Beogradske opštinske novine

Број 1

4 -

Год. XVIIГ

ило Миловановић, а њима за заменика заменик, Ђорђе Тошић. Да суд општински иостуии даље по закону за извршење овога избора. ХГП Председник извештава одбор, да је одбор оиштински у седници својој од 11 новембра тек. год. изабрао за поротника за вар. Београд за 1900 год. Николу Тасића, месара овд., ну да се је суд општински известио да Тасић нема законом прописане погодбе за поротника, па с тога предлаже одбору, да на место Тасића избере другог поротника. По саслушању тога одбор је решио, да СоФроније Јовановић, инсталатер, буде поротник за вар. Београд за 1900 под. на место раније изабратог поротника Николе Тасића, који нема законом предвиђене погодбе за поротника. • XIV На предлог суда ГБр. 3087. одбор јерешио, одобрава се накнадни кредит у две хиљаде динара за исплату више израђеног посла на оправкама школских зграда, пошто буџетом предвиђена сума на то за толико не достиже. Овај издатак да се учини из редовних прихода општинских и покаже у рачуну као издатак ван буџета у овој 1899 години. XV Председник износи одбору на решење молбе и то: друштва за потпомагање и васпитање сиротне и напуштене деце; команде пешадиске подоФицирске школе ; VII пука Краља Адександра 1-ог; Витомира Радојевића, старешине трошаринске линије и управе ђачке трпезе, којима траже, да се ослободе плаћања општинске трошарине. По прочитању тих молби и извештаја управе општинске трошарине АБр. 9191, 9435, 9165, 9365 и 9330, — одбор је решио, да се друштво за потпомагање и васпитање сиротне и напуштене деце ослободи плаћања општинске трошарине на три угојена брава, које ће заклати за исхрану својих питомаца; да се команда пешад. подоФицирске школе ослободи плаћања општинске трошарине на две хиљаде четири стотине килограма пасуљаихиљаду пет стотинакилограма кромпира, које је артиклекупила од управе топчидерске економије за исхрану својих питомаца, ако о томе поднесе доказе; да се VII пук Краља Александра I ослободи плаћања општинске трошарине на осам до десет хиљада килограма кромпира, колико је купио ван трошаринског реона од сељака за исхрану својих војника, ако поднесе доказе, да је купљени кромпир примљен од комисије за исхрану војника тога пука; да се Витомир П. Радојевић, старешина смедеревске трошаринске линије,ослободи плаћања општ. трошарине на једно свињче од шесдесет пет килограма бруто тежине, које хоће да закоље за своју потребу; и да се молба управе ђачке трпезе којом тражи да се ослободи трошарине на све животне намирнице, које набавља за своју потребу, одбаци као неумесна. XVI На предлог председника општине одбор је одлучио,

да управа општинске трошарине проучи питање: како би се поступало при тражењу појединих лица и друштава, да се ослободе плаћања општинске трошарине и поднесе суду о томе свој извештај, који да се стави на дневни ред, а до краја ове године да се ради по досадањој практици. (Свршиће се)

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Краљев посланик. — Превисоким указом ЕБеговог Величанства Ераља од 28. децембра тек. год. постављен је за Краљевог посланика на Народно.ј Скупштини, за периоду 1897., 1898., 1899. и 1900. године, Председник општине београдске г. Антоније Пантовић. Отпутовао. — Председник општине г. А. Пантовић, отпутовао је 31. т. м. у Ниш. Заступник председника. — За време док се председник општине г. А. Пантовић буде бавио у Нишу на скушптини, заступаће га у дужности председника општине београдске, г. Стева Ивковић, члан Суда.

1АВНА ЗАХВАЛНОСТ Г. Д-р Хајнрих Киш, проФесор универзитета у Прагу, изволео је послати председнику Министарског Савета, Министру иностраних дела г. Др. Владану Ђорђевићу 200 динара у злату, да се разда сиротињи у Веограду за нову годину. Господин Министар Председник изволео је преко председника општине београдске, г. Антонија Пантовића предати општинском суду означену суму, да суд изврши жељу племенитог дародавца. Суд општине београдске поред тога што је председник општине г. Пантовић директно изјавио захвалност г. Кишу и овим у име београдске сиротиње изјављује најтоплију захвалност племенитом дародавцу. Од суда општине београдске 29. децембра 1899 год. у Веограду ББр. 5866.

ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ У канцеларији економног одељења Суда општинског, држаће се следеће јавне усмене лицитације, за издавање под закуп разних општинских земљишта и права која су због недоласка лицитаната остала не издата и то: I. На дан 3. јануара 1900 год. земљиште испод војног сењака. Кауција 120 динара. II. На дан 4. јануара 1900 год. право наплате таксе за попашу на општинским утринама. Кауција 300 динара. III. На дан 5. јануара 1900 год. плац у Сарајевској улици. Кауција 20 динара, IV. На дан 7. јануара 1900 год. земљиште „Стари сењак". Кауција 120 динара. V. На дан 8. јануара 1900 год. плац код чесме Кнегиње Љубице. Кауција 20 динара. и VI. На дан 10. јануара 1900 год. плац у Кнез Милетиној улици, испод опште државне болнице. Кауција 20 динара. Све ове лицитације држаће се у одређене дане, оц 2 до 5 сати после подне. Ближи услови, по којима ће се ове лицитације држати, могу се видити у канцеларијн економног одељења Суда општинског сваког радног дана, за време канцеларијско, а празником од 9 до 11 сати пре подне. Од стране Суда општине града Београда, 29 децембра 1899 год. АБр. 9689 у Београду.

ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА За квартове: Савамалски, Теразијски, Варошки

и Врачарски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0-25 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0 - 70 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале — Г50 д. За квартове: Дорћолски и Палилулски 1. Од собе' и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0*20 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0 - 60 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом од гостионице са кухињом без штале — I - — д.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ I. Гробарина: Гроб за децу до десет година дин. 6 и дин одржање свега дин. 7 —. Гроб за одрасле дин. 10 и 2 за одржање свега дин. 12—. Мала зидана гробница дин. 550 и 10 дин. одржање свега дин. 560'—. Велика зидана гробница Ш реда дин. 983,52 и 15 дин. одржање свега дин. 998 - 52. Велика зидана гробница П реда дин. 1084'32 и 15 дин. одржање свега дин. 1099'32. Велика зидана гробница I реда дин. 2000 и 15 дин. одржање свега дин. 2015 - —. Ова такса плаћа се за гробове мале и велике за 10 година, а за гробнице за 50 година. Такса одржања плаћа се сваке годице. Ко за пет година узастопце ову таксу не плати губи право на гроб, па био прост гроб или гробница. Положена такса пропада у корист касе гробља, а гроб или гробница припада општини. Такса одржања плаћа се потпуно, ма се гроб или гробница, у које било доба године, узео у службеност. II. Пражњеве помијара и нужника: а) Од кубног метра — — - — 6 - — д. б) Од акова — — — — — — 0.30 д.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТГАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевића.

Уредник МИЛИЈА ЈОВАНОВИЂ