Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

ЛХХ^ХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ'

кХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ'

Год. XVI.

НЕДЕМ I. Ш.ШЛ 1898.

Број 9.

ЛХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ!

ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-П7Т ! I 10 II V :

За Србију на годину .... на пола годино . За стране земље на годину

6 динара 3 » 9

ПРЕТПЛАТУ ВАЉА СЛАТИ УЛУТНИЦОМ НА ОПШ I ИНСКИ СУД А СВК КОРБСИОДЕНЦИЈЕ НА УРЕДНИКА. РУКОИИСИ НЕ ВРАЛАЈ.У СЕ. НЕПЛАТ. ЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈ7 СЕ.

РАД 0ДБ0РА 0ПШТИНСК0Г РЕДОВНИ САСТАНАК 12. Фебруара 1,498. Дррдсидчвао иредседник г. Ник. Д. Стеват)вић, присуствовали чланови судч г.г. Б. Ј. Рлјић и Јов. Антокијевић, од одборншса били: г. г. Љуб. Живковић, Ђ. Димитријевић, Марко Петрониј вић, Др. ЈГеко, Р. Драговмћ, Мијајло Ђ. Илпћ, Коста Чунић, Голуб С. Јанић, Даијач Стојковић, Глиша Стојановић, М. 0. Петровић, Милутин Ј. Марковић, Дим. Гавриловић, Стеван Максимовић, М. К &петаиовић, Васа Николић, М. II. Тодоровић, Д. Ђирковић, Д. М.'Борђевић, К И. ЈЈазаревић, Евг. М. Чоловић. I Прочитан је записник одборских' одлука седнице држане 9. ®ебр. 1^98. год. и нримљен је без измена. II Ло нрочитању молбе Св. Христића, власника и уредника трг. занатл. шематизма АБр. 7085 да му одшт ина откјпи известан број ових књига и да на тај начин нотномогне њено издање, одбор је решио, да се преко ове молбе пређе на дневни ред. Ш По прочитању молбе Српског Велосинедског Друштва АБр. 6417, да му општина да земљиште за грађење модерног велодрума, одбор је после поименичног гласања са 10 гласова против 9 рсшио, одбор у начелу лристаје да Велосипедском Друпггву уступи на уживање потребно земљиште за грађење модерног велодрума, али му не може уступити оно земљиште, које је друштво у молби означило. Које пак земљиште да се друштву уступи и под каквим погодбама да изаберу и одреде одборници г.г. Ђ. Димитријевић и Голуб С. Јанић и да о томе поднесу свој предлог одбору на решење. IV Председник изноеи одбору на решење предмет о извршењу регулације у продужењу Кнез Милетине улице. По прочитању најновије молбе грађана тога краја, АБр. 3155|97, да се ова регулација час пре изврпш, и по саслушању извештаја о ранијим радовима и решењима одборским по овоме иредмету, одбор је решио, да се извршење регулације у продужењу Кнез Милетине улице одложи са разлога наведених у решењу одборском од 9. марта 1$95. Ако би се на томе месту подизале нове зграде имају се подићи по утврђеној регул. линији, а на старим зградама могу се допустити најнужније оправке, под надзором општине.

Иредседник изноеи одбору на решење акт Друштва заулепшавање Врачара, дамусеуступе и даље приходи цветнога трга, а да оно тим приходима потпомогне одбор за подизање храма ј св. Сави. По прочитању тог акта АВр. 7997ј86 одбор је после поименичног гласања са 13 гласова против 10 одлучио, да се о овомо предмету одмах донесе решење а да се не сачека да се овим актима иридружи и представка одбора за подизање храма, и носле дуже дебате одбор је решио, да се приходи цветнога трга не могу уступити Друштву за улешпавање Врачара за ову намеру. VI Одборник г. Д. Тшрковић предлаже, да се приходи цветнога трга одузму од Друштва за улепшавање Врачара п да се употребе на потрсбе општине. Одбор је одлучио, да. се овај предлог стави на дневни ред за прву седницу. VII По прочитању извештаја одборског поверемиштва АБр. 277 о тражбинама Риете Крстића и Јакова Дамјановића, одбор је решио, усваја сс у свему овај извештај. Да се овим извештајем изнети докази и утврђена Факта употребе ако је потребно, у грађанској парници против Ристе Крстића и Јакова Дамјановика а да се против њих на основу истих доказа и Факата подигне кривична тужба. VIII Поводом замеркс једног од г.г. одборника у прошлој седници, да К Гинићу није дата вода за његову ка®ану до Новога гробља, као што је другим грађанима ван варошког рејона дата, предеедник на основу прибављеног извештаја изјављује, да је К. Гинићу давата вода под погодбом, да му се може увек обуетавити, кад то интерес вароши буде захтевао, али да Гинић на ово Јгцјс хтео да пристане. Одбор је примио к знању ово саопштење. IX Председник извештава одбор,да јечлан суда г. Ђорђе Карајовановић дао оставку на кметовску дужност поткрепив је лекарском сведоџбом, и да је ту оставку управа вар. Београда као нндлежна решењем својим АБр. 991 уважила. Одбор је прнмио к знању поднету и уважену оставку г. Ђ. Карајовановића на дужност члана суда. X На предлог председника онштине АБр. 207 а услед тога штоје један члан суда дао оставку која му је и уважена, одбор је решио,

да кметовски помоћник чије је место укинуто решењеи одборским од 5. јануара 1898. г. АБр. 207. остане и даље на дужности и да своју плату прима из партије буџетом одређене на упражњено место члана суда. XI Председник износи одбору на решење молбу члана суда г. Бранимира Ј. Рајића, да му се плата овогодишњим буџетом предвиђена од 4000 дин. годишње повиси на 5000 дин. колико је и до сада имао и колико је одбор 1897. год. одредио на плату I члана суда. По прочитању те молбе АБр. 1007 и по саслушању објашњења иредседника, даје са радом г. Рајића потпуио задовољан, и да иредлог за смањивање његове плате није иотекао ни из каквих других обзира, до једино из обзира штедње, што је и нрема осталим кметовима и чиновницима урађено, и по саслушању предлога председникова, да се умоли г. Рајић, да се задовољи са платом од 4000 дин., одбор је иосле поименичног гласања са 14 гласова против 8 решио, прима се к знању објашњење председника односно рада г. Рајића члана суда и усваја се у свему његов предлог, по којем да остане плата члану суда г. Рајићу од 4000 дин. годишње, као што је буџетом иредвиђено. XII Ио прочитању молбе учитеља београдских,, АБр. 663, да им се не смањује квартирина коју су до јануара о. г. у 88 дин. месечно имали, одбор је, с обзиром на погребу штедње у издатцима општинским решио, да нема могућности, да се повишава буџетом предвиђена сума на станарину београдских учитеља. XIII На преблог одборника г. Ђ. Димитријевића, који су предлог потпомогли и други одборници, иошто у овогодишњем буџету није предвиђена сума Срп. друштву црвенога крста ради номагања ове корисне установв, одбор је још и у знак признања за услугс, које ово друштво чини општини београдској у свакој прилици решио, да се из касе општинске изда Друштву српског црвеног крста четири иљаде и осам стотина динара као прилог и помоћ за постигнуће друштвених многих и племенитих намера. Овлашћује се суд општински, да ову суму расходује из оне буџетске партије, из које ће то моћи бити без уштрба по општинске послове и потребе, па ма то било и из прихода општинске трошарине.