Beogradske opštinske novine

Број 32

— 127 —

Год. XVII

којима тражи веће просторије за грађанску школу, — одбор је решио, Да се суд општински побрине, да све разреде грађансгсе школе смести у зградама дорћолске и палилулске пхколе, и да о учињеном извести одбор. VIII. По прочитању извештаја о држаној лицитацији за препокривање општинске зграде ГЛр. 2047 , — одбор је решио, Да се ова лицитација одбаци и да се ј место препокривања целе зграде о>ерцинкованим лимом, остави садањи покривач од бакра, који да се покрпи на поквареним местима.

БАНРКДНИ САСТАНАК 24. Авгусга 1899. год. Предоедавао заступник дредеед. општ. члан суда I-. Стева Ивковић; од одборника били еу: г.г. Млад. Николић, С. ЈосиФовић, Ив. Ивковић, Мих. Јовановић, Ваеа Николнћ, Стојан Пајкић, Милов. Миленковић, Ј. М. Јанковић, Мих. С. Прот.ић, Јаков Алкалај, К. П. Михаиловић. I. Застунник председника општине, саопштава одбору, да је Јован Ристпћ, бив. краљ. намесник, Председник Академије наука и т. д. и т. д. умро 23. августа тек. год. у 5 часова по подне и позива одбор да ода последњу пошту пок. Ристићу и да приеуствује погребу, који ће се извршити сутра у 10 часова пре подне. Одбор је ошнтински устајањем и са речима: слава Јовану Ристићу одао последњу пошту пок. Ристићу. Да при' погребу учествује цео одбор корпоративно.

0 Г Л А С Пошто ни на дан 30 Августа тек. год. није се могла одржати лицитација издавања под закуп два општинска дуЋана у Дубровачкој улици исиод Читаонице, то ће се поново на дан 27 Септембра тек. год. на лицу места држати јавна, усмена лицитација од 2 до 5 сати после подне за издавање под закуп ових дућана. из Дубровника у Ниш преко Фоче и Новога Пазара. Овај се знаменити друм у епоменицима и путописима назива Дуброзачким Друмом (VI а <1е Еа^ивх, ^1а Ка^изЈпа, 1е сћепНп (1е Еа^и^е). Знаменитост овога друма била је у гоме: што је пролазио кроз најкултурније ;рпске земље,- што је имао веза са најшатнијим трговинским друмовима по Срп:кој земљи. Овим је друмом највише про(.ирала италијанска трговина и западна гултура у Српску земљу, а, вероватно, [реко Ниша и Видина у Влашку земљу и Гужну Русију. Западњачки дипломатски ;урири и султанови татари, идући на за(ад ; по највише су овим друмом пролаили. 1 ) Дубровачки друм је ишао поглавито реко многих развођа, планина; онније ншао и једном знатном српском долином. За вре:е српског државног живота овај је друм државан у добром стању; али, доцније, турком нехатношћу каменитост и тегоба овога рума би увећана. Сви се путници Новога >ека жале навеомарђаво стањеовогадрума. Судбина овога знаменитог трговинског рума била је везана за Дубровник, од !) Путници еу из Дубрчвника у Цариград етизали за > дана, Дубровачка пошта за 20 а еултанови курири за > дана. Кас1 к. БХ11. с. 119.

Кауција се полаже при лицитацији у 120 динара. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног оделења суда општинског сваког радног дана за време канцеларијско, а празником од 9 до 11 сати пре подне. Од стране Суда општине града Београда 1. Септембра 1899. год. АБр. 5929 у Београду.

0 Г Л А С Суд општине београдске, издаваће путем јавне, усмене лицитације следећа своја добра под закуп и то: I. На дан 1 Октобра т. г. плац у Сарајевској улици више Краљевевешернице. II. На дан 5. Октобра т. г. плац КОД чесме књегиње Љубице. III. На дан 6 Октобра т. г. плац у Г ОСподар Јеврегаовој (пређе Ивковој) улици. IV. На дан 7 Октобра т. г. плац испод опште државне болнице у Кнез Милетиној улици. V. На дан 8. Октобра т. г. плац (стари сењак) код Фабрике палидрвца. VII На дан 22 Октобра т. г. право на наплату Фијакериске таксе. Кауција се полаже при лицитацији и то: За имања под бр. I, II. III и IV по 20 динара, за имање под бр. V, 120, под бр. VI, 600 и под бр. VII 200 динара. Страниподаници полажу дуплу кауцију. Лицитација ће се обављати у канцеларији економног оделења Суда општинског у одређене дане од 2 до 5 сати после подне. Ближи услови могу се видети у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцелариј ско, а празником од 9 до 11 сати пре подне. Од странеСуда општинеградаБеограда 2. Септембра 1899 год. АБр. 6377. у Београду.

кога је и име добијао. Док је Дубровник цветао, њиме је струјила жива трговина. Када је Дубровник пао, њега више нису узнемиравали топоти трговачких каравана. 0 њему су остали само историски спомени и успомене. Из Дубровника је овај друм излазио на јужна градска врата звана Плоче, 1 ) па је ишао све поред обале. Нешто јужно од Дубровника овај се пут делио, па један крак ишао у Нови а други преко планинског венца у Дубровачко село Бргат (у спом. Вег§-а1;о, Уег§'ас1о Кркглч,, нд Кр^глта), на дубровачкој граници. 2 ) Царина. Према Бргату била је српска а доцније турска царинарница. То се место најпре звало Леденице адоцнији Царина. 3 ) Ово је место било знаменито, јер кроз-а-њ су највише Дубровачки трговци пролазили како у средњем тако и у Новом Веку. Млетачки врховни провидур назива Царину „1а рог!а <М 1гаДсо соп 1а ТигсШа Ј) Из Дубровника ее могло сувим из».ћи само на две капије. У Филипа де Диверзиса: „СЈиа1иог е1из (Ка^ивае) ^аппиас ГогНааЈгаае, ^иагит (Зиагит ехИиг уе1 1п1гаШг рег 1еггаш, Лиаћиа уего аШЗ рег таге." Мчкуш. Изслћд. с. 359. 2 ) „ ВагдаГ, , У111а§10 «1е11о в(;а1о сН Ка«иза, 8и! сопПпе <1е11а Тигсћја". Путопис једног Дубровачког посланства од 1792 г. Еп§е1 с 312. 3 ) Н.-зЈгаазеп с. 74.—Кнез Павле 1399 г. уведе дарину „НЛ Л {ДеННЦЈХ1»." Пуцић, Спом. к. I. с. 23.

0 Г Л А С Суд општине града Београда, на основу височајшег решења од 26 Јануара 1861. год. ВЛ2199, издаваће на дан 28 Септембра тек. год. под закуп, право продаје туцане каФе — тамиса — у вароши Београду, а за време од 1. Јануара 1900, па до 31. Децембра 1902. год. т. ј. за три године дана. Лицитација ће се држати у канцеларији економног оделења општинског Суда од 2 до 5 сати по подне. Кауција се полаже при лицитацији у 600. динара. Страни поданици полажу дуплу кауцију. Ближи услови могу се видити у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцеларијско а празником од 9 до 11. пре подне. Од стране Суда општине града Београда 25 Августа 1899. год. АБр. 6172 у Београду.

0 Г Л А С Суд општине града Београда, издаваће на дан 4. Окгобра тек. год. путем јавне усмене лицитације, нод закуп право узимања цубока од оне стоке која се на општинскј кланици буде клала а за време од 1. Јануара 1900 па до 31. Децембра 1902. год. т. ј. за три године дана. Лицитација ће се држти у канцеларији економног оделења Суда општинског од 2 до 5 сати по подне. Кауција полаже се при лицитацији у 3000. динара. Страни поданици полажу дуплу кауцију. Ближи услови могу се видити у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцелариско, а празником од 9 до 11. сати пре подне. Од стране Суда општине града Београда 27 Августа 1899 год. АБр. 6173. у Београду.

с1е]1а сШа е §Шо Ка^паео." (Врата трговине с Турском дубровачког града и државе." 1 ) И данас постаје трагови негдашње царинанице и градића. 2 ) Под крај XVII. в. 1687 г. Млечићи заузеше од Турака Царину (као и Никшић, Прахово, Цетиње, Ровце, Мартиниће). Млетачки капетан замени турског емина и поче наплаћивати царину. 8 ) У Новембру 1690 г. Млечићи затворише пролаз кроз Царину Дубровчанима, који почеше одлазити у Турску преко Стона и Сланога. 4 ) Царину изгубише Млечићи 1701 г., алије у скоро, 1716. г. повратише и, на предлог споменутог Анђела Ема, допустише пролаз дубровачае трговине сем солиУ) Из Царине је пут ншао преко развођа у долину Требишњице и поред манастира Дужега и Тврцоша одлазио у данашње Требиње. Требиње. (К. Порф. гј ТерјЗслта; Дукљ. ТНћиша; у спом. Тг1М§-па, ТгеМ§;пе, ТгеМпје, ТНМ^-по, ТгеМ^ша, Тг1Мпа, Трккннк; у цутоп. ТгеМп^, Тг 1Ме.) 1) КаЛ к. Б1У. с. 128. 2 ) Чупић. Годишње к. XVI. с. 201. 3) Ка<1 к. 1ДУ с. 71-72., 93, 111. 4 ) Јв. с. 75., 90. Врховни млетачки провидур пише својој влади 7 Маја 1691 г. „Дубровчани терају трговину преко Стона Сланога Осоникн Стравца Мало им је стало до Царина 6 ) Јв. с. 128—129: