Beogradske opštinske novine

Бр.37

лебарска поднео и одбору неиосредно жалбу против истог решења суда. По прочитању те жалбе АБр, 5843 и претпи а уиравина АВр. 5849 одбор је решио, да се ова жалба еснаФа лебарског одбаци и одобрава се решење суда општ, од 16 окт 1897 АВр. 5733, којим је одређена цена лебу од 30 пара покилограму. Да се о овоме извести и Управа вароши. VI Заступник председника азноси одбору неколике молбе за милостињу. 0 ^бор је решио да ове молбе. као и будуће прегледају одборници г г. Коста М Ђурић, Милов. Миленковим. Којадин С. Караџић и Стеван Миљковић и према своме нахођењу одређују милостињу иојединиммолиоцима. УП Пошто је Дамјан Стојковић престао бити одборник иа и члан тржишаог одбора за преглед сувнх шљива то је одбор на захтев кварта савамалског АБр. 5729 решио, да на место Дамјана Стојкови!'а буде члан тржишног одбора одборник г. Д. Ђирковић, УШ На продлог сула општпнског АБр. 4951 и водоводног одељења АБр. 4793 и ВБр. 1847 одбор је решио, овлашћује се суд општински да старо гвожђе и други материјал што није више за употребу општинску може путем јавне дицитације расцродати и вовац вао приход унетц у касу оцштинску, IX По прооцтању аКТа Г. Мин Фипансија А,Бр. 5771 којии се не одобрави, да се шест олужитеља за иореско одељење плаћају из иартије за ненредвиђене потребе одбор је решио одобрава се нарочити кредит од иљаду и осамдесет динара за плату шест служитеља за пореско одељење од 1. септ. 1897 год. па до краја ове године; овај кредит да падне на терет главнице општинске. Да се за ово изиште надлежно одобрење. X По прочитању извештаја одборске комисије АБр. 5876, овлашћене одб рским решењем од 11. октобра 1897 АБр. 5689, да за општину набави дрва за ог| ев, одбор је решио, прима се к знању са одобрењем овај извештај. по ко.јем је комисија одборска набавила од Мирковића и Лучића пет стотина метарских хвати дрва по триде сет и три динара метарски хват и поц осталим погодбама, у извештају означеним.

XI По прочитаљу модое Косте В. Михајловића каФеџпје ГСр 2128, да м? се експроприше и нлати земљиште, што се има уиотребити за нроширење Макензпјеве и Барваринске улице, одбор је решпо, да се ово експроприсање одложи до пролећа идуће 1893 године. XII Председник износи одбору на решење молбу А. Матића телалииа, који моли, да му се за његово п«ање на углу Пнса; ске и Опомеиичке улице, иа којем му је још нре 9 годива забра њепо да подиже кућу, пошто се имл експроприсати за мроширење Споменичке улпце, даде вакнад;* у земљишту. По прочигању те молбе АБр. 2557 и с погледом на ранија решења одборска ио овој стнари, одбор је решио, да се ов > имање А. Матића експро прише и процени по закону грађевинском и процена поднесе одбору на одобрење, а од тражења накнаде у земљишту по начину у молби изложеном молилац се одбија. ХШ Поводом многих тражења да се ово или оно имање експропрцше за просецање еових илн црошарење сарпх улица, и услед тога, што је одобрени кредит за ову ^отребу ве > до сада одобреним нроценама п регулацпјама и^црпљен, одбор је носле попменичног гласања са 12 гласова иротпв 6 (1 пије гласао) решио. да се сва питања о регулацијама у опште одложе до пролећа идуће 1898 г Но до сада одобрене и наређене експро пријације да се изврше. XIV Одборнпк г, Милаи Каиетаповић тражи. да се члаповима рађевииског одбора одреде за меници, пошто се често дешавн, да се не могу сви да састану у седнпцу, као и да се умолп г. Мин. грађевпна за објашњење, кад је седница грађевинског одбора пуноважна, тј. са колико чланова н.јмање може Iај одбор решавати Одбор је нрепоручио суду општинском, да по свему озоме учини у најкраћем року шта треба и да о резултату известп од'>ор. XV Заступник председника пзноси одбору на решење ствар о накнади штете Катарини РадоваповиК н^еете њеном имању због нивелације Кнез Милошеве и Вишеградске улице По прочитању извешгаја грађевинског одељења Гнр. 2247, одбор је решио, да г г. Стеван Миљковић Н Р. Поповић и Коста 11. Михајловић изиђу на лице места и виде и оцене далије овоме имању Катарине Радовановић нанета оволика штета, каква се у предрачуну гра-

ђевинског одељења означава па да поднесу извештај. Наиомена. Да се изнађе и поднесе одбору молба грађана Кнез Милошеве и Вишеградске улице којом су молили да се нивелација у овим улицама изврши одричући се св ке накнаде за оштећена имања XVI Заступнпк председника извештава одбор, да 'Борђе Илић овд. трг., коме је земаљским судови«а досуђено ираво еопственостп нч земљнште, које е општнна у с 0|е време као своје уступила на уживање дому сиротне деце, тражи, да <е пресуда извршн и да му се то земљиште врати и танпја на исто из аа. Пристаје и да му се да дууго земљиште у накналу. По саслуш њу овога одбор је решио, да се ово земљиште, које је досуђено Ђорђу Илићу експроприше и процени ио закону грађевинском. Ироцена да се поднесе одбору на одобрење XVII Одборннк г. Милан Капетановић гзјављује да је дознао да је општина нре извесног времена нродала неко фондовно имање близу Вулевава. Пита, које је то земљиште, комејенродато, пошто ч како. Застуаник нредседппка пзјавпо је, да ће се о овоме обавестити и поднети одбору извештај. ХУШ Одбор је одлучио. да се предмет о експропријациЈи имања пок. Н. Стајевића остави за прву сед ницу за овом.

0 Г Л. А С Пошго на првој објзвљеаој лицитацији за калајисавање и оправку судова Командама Београдског и ТоачЈдорског Гариизона у 1898 год. није било лицитанага. то ће се на основу одобрења командантаДунавске Дзнизисае Области од '20. тек. мес. ЕБр9625 држати друга усмена лицитација на горњ" цељ па дан 5 Новембра ове год. у канцеларији ове Управе од 9 пре пј до 1 саг по подне. Кауција се полаже 400 динара. Услови ове лицигације могу се видети сваког данз у каицеларији ове Управе. Бр. 6500. И канцеларије Управе Дунавског проФијанг. Слагалишта 21 Окгобра 1897 год. у Београду.

Т А КСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУ6РЕТА

ПУТНИЧКИ САОБРАЋАЈ ВАРОШИ БЕОГРА ДА

У времену од 9. октобра до 15. октобра 1897 год. допутовало 794 путника одпутовало 734 путника

Постојбина ириспелих иутника :

И 0 >< 2С 2

Ж А X з: зс о

Ф л СЈ

' Д О Р. о Н р.

РЗ ■ ° о о * 3 о Р

о & о с<р и

о о

О м р,

5 д, > О ? Р^> %

'в о

о "-5 н д 8

• к о =г X еЗ

о ! 'а 4 ! ч сЗ

Велике1 Британије Осталих | Европ. дрз«.

о Рч м Н

к 7 611

а> 36

со к

аИ

И"

р

Н

Рч

*

е

8 1

33

601

102

11

4 I

26

12

•> 0

з

5

з

4

5 ' 2

Занимање путиика;

Допутовали Разлика:

а 3 И « § Оз О

о •*-Ј ј ч н сЗ

н !4 М о Рч

3 а X Н 1 х Ш § ®

сЗ о

Е а X о

в о И

остионичари иекуланти и пиљари

ШрШЗЈ Раденицн

ц & «5 5* Н X X а

о « а а О д

Рн Св Н н О св , Ч 5 ! о : Рч

јавним локалима 51 е" ^ 3 СЗ ® ! о ро са Н М О 1; . § ј 4

н и сз ра о н н

св СО

н

сг а

рр

>>

к

с-.

3

. а

ч о

О

32

4 72

I 15

77

50 '

4

18

4

5

|3

3'

! 1

|7 39

| 55 , 60

'

17. октобра 1897 год.

Из статистичког оделењо оашт. вар. Београда УРЕДНИШТВО И АДМИСТГАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПИГГИНСКОГ СУДА Власиик ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА. Парна радикална штампарија

За квартове: Савамалски, Теразијски, Варошкн ж Врачарски 1. Од собе п кухиње или мањег аућана са собом — — — — — — 0 25 д 2. Од две или три собе, са кјхиљом или већег дућана са магазом — — 0 70 д, 3. Од четири или више соба са кухињом од каФане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале — — 1'50 д.. За квартове; Дорћолски и Палилулски 1-Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0 20 д. 2. Од две или три собе сј » кухињом или већег дуНана са магазом — — — 0'60 Д. В. Од четири или вигаа соба са л кухињом, од каФане са кухињом, од гостионипе са кухин>ом без штале — — ГОд суда општине београдске 28. августа 1892: год-не. Абр. 9449.

Уредник УРОШ КУЗМАНОВИЋ