Beogradske opštinske novine

Б рој 1

- 2 —

Год. XVIII

трошарине на извезено вино у тежини од 1283 литара, пошто је спроводниду изгубио, ао томе није извеетио дотичну трошаринеку станицу, уследчега је Михаило Јовичић вин. трг. из чијег је подрума вино извезено, платио трошарину на то вино, а са истим задужио Новаковог газду Николу Ђ. Николића каФ. са Умке, за чији је рачун поменуту количину вина Новак возио, па Никола сад тражи, да ту трошарину плати молилац пошто је његовом кривицом трошарина плаћена; и по прочитању извештаја Управе општинске трошарине АБр. 8627, — одбор је одлучио, да се ова молба као неумесна одбаци. XVI На предлог Управе општинске трошарине АБр. 9102, — одбор је решио, да се службеници Вајфертове и Бајлонове пиваре, ослободе плаћања општ. трошарине на оно пиво које од својих господара Ђорђа Вајферта и Игњата Бајлони и Синова, добијају као поклон и носе својим кућама,-а да Управа трошаринска пази да се под видом тога не дешавају кријумчарења.

РЕДОВНИ САСТАНАК 16. Децембра 1899 г. Председавао предеедник онштине г. Антоније Пантовић. Присуствовао члан суда г. Коста Симић. Од одборника били: А. Н. Кремановић, Стојан Пајкић, Ђока Тошић, Ђ. Пантедић, К. П. Михаиловић, Мих. Јовановић, Дамњан Стојковић, Н. Петровић, Коста М. Ђурић, Мијаило Миловановић, Н. Спасић, М. Ј. Вожић, Богоје Јовановић, Трифун Ђорђевић, Јанаћ М. Јанковић, Мита Петровић, Д. Тадић I Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 2. децембра тек. год. и учињена је ова измена и допуна, у решењу књ. бр. 695 на крај.у додају се речи: ово да важи само за наступајуће божићне празнике у овој години. II Председник извешхава одбор, да је одборник ове општине Д-р Радмило Лазаревић, пуковник и начелник санитета у пенсијп, умро 15. ов. м. и сарањен 16. истог месеца уз велико саучешће овдашњег грађанства. Одбор је примио к знању одлуку, да два которска динара вреде 1 дубр. Фолар. 1 ) Котор је имао звамените трговинске и политичке везе са Дубровником. Још врло рано они су ступили у односе, јер је познат уговор мира од 20 јуна 1181. г. 2 ) Може се мислити да ово није био први уговор и да је тај уговор,. можда, имао да утврди дотадање међусобне односе. За тим Дубровчани и Которани 26. дец. 1257. г. склопише трговински уговор, којим зајемчише слободу трговинских односа. 8 ) Особито је, пак, био знаменит трговин. уговор од 5. јуна 1279. г. По том уговору утврђено је било : Ако купац Которанин извезе какву робу из Дубровника, продавац Дубровчанин платиће на име царине 30 дин. млет. грошева.на 100 хпп. извезене робе. Изузимали се: поркет с царином 1 млет. грош на сваки комад поркета и ланено платно с царином 3 дин. млет. гр. на 100 лаката платна. Ако Которанин купи у Дубровнику какву робу од каква странца, то ће он (купац) платити утврђену царину. Ако је у овој прилици продавалац Млечанин, неће овај ништа платити. Ако Которанин жели да извезе какву робу у коју !) Пуцић, Спомен. к. II. с. 173. 2 ) Моп. 8рес1 v. I. с. 11. Јђ. с. 89.

ово саопштење председника општине одавши пок. последњу пошту, изговорив стојећи речи: Бог да му душу прости. III По прочитању акта управе вароши Београда и њених одељака АБр. 9224, 9226, 9260, 9268, 9305, 9358, 9416, 9417, 9418 и по прочитању акта иследног судије првостепеног суда за вар. Београд АБр. 9338, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, Одбор је изјавио, да су му непознати : Спасоје Лукић, пекарски момак ; Светозар Тасић, тргов. помоћник; Милорад Страхинић, трг. помоћник, Светислав Живковић, раденик, Тихомир Николић, каФ.; Јованка Максимовић, бив. удова, сада удата Ђорђевић, Лазар Ризнић, контролор при топчидерској економији; да је доброга владања и доброг имовног стања: Алекса Дејановић, каФ.; да су доброг владања, а сиротног имоввог стања: Ђорђе С. Нешић, трг. и бив. председник нишке акционарске штедионице и Јаков Калмић, трг.« помоћиик ; да је доброг владања и средњег имовног стања Бенцион Леви, мењач. IV Председник износи одбору на мишљење молбе Марка Стојановића, адв., Стане М. Паранос, удове и Симона Ландау, којима траже уверења о породичном односу. По прочитању тих молби СтБр. 3355, 3354 и 3348., — одбор је изјавио мишљење, да се молиоцима могу издати тражена уверења о породичном односу. V По прочитању извештаја економног оделења АБр. 9157, 9256 и 9344, о држаним лицитацијама за издавање под закуп и то : општинског земљишта испод војног сењака ; права нагхлате таксе за попашу на општинским утринама и општинског плаца у Сарајевској улици, — одбор је решио, да се држе друге лицитације за издавање под закуп како ових општ. добара, тако и овога општинског права наплате таксе за попашу на општ. утринама. страну земљу преко Дубровника, платиће царину као и сваки Дубровчааин. При извозу робља из Котора или Дубровника, Которанин ће у Дубровнику платити колико и сваки Дубровчанин и Дубровчанин у Котору колико и сваки Которанин. 1 ) Из споменика види се да су Дубровчани у Средњем Веку много похађали Котор, особито док су били у пријатељским односима. 2 ) Дубровчани су у Котору имали многе своје дужнике 3 ) и колонију. 4 ) А и Которани су одлазили у Дубровник трговинским и занатским пословима. 5 ) Дубровчани су по неке Которане примали за своје суграђане. 6 ) Дубровачки су летописи забележили, да су се многе дубровачке племићске Фамилије доселиле у Дубровник из Котора. 7 )

Ј ) Јћ. с. 120. 2) Моп. 8рес1. v. X. с. 134.; v. XIII. с. 207.; v. XXIX. стр. 317. 3 ) Моп. 8рес4. v. X. с. 98.; у . XIII. с. 301. *) Моп 8рес*. V. XXVII. с. 286. 6 ) Моп. 8рес1. у. X. 134. у. XIII. с. 366.; у . XXVII. с. 291. Которци су по допусту Малог Већа у допуштеној количини и цени много продавали у Дубровнику суво месо. Моп. 8рес1;. V. X. с. 228. — Д. В. 18. окт. 1348. г. донусти једном Которанину да може у Дубровнику радити ковачки занат. Моп. 8рес4. V. XIII. 47. в) Моп.8рес(;. V. XIII. е. 312.; V. XXVIII. с. 55.; у. XXIX. стр. 234 7 ) Види стр. 18.

VI По прочитању извештаја економног оделења АБр. 9292 о држаној лицитацији за издавање под закуп општинског земљишта „Стари Сењак" и по прочитању понуде Јове С. Петковића, економа, АБр. 9359, којим тражи да му општина изда ово своје земљиште под трогодишњи закуп, рачунећи од 1. јануара 1900 г. по годишњу закупну цену од 200 дин. под пронисаним погодбама, — одбор је решио, да се држи друга лицитација за издавање под закуп овог општинског земљишта. VII По прочитању извештаја економног одељења АБр. 91'«8, о држаној лицитанији за издавање под закуп два оншт. месарска дућана и пиљарских места са тезгама у великој згради на Цветноме Тргу. — одбор је решио, I. Да се општински месарски дућани у великој згради на Цветном Тргу, издаду под закуп за време од 1. јануара до првога новембра 1900 године под прописаним погодбама и то: 1. Месарски дућан под бр. 1) Димитрију Грујићу, месару, по месечну закупну цену од сго динара. 2. Месарски дућан под бр. 2) Сими К. Наумовићу, месару, по закупну месечну цену од сто динара. ^ II. Да се пиљарска места са тезгама у великој згради на Цветноме Тргу, издаду под закуп за време од првога јануара па до првога новембра 1900 год. под прописаним погодбама и то: 1. Пиљарско место са тезгом иод бр. 1) Мијаилу Илићу, пиљару, по закупну месечну цену од двадесет и .један и по динара; 3. Пиљарско место са тезгом под бр. 4) Станку Милошевићу пиљару, по закупну месечну цену од десет динара ; 3. Пиљарско место са тезгом, под бр. 10) Ђорђу Петровићу, пиљару, по закупну месечну цену од седамнаест динара и десет пара дин.; 4. Пиљарско место за тезгом под бр. 11. Кости Тзорђевићу, пиљару. по месечну ' закупну цену од седамнаест динара, и

На Которскои тргу виђали су се и Млечани и други Италијани У Котору се у XIV. в. налазио млетачки консул који је штитио млетачке трговце у Српекој Земљи. 2 ) Г. 1361. помиње се да трговци Пуљци долазе у Котор. 3 ) По которском статуту Анкоњани и Барани, као год и Млечани и Задарци у которској царинској тариФи уживали су извесне олакшице. 4 ) Котор није био толико богат и велики као Дубровник ; али је он без сумње, захваљујући и своме геограФСком положају био после Дубровника најзнатнијим трговинским центромна источној обали Јадранског мора. Котор је и у Средњем Веку као и за време Турака моћно конкурисао Дубровчанима. Због те трговинске конкуренције између Дубровчана и Млечана долазило је до честих конФликата па и до ратовања. Г. 1302., 1303., 1325 и 1337. Дубровчани забранише својим трговцима да одлазе у Котор. 5 ) У оном огорченом рату између Дубровника и Војислава Војновића од 1361—1362. г. уз Војислава беху Ко-

Ј ) Моп. 8рес1. v. I. с. 384.; у . XXIX. с. 24., 42., 46., 181., 214. 2) Моп. 8рес1 у. IV. с. 55., 103. 3) Моп. 8рес1. V. XXVII. с. 149. 4) Моп. 8рсс*. V. XXI. с. 367. 5 ) Моп 8рес(;. V. ХШ. с. 318.; V. XXVIII. с. 162.; V. XXIX. с. 42., 46.. 181 — 189.