Beogradske opštinske novine

Број 35 •

— 144 -

Год. XVI

3 мртвачка кола. 5 пари старог одела за кочијагае, 4 капе са ширитима за кочијаше: 2 капе црне за кочијаше, 8 перјаница црних за коње и и један стари капут са пшритом за кочијаша и нашла да све ове ствари вреде три хиљаде и три стотине динара у сребру. По црочитању те процене, одбор је решио, да се по истој процени уступе побројане ствари Вуковићу и Нешићу за три иљаде и три стотине динара у сребру и да се према уговору исплате. VII Председник извештава одбор, да је законом од 23. Јула о. г. укинуто право општине београдске да наплаћује акциз на пиће, и да је еснаФ механско-каФански, који је ово право држао под закуп, поднео молбу, даму се врати кауција коју је положио за овај закуп. По саслушању овога и по прочитању те молбе АБр. 6345, одбор је репшо, да се кауција положена за закуи акциза врати еснафу механско - каФанском, пошто се од еснаФа наплати сва закупна цена до дана, када је ово право општинско престало, према закону. VIII Председник извештава одбор, да је одборско повереништво довршило преглед рачуна општинских за 1897, год. и да је поднело извештај. По нрочитању тога извештаја АБр. 6164, одбор је на предлог одборника г. М. Арсенијевића решио, да суд општински одмах предузме кораке, да се све примедбе, у овом извештају поднесене, изврше и да узме одговор од свију оних општинских органа, који су према овом извештају иеправилно радили, па да суд у рокЈ од месец дана поднесе одбору извештај о учињеном. Рок овај да се рачуна од 24. Септ. о. г. а ако се у томе року не може све да изврши, да се од одбора тражи продужење. IX Председник извештава одбор, да је општина експропришући имање наследника Хаџи Ристе ПОновића за р е г у л а ц и ј у, остала дужна за ово имање 48.000 дин. и да је једна од обвеза издатих на 10.000 дин. којој је рок прошао, поднета на иснлату, има већ више од месец даиа и да прптежаоц њен тражи пошто по то исплату иначе ће употребити закона средства. Па како у регулационом ФОнду нема новаца, пита одбор одакле да се плати ова сума. По саслушању овога и по прочитању молбе Аврама Левија, овд. мењача, пријемника права сопственика исправе, АБр. 6205, одбор је решио, да се ова сума у 10000 дин. исплати из привремене позајмице од 1,000.000 дин. која је раније одобрена за исплату општинских привремених дугова а на терет регулационог Фонда. X На предлог суда огпнтинског АБр. 6206, одбор је решио, одобрава се кредит до пет стотина и тридесет и шест динара за оправку општинских кантара, у колико не стигне сума буџетом одобрена за ову годину на ову потребу. Кредит овај да падне на терет буџетске партије за општннске зграде и школе. XI По прочитању понуде старалаца масе" пок. Јов. Антуле АБр. 5360, да оиштина откупи имање масено на углу Босанске и Краљевића Марка улице за школску потребу, одбор је одлучио,

да се ова понуда упути на оцену и извештај истом оном одборском поверенпштву, које је одређено за понуду масе пок. Боже Ћеловића и осталих.

ХП Председник извештава одбор, да је Српско друштво за клање и прераду стоке, пристало на текст уговора. како је одбор општински решио и према томе више ништа не стоји на путу, да се овај уговор потпише и потврди. По саслушању овога и по прочитању целокуппог текста уговора и друштвеног акта АБр. 6227, одбор је решио, да овај уговор са Друштвом за клање и прераду стоке потпишу у име ошптине председник и деловођ одбора и да се исти објави у општинским новинама. ХШ Председник објављује да су на дневном реду за решаван.е: примедбе главне контроле на рачуне трошаринске, понуда Косу-а и Мариновића за зајам и извршење радова, извештај комисије о понуђеној кући. Одбор је одлучио, да се сва ова три предмета одложе за другу коју седнпцу. ХШ" По прочитању молбе Драге Ђорђевић управитељке школе за женске радове, АБр. 6348, којом моли за новчану потпору, одбор је после поименичног гласања са 21 гласом против 3, решио, да се ова молба одбаци. XIV Председник износи одбору на решење извештај комисије о уступању онпггинског земљишта Друштву велосипедском за х^рађење модернога велодрома. 4 По прочитању тога извештаја АБр. 6333 одбор је после поименичног гласања са 13 гласова против 11 решио, да се у овом извегптају означено земљипгге на тркалишту уступи Друштву велосипедском на бесплатно уживање за грађењс велодрома цод погодбом, да га општина може у свако доба, без икакве накнаде друштву, узетп натраг чим јој исто буде затребало. А уживање може трајати највише двадесет година. XVI Председник саопштава одбору, да према уговору истиче Управнику општинске трошарине г. Милану Симићу, рок службовања 1. Јануара 1899. год. и да ће се у првој седници за овом о томе решавати. Одбор је примио к знању, ово саопгатење.

0 Б Ј А В А Општина београдска држаће следеће лицитације и то; На дан 6-ог октобра о. г. Лицитацију за даварБе под закуп штинске куће у улици „скадарској" 15. која има пет засебних квартира ПОДруМОМ II ШуПОМ. Закуп почиње 1-ог Новембра т. г. Кауција се полаже у 100 динара. На дан 7-ог Октобра т. г. Лнцитацију за давање под закуп општинске куће у улици „Краљице Наталије"

опбр. са

(Абаџијској) бр. 20. која има пет соба, са подрумом. Закуп почиње 1-ог 11овембра т. г. Кауција се полаже у 100 дин. На дан 8-ог Октобра т. г. Лицитацију за давање под закуп два општинска дућана у „дубровачкој" улици под читаоницом до Саборне цркве, Кауција се полаже у 100 дин. Закуп почиње од 1 Новембра т. г. На дан 9. Октобра т. г. Лицитацију за давање под закуп подрума под школом код Саборне цркве, који се може уиотребити за оставу пића, а и за магацин. Закуп почиње 1-ог Новембра тек. год. Кирија се плаћа годишње у напред. На дан 10 Октобра т. г. Лицитацију за давање под закуп подрума-леденице код „Текије" до Глав. полиције. Кауција се нолаже у 50 дин. Закуп ночиње од 1-ог Новембра т. г. На дан 12. Октобра т. г. Лицитацију за давање под закуп подрума-леденице звана „Пивни извор" у „Дубровачкој" улици. Кауција се полаже у 50 дин. Закуп почиње 1 Децембра т. г. Лицитација ће се држати у економском оделењу општине означеног дана почев од 2 сата по подне, где се могу видети ближа извешћа и услови сваког дана. АБр. 6887. Од суда ошнтине београдске 30. Септембра 1898. год. Београд.

0 Б Ј А В А На основу одобрења госнодина министра народне привреде од 15. септембра.ове године ПБр. 6013 општина грочанска држаће тродневни панађур у дане 6, 7 и 8 Октобра ове године. На овоме пана!;уру поред стоке продаваће се и сви ово земаљски производи законом дозвољ.еии. Суд ово-општински објављује овај панађур привредницима и трговцима ради знања. Од стране суда општине грочанске 22. септембра 1898. године Бр. 2186. Гроцка.

ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА За квартове: Савамалскп, Теразијски, Варонтки и Врачарски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — —- — — 0'2б д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0 - 70 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од каФане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале — Г50 д. За кпартове: Дорћолски и Палилулски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0 - 20 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — 3. Од четири или више соба са кухињом, од каФане са кухињом од гостионице са кухињом без штале —• Од суда општине београдске 28. августа 1892 год. АБр. 9149.

0-60 д.

Г— Д.

УРЕДНИШТВО П АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитрцјевића Бр. 642—9

Уредник УР01П КУЗМАНОВИЋ,