Beogradske opštinske novine

Врој 32 Таксу ову наплаћиваће благајница београдске општане сваког радпог дана од 8 —12 пре и 2 — 5 по подне, а празником до 11 сати пре подне. Од суда општине београдсее 15 Јапуара 1897. године АБр. 248, > Београду.

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ РЕДОВНИ САСТАНАК 28 Августа 1897■ Председавао ваступник председника чаан суда г. Вран. Ј. Рајић,од одборника бали: г.г. Сава М. Џеваировић, Е. М. Чоловић, Влаи М. Ђорђевић, 'Б. Димитријевић, Р. Драговић, Д. Стојковић, Стеван Максимовић, Ст. Миљковић, Влад. Чортановић, Н. Снасић, Тодор Ј. Мијаиловић. Н. Р. Поповић, Милан Капетановић, I Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 21. Авг. 1897. год. и учињене су ове измене и допуне, у решењу КНБр. 384, да се све сено и слама има на одређени начин иабавити до 15 окт. 1897. год. у решењу КНБр. 383, да се одобрава ј набавка потребне количине угља за водовод до 1 јануара 1898 год од шесдесет вагова; II Одборник г. Сава М. Џевајровић оита, ко ј иадзирава општипска добра и зашто се не о- | праве олуци на згради судској. • Застуиник председника одговорио је, да има нарочити надзорник општинских добара и да је он поднео реФерат о потребној оправци и покривању судске зграде. П1 Заступник председника извештава одбор да је решењем одборским од 1. авг. 1897. АБр. 4178 одузето издржавање и Маријн Бошковић, која је то добнла решењем одборским од 11. нов. 189Г>. АБр. 9722 као накнада за затрпано јој имање, иа преддаже, да јој се то издржавање врати, како не би подигда парницу против оп- ј штине због накнаде. Одбор је решио, да се решење одборско од 1 . августа 1897. год АБр. 4178 не односи на Марију Бошковић и да о према томе има њој издавати по тридесет динара месечно без икаквих прекида по рен1ењу одбор ском од 11 нов. 1896. год АБр. 9722. IV По ирочитању акта Управе вар Београда и њених одељака АБр. 4552 4511, 4675, 4684, 4609, 4551, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних дица, одбор је изјавио, да је Живко Кузмановић трг. доброг владања и доброг имовног стања; да је Милан Ђ. Димитријевић адв доброг владања и средњег имовног стања; да су му непознати: Марко Ђоковић чувар топ чидерски> Јован Вељковић бив слуга Милорад Митровић коцкар, Драга жена Лазара Антића чиновника Фабрике дувана. V Заступник председника износи одбору на мишљење молбе, којима се траже уверења о нородичном односу. По прочитању тих молби СТБр. 2243, 2377, 2371, одбор је изјавио мишљење, да се молиоцима Катарини М. Ми^о вука, Савки удовој пок. ЈосиФа Штока и Синђи Новчић може дати тражено уверење о њиховом породичном односу. VI По прочитању протокола лицигације ГБр. 1726 држане за рушење зграде у којој се справљао гас за осветљење, одбор је решио, да се рушење зграде у којој се справљао гас за осветљење уступи према прописаним погодбама Таси Стапковићу зидару за иљаду и осам стотина динара.

— 130 —

VII Заступннк председника извештава одбор, да је општина држала а и сада држи под закуп државна имања звано СараФ Костин плац, и плац на савском стоваришту; да је на плацу „савско стоварпште" подигиута зграда општинска за винарску пијацу а СараФ Костин плац, као привремепо неиотребан онштини уступљен у пазакуп; да је госп. Министар Финансија решио, да се СараФ Костин плац по нова уступи општини под закуп за годишњу кирију од 635 динара и преко Упр. вароши послао општини на иотпис уговор о томе, да је плац на савском стоваршпту од 1. јануара 1898 год. уступљен другоме и да нрема томе општина има порушити своју зграду —• винарску пијацу и побринути се, за другу винарску пијацу. По нрочитању тих акта АБр. 4454 и 4475 и по саслушању овог извештаја одбор је решио, да суд умоли г. Мин. Финаисија, да тргне своје решење, којим је другоме уступио под закуп плац „на савском сто варишту" и да га општини уступи под закуп како се не би излагала општина штети рушењем винарске пијацс. кад већ држава неће имати ВЈеће користи од овог новог закупа УП1 Заступник нредседника извештава одбор, да је г. Министар Финансија одобрио буџет општ. за 1897 годину пошто су извршене његове примедбе, учињене на буџет одбора општннског. Одбор је примио знању ово одобрење буџета IX Одборник г. Влад. Чортановић тражи, да се изнесе одбору на решење предлог о подизању сталне винарске пијаце и о грађењу винарских дагума. Председавајући је изјавио, да ће се ова предмет изнети пред одбор чим се председник општине врати са осуства X По прочитању правила и погодаба, сиремних од суда општинског за давање под закуп чишћења улица н износа сметлишта и домова одбор је одлучио, да ова правила и погодбе проуче одборници г г. Др. М, Т. Леко, Милутии Ј Марковић, Н Спаеић. шеФ општ лекар Др Д. Т. Николајевић и општииски правозаступник, па да о истима поднесу одбору свој извештај XI По прочнтању акта, пореског одељења београдског АБр. 4578, по којем би општина имала да до 15. септембра 1897 год. изврши иопис свих имања и свих радња, које подлеже плаћању иорезе као и да прибави податке о имовном и привредном стању сваке иореске личности у Београду, — одбор је изјавио, да општина није у стању да овај посао изврши XII По прочитању акта пореског одељење београдског АБр. 4518 којим се тражи од општпне 6 људи за послугу одељења, одбор је решио да се од ноћиих стражара одређују свакога дана по шест људи за потребу пореског одељења, пошто општина није у могућности, да нарочите људе за то плаћа. ХШ По прочитању акта пореског одељења београдског АБр. 1904. 2367 и 4666, којима се тражи од општиие извесна сума новаца за набавку канцаларијског материјала икњига за нореско одељење, одбор је одлучио, да суд општински поднесе извештај да ли је општина дужна и на основу ког законског пропиеа, да својим средствима снабдева канцеларијским материјалом пореско одељење као државно надлештво. XIV Заступник председиика саопштава одбору да се комисија, одређена за надзор над поправкама

Год. XV вишњичког и крагујевачког друма и за набавку потребног материјала на више позива суда никако ннје састала, а међу тим су ове оправке хитне. По саслушању овога, одбор је решио, овлашћује се суд општински да оправку вишњичког друма изврпш сам према пред рачуну. а крагујевачки друм да се оправи растурањем шљунка по истоме. XV На предлог суда општииског ГБр. 1266 и 1830, одбор је одобрно кредит од три иљаде деведесет и пет динара и шест пара за оправку штале у пожарној чети с тим, да се овај посао да у израду путем лицитације Кредит овај да падне на терет партије за одржа вање општинских зграда. ' XVI Заступник председника нодносп одбору извештај да је капитал кукурзнога Фонда изузет из управе Фондова и потрошен у 1885 н 1886 год- а ио одобрењу г. Миннстра народне привреде. По прочитању дотичннх акта и актаУправе вар. Београда АБр. 3965)97. којим се позива општина да капитал кукурузног Фонда нреда једном од овд. новчапих завода на приплод, одбор је решио. да се извести Управа вар. и г. Мин. народне привреде, да општина београдска није за сада у могућности да исплати главницу кукурузном Фонду и да ће то доцније учинити, кад се њено материјално стање буде поправило. XVII Одборник г. Никола Спасић пита зашто се наплаћује од грађана 1 Дин. таксе за отварање воде Заступник нредседника је одговорио, да се ова такса наплаћује на основу одборског решења а у име накнаде за трошкове око овога посла. ХУШ Одборник г. Никола Р. Ноповнћ предлаже да се суд општннски побрнне, да што пре врати појединим Фондовима све оне суме, које се код ње на приплоду палазе. Заступник председника је изјавио, да у име суда прима к знању овај предлог и да ће се суд постарати да га што пре изврши.

ОПШТИНСКИ ПОСЛОВИ О лебу Као што смо у прошлом броју јавили слободно мепгење и слободна продаја леба одложена је привремено, док пе буду за то готова правила У данаш њем броју доносимо наред^у Управину, по којој се може леб продавати и по пијацама али само тако, ако се тај леб буде продавао испод цене, коју је суд општинскк одредио. Иетом наредбом позвати су сви они нелебари, који желе, кад наступи слободно мешење и слободна продаја, да месе и продају леб да се пријаве Управи да добију допуст. Рок за ову пријаву о стављен је до 20. о м што значи, да ће после овога рока, по свој прилици, наступити слобода мешења и продаје леба. Слободом овом жели се постићи већа конкуренција па по томе и јевтинији леб. А то ће бити само онда, ако се што већи број нелебара пријави и иочне месети и продавати леб За сада, док ово не наступи. одбор је општински с обзиром на цену жита, одредио цену лебу на 32 паре дин. по килограму а леб ће се продавати по 30 пара у тежини од 937 грама. Ово вреди од 6. о м закључно