Beogradske opštinske novine

Број 30

— 122 —

Год. XVI

ми по милости Божјој и вољи народној КРАЉ СРБИЈЕ ПРОГЛАШАВАМО И ОБЈАВЉУЈЕМО СВИМА И СВАКОМЕ, ДА ЈЕ НАРОДНА СКУПШТИНА РЕШИЛА И ДА СМО МИ ПОТВРДИЛИ И ПОТВРЂУЈЕМО 3 А К О Н 0 ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА 7 ЗАКОНУ 0 ОПШТИНАМА од 24. марта 1866. год., оа аеговим изменама и допунама: 1. Од 8. Октобра 1875. године. 2. „ 14. Јула 1878. „ 3. „ 28. Децембра 1879. „ 4. „ 11. Јуна 1884. „ 5. „ 24. Априла 1885. „ У члану 12., у последњем одељку реч „помоћника" замењује се речју „кметова". У члану 13. тач. 1. мења се и гласи: 1. Бира кметове, одборнике и одборничке заменике. Но у општинама, које су састављене из више села, свако село, па и оно из кога би био председник, бира за себе кмета. У члану 17. на крају додаје се: За рок о сазивању овога збора вреди наређење тачке 1. члана 21. овог закона. Члан 18. мења се и гласи: На општинском збору пуноважно врши посао, ради кога је збор сазван, онај број гласача који буде дошао на збор. Узима се да је пуноважан закључак збора оно, на што пристане половина гласача, присутних на збору, и један више; а ако би гласови подједнако подељени били, онда решава она страна на којој је председник. Збор почиње свој рад у 8 сахати пре а свршава по селима до 3, а по варошима и варошицама до 5 сахата после подне. У члану 19. у другом одељку реч „збор" замењује се речима „председник збора". У члану 20. изоставља се последњи одељак. Члан 20. а, мења се и гласи: Ако општииски збор не би изабрао кмета онда ће надлежна полициска власт изабрати једно лице од одборника, или ако одборника нема, друго лице које ће врпхити дужност кмета и плату кметову примати, све док се не би путем другог избора кмет изабрао. У члану 21. први став мења се и гласи: Избор кметова, одборника и заменика врши се овако. У члану 21. трећи и четврти одељак тач. 1. мењају се и гласе: Кметови, одборници и заменици бирају се једнога истог дана. У члану 21. став четврти тачке 3. мења се и гласи: Председник општине председава на општинском збору а и на скупштинама појединих села у општини, када се бирају кметови. Он одржава ред на збору. Ако је председник спречен, заступа га по годинама најстарији кмет исте општине, ако кмета нема, — по годинама најстарији одборник. У члану 22. у трећем одељку речи „кмета, чланова и помоћника," замењују се речима „председника и кметова". У члану 23. мењају се тачка 1. и 2. и гласе:

Онштински суд састављају председник и два кмета. Ако би председник био спречен замениће га један од најстаријих кметова по годинама. Ако би који кмет био спречен, а не би било другога кмета да га замени, онда ће га заступати најстарији по годинама одборник. У варошима, варошицама или већим селима, која сама за себе сачињавају општину изабраће се поред председника, који се поставља по члану 23. а. и 24. још и два кмета, а по потреби и одобрењу надзорне власти може се изтзбрати и више кметова. У општинама које су из више села састављене, кметови појединих села позивају се редом по двојица на суђење од стране председника, но тако да једна иста лица остају по два месеца као чланови суда, па се онда по реду са другим замењују. У члану 23. носледњем одељку, речи „кметовски помоћник" замењују се речју „кмет"; Члан 23. а. мења се и гласи: Председник и два члана суда општине вароши Београда постављају сеКраљевским указом на предлог министра унутрашњих дела. Председник општине београдске не можебити млађи од 35. година имора имати сведоџбе, да је свршио који Факултет у Србији или на страни, а чланови суда морају бити свршени правници и не могу бити млађи од 25 година. Члан 24. мења се и гласи. У свима окружним варошима, као и у Лозници, Гор. Милановцу, Јагодини, Алексинцу, Лесковцу, Параћину, Свилајнцу, Аранђеловцу, Градишту, Кладову, Обреновцу, Власотинцима, Краљеву, Соко-Бањи, Паланци, (смедеревској) и општинама добрињској и такавској, председници се постављају Краљевским указом на предлог Министра унутрашњих дела, а у свима осталим општинама председнике поставља Министар унутрашњих дела. Председници ће се узимати из средине грађана оне општине, за коју се постављају. Председници морају имати тридесет година и све услове, прописане овим законом за општинске часнике. Члан 25. мења се и гласи: Ако се за председника општине и чланове општинског суда у Београду, као и за председнике општина у окружним варошима и осталим местима. где се председник према члану 24. поставља Указом, постави чиновник државни из активне службе, он задржава сва права чиновничка, и године службе проведене у томе положају рачунају му се као и године проведене у државној служби. Кад се са тога звања смени, враћа се у положај са кога је узет, или на равно звање или ужива пуну плату места са кога је узет, док му не би следовало ново постављење у службу. Ако би пензионар био постављен на које од горњих звања он добија плату, која је одређена за то звање, а пензија му престаје тећи, док буде у општинској служби на поменутом звању. Но ако би та плата била мања од плате онога звања, са кога је био стављен у пензију, онда ће разлику добијати из своје пензије. Кад пак престане бити у општинској служби, враћа се на пензију из које је узет. Члан 26. мења се и гласи:

Председници свију општина и чланови општинског суда у вароши Београду уклањају се са својих положаја на исти начин, на који су и постављени, или а, Кад својевољно даду оставку; б, Кад буду извршном пресудом првостепеног суда осуђени на лишење слободе више од месец дана или ада колико за бешчасно дело. Члан 27. укида се, а место њега долази нов. члан 27. који гласи: Ако је варошка општина подељена на више одељења, опет општински збор, састављен из свију одељења бира потребан број кметова. Члан 28 мења се и гласи: Сваки, који је за кмета изабран, мора две године служити. Но ако би међутим и пре истека овога времена наступили узроци, због којих се изабрани не мора по члану 58. примити избора, може дати оставку на звање, која се подноси на уважење надзорној власти. Пређашњи кметови могу бити наново изабрани, али се не морају избора примити док не истеку четири године од како је дотично звање одлслужио. У члану 29. мења се први став и гласи: За кметове могу бити изабрани они чланови општине, који имају 25. година и плаћају најмање 30 динара годишње на име непосредне порезе. У члану 29. четврти одељак мења се и гласи: Ко не мора примити се да буде одборник (чл. 58). тај се не мора примити ни да буде кмет. У члану 30. тачци 2. изостављају се речи: „државни чиновници у служби налазећи се као и пензионери". У члану 30. у претпоследњем одељку изостављају се речи: „или помоћник кметовски." У чл. 30. у последњем одељку речи: „по чл. 27." замењају се речима: „по чл. 20. а," У члану 31. у првом одељку, изостављају се речи: „и кметовски помоћника". У члану 32. први одељак мења се и гласи: Председник и кметови, односно чланови општинског суда, полажу пред општинским одбором ову заклетву: У члану 35. тачка 1. изоставља се и редни бројеви осталих тачака мењају се. У члану 35. тачка 14. укида се. У члану 41. први одељак мења се и гласи: У месту где је председник он је прва месна власт, а у другим местима (селима) кмет. У члану 41. други и трећи одељак мењају се и гласе : Кмет сваки у своме селу са два поштена сељака, који су кућне старешине а које парничари изаберу извиђа потрице које не износе више од 20 динара и одређује накнаду штете и казну за кривце, ако томе има места. Пресуда је његова извршна. Потрице пак преко 20 па до 200 динара извиђа и суди општински суд. У члану 41. у одељку 5-. изостављају се речи: „и помоћник или помоћници кмекметовски." У члану 41. последњи одељак мења се и гласи: