Beogradske opštinske novine

Број 12

— 48 -

Год. XVI

под којима се могу у израду давати јавне грађевине. Под онаквим условимма, какве нуде г. г. Косу и МариновиЛ, не би смела држава давати ни једну своју грађевину у посао, а још мање ће то смети да чини општина. Закон о варошкој трошарини наређује, да се тамо побројани радови могу зајмом извршити и да ће као гарантија за тај зајам служити варошка трошарина. 0 прикривеном зајму, као што се том понудом нуди, као и о давању концесија и давању прихода у залогу, од оних установа, о свему томе закон недаје никакво овлашћење. А исто тако ни збор грађана није дао никакво овлашћење у том смислу. Кад би се дакле нонуда примила, радило би се противно духу закона, радило би се противно интересима оишиинским и противно интересима грађанства. На завршетку помињемо још и то, да су: снабдевање вароши водом и каналисање вароши, хигијенске установе, које се никада не смеју у концесију давати. Сама је природа тих установа таква, да оне морају бити у рукама општине и да општина мора са њима слободно располагати. Давањем тих установа у концесију, ми би те чисто хигијенске установе, претворили у шпекулативне установе и тада би хигијенска страна била потпуно занемарена. На послетку, не треба губити из вида да су и водоводи и канали и кеј, такве установе, које се тако рећи сваког дана морају повећавати. А свако повећање тих грађевина, изазваће и повећање дуга концесионару, па дакле и већу нашу зависност од њега. Примањем понуде, ми би ушли у дуг без краја, ми би се лишили слободног располапгња тим тако важним установама, примили би нешто, што се противи и нашем искуству иискуству других вароши. Примањем ионуде ми би увели једну са свим опасну практику. Ми би данас дали водоводе канале и кеј у концесију, сутра то исто можемо и из истих разлога учинити са калдрмом, нарковима, па и са самим школама. Једном речи, ми би могли дати странцима све општинске установе и онда би се општина београдска звала само по имену српска општина. Ето то су разлози, господо одборници, са којих смо ми противни примању понуде и са којих вама предлажемо, да се ша тонуда као ио све шшешна ио оишшину, одбаци у начелу и не уиушшаши се у ирешрес иојединих одредаба њених. у Београду 18. Фебр. 1898. год. Одборници : Н. И. СтаменковиИ е. р. Косша Д. ГлавиниЛ с. р. Милушин Ј. МарковиЛ с. р. * * •» Ради решавања о овој понуди г.г Косу и Мариновића за зајам и извршење јавних радова београдске општине, сазвата је била седница одбора општинског, на дан 25. Фебруара 1898. године. Пре но што је приступљено читању понуде и извештаја, председник општине

саопштио је одбору, да члан повереништва одборског за проучавање ове понуде, одборник г. Т. Селесковић, нроФ. Велике Школе, није никако учествовао у раду повереништва, нити се је извинио за недолажење на састанке. А члан истог повереништва г. Свет. Гвоздић, државни комесар при Народној Банци, био је само у двема седницама повереништва, а у осталима није могао долазити због болести свога детета, чиме је и извинио недоласке. Но кад је у овој одборској седници прочитана понуда, мишљење стручњака и извештаји већине и мањине одборског повереништва, изјавио је, да се и он придружује мишљењу већане повереништва. По прочитању свих напред изложених докумената одбор је, због важности саме ствари, одлучио, да се како понуда, тако и сва мишљења стручњака и оба извештаја одборскот повереништва о њој, штампају у једну књигу, како би одборници боље проучили саму понуду и разлоге за и против исте. Београд 26. Фебр. 1898. год.

ЛИЦИТАЦИЈА По решењу господина Министра војног од 26 Фебруара. тек. год. ИГЛ^" 229. из 1896 год.држаће се на дан 30 и 31-ог овог ме-ца једно-дневна усмена лицитација у штабу ове команде, од 9 сати пре подне а за доправу — продужење —- штале постојаће у Топчидеру. Предрачунска је сума 19.601 динар и 35 пара динар. Кауција је 2.940 динар у готовом новцу или вредећимдржавним папирима. Полаже се на дан лицитације. Сва техничка документа могу се видети сваког радног дана у ижињерском оделењу ове команде. Из команде Дунав. дивиз.. области 11 Марта 1898 год И ј\» 1763.

1ИЦИТАЦИЈА Општина београдска даваће под закуп путем јавне усмене лицитације право наплате аренде на пијаци Зеленог венца, у које улази и закуп једанајест општинских дућана на истој пијаци. Закуп ће важити или за три године или за једну годину дана, а рачунаће се од дана када лицитација буде одобрена. ЈГицитација ће се држати на дан 26-ог овог месеца, од 2—5 сати по подне у канцеларији економског одељења општине где се могу и услови видети. Кауција се полаже у 300 динара у новцу или вредећим папирима. Ово се даје јавности и позивају се лицитанти да дођу да лицитирају. АБр. 1466. Од суда општине београдске, 20. Марта 1898. год. Београд.

, 0 Г Л А С У Крушевцу држаће се тродневни панађур о Благовестима — 25., 26. и 27.

Марта ове године, на коме ће се продавати стока и сви овоземаљски производи. Крушевачка сточна пијаца чуВбНа,Јавља се ово трговачком свету, ради знања. Од суда општине вароши Крушевца, 10. Марта 1898. г. 325 у Крушевцу.

0 Б Ј А В А Поводом тим, што се често дешава, да се гробнице и гробови на новоме гробљу а по захтеву приватних отварају, и пошто тај посао кошта гробљанску касу плаћајући надничаре и зидаре, то је суд општине београдске решио, да се од 1. Јануара 1898. године за отварање гробова и гробница на новоме гробљу наплаћује ова такса: I. За отварање и затварање мале гробнице 4*— дин. П. За отварање и затварање велике гробнице .... 5'— дин. Ш. За отварање и затварање гробнице са преносом тела из простог гроба у зидани 8 - — дин. IV. За отконавање простог гроба ради преноса тела из гробља 5 - — дин. Таксу ову наплаћиваће благајница новога гробља у корист гробљанске касе, и издаваће допусте за овај рад. 0 овоме се извештава грађанство ради знања и управљања. Од суда отишине београдске 20. Децембра 1897. гоц. АБр. 7239.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ

I. Димн -ичарстБо:

а) За чишћење димњака (цилиндера) без

разлике на спратове — — —

0-20

д.

6) За незидан шпархерт — — —

0-40

д.

в) За узидан — — — — — —

0-20

д.

г) За велики узидан шпархерт у гости-

оници — — — —- — — —

0-50

д.

д) За чишћење димњака од два спрата

0'20

д.

ћ) За чишћење простог димњака —

0-10

д.

е) За чишћење чункова од 2 и по ме-

тра уједно са пећима — — —

0-24

д.

ж) За чишћење чункова од 2 и по ме-

тра уједно са више пећи — —-

0-20

д.

з) За паљење димњака (цилиндера) без

разлике на спратове — — —

0-75

д.

II. Пражве&е помијара и нужника:

а) Од кубног метра — — — —

10--

д.

б) Од акова — — — — — —

0-50

д.

Ш. Гробарина:

а) Гроб за децу — — — — —

7-—

д.

б) Гроб за одрасле — — — —

12--

д.

в) Мала гробница — — — —

555'52

д-

г) Велика гробница Ш реда — —

998-93

д.

д) Велика гробница П реда — — 1099'93

д.

ћ) Велика гробница I реда — — 1684-57

д.

ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ ЗА МРТВАЧКА КОЛА а) Проста кола са 2 коља — — — — 10 дин б) Кола са анђелима са 2 коња — — 18 „ в) Стаклена кола са 2 коња — — — 24 „ г) Стаклена кола са 4 коња — — — — 60 „

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Вла»нмк ОПШТИНА БЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевића Бр. 196—98.

Уредник УРОШ КУЗМАНОВИЂ