида цркву. Председник је изјавио, да ће општина у овој ствари учинити све што треба и цркзу подићи кад јој буде могућно.