Beogradske opštinske novine

Број_7

— 28 —

Год. XVI

лину као један буџет, чији приходи износе 1,219.845 - 10 дин. а расхода исто толико 1,219.845 10 дин. и., Да приходи и расходи новога гро бља сачињавају засебан буџет и да његови приходи према усвојеним нозицијама износе 31.300'— арасходи 23.580 - —дин. Вишак 7.720 дин да се унесе у фондновога гробља, нрема правилима о новом гробљу. ј., Да приходи п расходи општинске трошарине такође сачињавају засебан буџет и да његови приходи према усвојеним позицијама износе 1,000.000'—- д. а расходи 229.940'— дин. вишак у 770060' дин. да се према наредби председника од 3. Јан. 1898. АБр. 47., употреби на оне послове који су именовани у истој а вишак што преко исплате ових преостане, да се утроши на послове, законом предвиђене, у колико одбор за који реши да се ради. V Председник извештава одбор, да је извршилац тестамента пок. Јоке Илићке, — Василије Симић, мајор у пенсији, предао општинској каси 4.276-50 дин. у готовом новцу и 652'— дин. у двема облигацијама што је по извршењу тестамента припало онштини за сиротињу београдску према завештању. По прочитању тога акта АБр. 155. одбор је решио, прима се овај поклон сиротињи београдској са захвалношћу и да се унесе у фонд сиротињски као прилог под ииеном поклон пок. племените завештатељке Јоке Илићке. Одбор општински одао јој је последњу пошту изговорив речи : „Бог да јој душу прости". VI По прочитању извештаја одборског повереништва, АБр. 7414. одређеног да оцени рад комесара главне контроле на преустројству општинског књиговодства и да им одреди награду одбор је решио, прима се у свему овај извештај. Дасе према истим изда из општинске касе свакоме комесару по две стотине дин. (свега 600 дин.) за написана упуства за вођење општинских књига. А кад се по тимупуствима и под њпховим личним надзором књиге устроје и почну водити, да им се изда свакоме још по две стотине динара.

РЕДОВНИ САСТАНАК 29. Јануара 1898. Председавао придеед. г. II Д. Стерановић, приеусгвовао члан суда г. Бран. Ј. Рајић, од одборншса били : г.г. Васа Ншсзлић, П. И. Сгаменковвћ, Дим. Гавриловић, Голуб С. Јањнћ, Дамјан Стојковић. Глиша Стојановић, Ђ. Димитријевић, Костз Чунић; К. Н. Лазаревић, Др. Стеван Марковић, Којадин С. Караџлћ, Стевлн Макеимовић, М Савчић, Стевен Миљковић; Мијајло Ђ. Илијћ, М. II. Тодоровић, Коста М. Ђурић, Коста Д Главинић, К. П. Михајловић, Евг. М. Чоловић, Ђ. Милијаш ваћ, Милутин Ј. Марковић у Р. Драговић, Мил. Арсенијевић, Д. Ђирковић. I Прпчитан је занисник одборских одлука седиице држане 22. Јануара 1898. год. и иримљен је без пзмена. П По прочитању акта управе вар. Београда и њених одељака и војене власти АБр. 603, 521, 587, и 631, којима се траже уверења о владању иимовном стању извесних лица, одбор је изјавио,

да је Тодор Јаковљевић лензионисани капетан доброг владања и доброг имовног стања, да је Љубомир Шолајић бив. општ. чиновник доброг владања и сиротног имовног стања, да му је Крста Бојић служитељ непознат, да је Миливој Мрцајловић царински чиновник доброг владања и да добар глас ужива у грађанству. Ш Председник износи одбору на мишљење молбе, којима се траже уверења о нородичном односу. По прочитању тих молби СТБр 302, 322, 325 и 356 одбор је изјавио мишљење, да се молиоцима Гадивоју и Миливоју Јоцић, Милану М. Стојчевићу, Ани Копшива (Сокошанин) и Стеви Миловановићу, може дати уверење о^њиховом породичном односу. Да се Влајку — Трајку Стаменковићу може дати тражено уверење о породичном односу поч. Јелке удове Гавре Димитријевића сем тога, да је Коста Стевановић из Шапца иста личност са Костом Аврамовићем из Шапца. IV Председник износи одбору на решење извештај комисије о примедбама комесара гл. Контроле односно извесних нрихода општинских из 1892. год. По прочитању тога извештаја АБр. 7417, одбор је решио, усваја се у свему овај извештај комисије. Да се по мишљењу њеном, показани приходи у 1892. г. за које су комесари гл. Контроле чинили примедбе, сматрају за исправне и да са њима није учињена никаква злоупотреба ни штета по општинску касу.

Председник подноси одбору цене жита и брашна ради одређивања цене лебу. По прочитању тих цена одбор је после поименичног гласања са 17 гласова против 8 (који су били за 34 паре по килограму решио, да цена лебу буде тридесет и три паре динарске по килограму а да се леб продаје по тридесет пара у односној тежини. Ово да вреди од 1. Фебруара о. г. закључно. VI Председник износи одбору на решење акт друштва за клање и прераду стоке, у т;ојем су изложене таксе за кдање стоке за потребу вароши са предлогом, да их општина усвоји, како би се на оенову тих такса могао продужити посао око склапања деФинитивног уговора за подизање модерних кланица. По прочетању тога акга АБр. 423 одбор је решио, усваја се предложена такса за клање стоке у друштвеној кланици за потребу вароши као максимална с тим, да се она у току времена ирема приликама у споразуму са друштвом може и спуштати. Да се у уговору тачно одреди циФра ануитета и цифра трошкова за клање. VII Одборник г. Милан Арсенијевић примећује, да је чуо, да од радова на иривременом утврђивању обале савске општина неће имати никакве користи него само штете, пошто су неисправно и невешто извршени. А доборник г. Милош Савчић као зналац тврди да ће трошак око ових радова бити узалудан, јер се обала никако неће осигурати и да ће вода све однети. Услед овог тврђења одбор је репшо.

да одборници г.г. К. Д. Главинић и М. Капетановић изађу на лице места и прегледају радове на привременом утврђивању обале и да известе одбор, да ли ће оно што користити и ако неће, шта и како би требало урадити, па да се обала савска привремено осигура. VIII По прочитању извештаја нредседника оиштине АБр. 672, да је неонходно потребно, да се у буџет општински за 1898. год. предвиди извесна циФра за одржавање чистоће у вароши ношто питање о давању у концесију овога посла још није регулисано, одбор је решио, да се у буџет општински за 1898 год. предвиди 10.000 дин. (десет иљада динара) за одржавање чистоће у вароши а да позиција расхода на непредвиђене потребе услед тога износи само 3.355.20 дин.

0 Б Ј А В А Поводом тим, што се често дешава, да се гробнице и гробови на новоме гробљу а по захтеву приватних отварају, и пошто тај посао кошта гробљанску касу плаћајући надничаре и зидаре, то је суд општине београдске решио, да се од 1. Јануара 1898. године за отварање гробова и гробница на новоме гробљу наплаћује ова такса: I. За отварање и затварање мале гробнице 4'—• дин. II. За отварање и затварање велике гробнице .... 5 1 — дин. Ш. За отварање и затварање гробнице са преносом тела из простог гроба у зидани 8*— дин. IV. За откопавање простог гроба ради преноса тела из гробља 5'— дин. Таксу ову наплаћиваће благајница новога гробља у корист гробљанске касе, и издаваће допусте за овај рад. 0 овоме се извештава грађанство ради знања и управљања. Од суда оишшине београдске 20. Децембра 1897. гоц. АЂр. 7239.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ I. Димњичарство: а) За чпшћење димњака (цилиндера) без разлике на спратове — — — 0'20 д. б) За незидан шпархерт — — — 0'40 д. в) За узидан — — — — — — 0'20 д. г) За велики узидан шпархерт у гостионици — —- — — — — — 0'50 д. д) За чишћење димњака од два спрата 0'20 д. %) За чишћење простог димњака — 0'10 д. е) За чишћење чункова од 2 и но метра уједно са пећима — — — 0'24 д. ж) За чишћење чункова од 2 и по метра уједно са више пећи — —■ 0 20 д. з) За паљење димњака (цилиндера) без разлике на спратове — — — 0'75 д. II. Пражњење помијара и нузкника: а) Од кубног метра — — — — 10'— д. б) Од акова — — — — _ — 0'50 д. Ш. Гробарина: а) Гроб за децу — — — — — 7-— д. б) Гроб за одрасле — — — — 12-— д. в) Мала гробница — — — — 5б5'52 д. г) Волика гробница Ш реда — 998 93 д. д) Велика гробница П реда — 1099'93 д. ђ) Велика гробница I реда — — 1684'57 д.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Вдаеник ОПШТИНА БЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевића Бр. 116—98.

Уредник УРОШ КУЗМАНОВИТ*.