Beogradske opštinske novine

Број 28

— 112 —

Год. XVII

за деведесет динара месечно до првог маја 1900 године Јанаћку СтеФановићу месару према његовој понуди и под погодбама, које су за ове закупе прописане. Да се и за остале до сада неиздате плацеве распише лицитација. VIII По прочитању молбе Тодора Цветковића мајстора и извештаја грађевинског одељења ГБр. 1641 одбор је решио, да се молилац Тодор ослободи плаћања дуга за саграђену калдрму у четири стотине деведесет и четири динара и 51 паре ако се протоколарно одрече тражења накнаде штете нанеге његовом имању услед нивелације. IX По прочитању молбе Браће Дајмак и извештаја грађев. одељења ГБр. 485, о тражењу њиховом накнаде за осигурање зграде у улици Милоша Великог због скидања рампе, одбор је одлучио, да ово тражење извиде, предрачуне прегледају и поднесу одбору извештај са мишљењем одборници г.г. Ив. Козлић, Васа Николић и Ђорђе Соколовић. X По прочитању молбе Анке Петровић овд. АБр. 5094, којом тражи помоћи за изучавање бабичлука, одбор је решио, да се ова молба одбаци. XI По прочитању извештаја књиговодства АБр. 5146, одбор је решио, одобрава се, да се остатак примања Браће Банковића за експроприсано земљиште у две иљаде девет стотина и седамдесет динара исплати из привременог зајма од милијун динара, пошто се добије надлежно одобрење. XII По прочитању молбе Катарине Јовановић остареле бабице овд. АБр. 5307, одборје после поименичног гласања са 12 гласова против 9 решио, да се молитељци издаје из општинске касе на име помоћи свега по двадесет и четири динара месечно из дотичне буџетске партије од првог августа ове године. XIII На предлог суда општине, одборје решио да се буџетска партија за непредвиђене потребе ,за ову годину повећа са две иљаде динара на терет буџетске партије за исплату општинских дугова из ранијих година. Да се за ово изиште надлежно одобрење. XIV По прочитању извештаја и предлога гробљанског одбора о тражењу јеврејске црквене општине ескенаског обреда АБр. 4962, да јој се одвоји један део на новоме гробљу за сарањивање њених мртваца, одбор је после поименичног гласања са 12 гласова против 9 решио, усваја се у свему овај предлог гробљанског одбора. Да се под изложеним погодбама, ако јеврејска црквена општина ескенаског обреда пристане на исте, допусти сарањивање њених мртваца на означеном месту новога гробља.

XV По прочитању извештаја водоводског одељења АБр. 4391, о стању чесме зване „Госпођина чесма", одбор је решио, да се ова чесма обнови и издигне до нивоа нове нивелацијоне линије и да се у њу спроведе вода из старог водовода одобравајући за то потребан кредит. XVI По прочитању молбе Јелисавете жене Милоша Маринковића АБр. 3681 која тражидајој се имање експроприше за нросецање нове улице, и по прочитању извештаја грађевинског оделења о овоме предмету ГБр. 1170, одбор је одлучио, да се ни по овој молби не може молитељици дати задовољења и да одбор остаје и даље при својим ранијим одлукама по овоме предмету.

0 Г I А С Пошто је Управа града Београда забранила просипање нужничке нечистоће и дворишног сметлишта на досадањем месту „Карабурми", то се овим извештава грађанство, а нарочито она лица, која се баве са изношењем нужничке нечистоће и дворишног сметлишта, да је Суд општине града Београда, споразумно са Управом вар. Београда, одредио место за просипање поменуте нечистоће ниже „Карабурме" и Фабрике штоФова, и да је за ту цељ и пут од вишњичког друма па до Дунава прокопан и за колски саобраћај удешен. Од стране Суда општине града Београда 30. Јула 1899 год. АБр. 549.. у Београду.

Н А 3 Н А Њ Е Решењем одбора општинског од 28. Маја о. г. АБр. 3926. а по одобрењу Управе вар. Београда одређена су ова места за дрварска слагалишта у Београду. 1., У дунавском крају на званој дорКолској иијаци, 2., На тркалишту, до марвене тијаце, 3., На савској обали, где су и сада, дрварска слагалишта. На овом трећем месту биће слагалишта све донде, док се не сагради кеј, када ће се друго, згодније одредити. Ни на којем другом месту у вароши не могу бити дрварска слагалишта и сва, која се сада у вароши налазе, имају се до 1. Нов. о. г. преселити наједно од горе означених места. 0 овоме се извештавају грађани ради знања, а дрварски трговци се позивају, да се обрате општини београдској за место на којем ће од 1. Новембра о. г. држати слагалитте за дрва и грађу. Од суда општине Београдске, 9 Јула, 1899. год. у Београду. АБр. 3926.

0 Б Ј А В А По решењу господина Министра војног почеће ове године набавка сена и сламе у војеном сењаку у Београду куповином од народа, на дан 15. Јула ове године.

Комисија ће сено и сламу примати сваког дана од 7—12 сати пре и од 2—7 сати по подне и то само кад су лепи дани. Цена је одређена сену 5 дин. а слами 2 дин. од сто кграма. Примљено сено и сламу плаћаће комисија одмах по пријему. У исто време објављује се, да ће се и пшеница и зоб за потребу војену куповати од народа на београдском житном тргу по пијачној цени. Осим овога, сви грађани, који су од државе узели на зајам сена, сламе или пшенице имају ове године неизоставно вратити. Ово позајмљено сено и сламу примаће комиеија такође у војеном сењаку у Београду, а пшеницу код проФ. слагалишту у граду. 0 овоме се извештавају грађани ради знања и управљања. Од суда општине београдске, 9. Јула 1899. год. у Београду АБр. 4968. и 5283.

0 Б Ј А В А Суд општине града Београда овим опомиње све овд. предузимаче и тесаче, да у будуће несмеју без нарочитог Судског одобрења, на општинским земљиштима како у вароши тако и у околини варошкој, истоваривати разне грађевинске материјале и јапију и ову тесати. Ако је коме потребно да се са општинским земљиштем за неко извесно време послужи, мора се предходно да обрати Суду општинском за дозволу. Од Суда општине града Београда 24. Јуна 1899. год. у Београду.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ

I. Гробарина:

а) Гроб за децу — — —

7•

д-

б) Гроб за одрасле — —

— — 12'—

д.

в) Мала гробница — —

- — 55552

д.

г) Велика гробница Ш реда

— - 998-93

д.

д) Велика гробница П реда

- - 1099-93

д.

}/) Велика гробница I реда

— - 1684-57

д.

II. Пражњеае помијара

и нужника:

а) Од кубног метра — —

- — 6--

д.

б) Од акова — — — —

- — 0.30

д.

ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА

За квартове: Савамалеки, Теразијски, Варошки

и Врачарски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0 - 25 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0'70 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале — Г50 д. За квартове: Дорћолски и Палилулски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0'20 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0*60 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом од гостионице са кухињом без штале — Г— д.

Од суда општине београдске 28. августа 1892 год. АБр. 9449.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ 7 ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА БЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевнћа.

Уредник УРОП1 КУЗМАНОВИЂ