Beogradske opštinske novine

Број 2

- 8 —

Год. XVIII

да се решење овога питања одгоди за седницу, у којој се буде решавало о буџету оиштинском за 1900 год. пошто је одборска комисија засастав пројекта ошит. буцета за 1900 год., по извештају председника, имала у виду овај предмет при саставу буџета за 1900 год. и у исти унела суму, која би се имала на ту цељ исплатити у 1900 год. X На иредлог еуда АБр. 9263, — одбор је решио, одобрава се кредпт од седам стотина динара за исплату награде царинском чиновнику, који наплаћује општ. трошарину на дрва, која из Србије у Београд долазе. Овај издатак да се учини из прихода општ. трошарине за ову годину а покаже у рачуну као издатак ван буџета у овој 1899 год. пошто се за то изиште надлежно одобреље. . XI На предлог суда АБр. 9190 одбор је решио, одобрава се кредит од сто двадесет динара за исплату награде за 1899 год. жандарму, који одржава ред на марвеној трошаринској пијаци. Издатак овај да се учини из прихода општ. трошарине за ову годину, а покаже у рачуну као издатак ван буџета за ову 1899. год. пошто со за то изиште надлежно одобреље. ХП По прочитању извештаја општ. правозаступника, АБр. 3026 ; одборске одлуке од 26. маја тек. год. иизвештаја одборскогповереништваизабратог поменутом одборском одлуком, одбор је решио, усваја се у свему овај лзвештај одборског повереништва, да се од државе тражи судским путем наплата дужне кирије коју држава има, према поменутим извештајима општ. правозаступника и одборског повереништва, да плати општини београдској за зграду општинску, у којој су смештене канцеларије министарства правде. XIII По прочитању акта управе града Београда и мишљења грађевинског оделења. ГБр. 3011, — одбор је решио, усваја се ово мишљење грађевинског одељења. Да чланови комиеије за проучење питања о варошком реону буду: члан суда, г. Стеван Ивковић, одборници: г.г. Иван Козлић, Никола Спасић, Младен Николић, Дим. Тадић и шеФ општ. грађ. одељења г. Рака Мутавџић. Да се умоли управа града Београда, да нареди шеФу свога грађевинског оделења, да се зарад проучења овога питања придружи овој одборској комисији. По проучењу тога питања, да комисија поднесе суду свој извештај, који да се стави на дневни ред, XIV Предеедник износи одбору на решење молбу Думе Деде, каФ. овд. којом тражи, да се ослободи плаћања водоводне таксе за време од 1. јануара 18У6 па до 31. децембра 1899 г. у суми

-од 335•75 дин. за кућу његову у којој су смештени ноћни стражари. По прочитању те молбе и извештаја водоводпог одељења АБр. 9451, — одбор је решио, да се ова молба као неумесна одбаци и поменута водоводна такса наплати. • XV На предлог суда АБр. 9264, — одбор је решио, Одобрава се накнадни кредит од седам хиљада и две стотине динара за 1899 г. за исплату тантнјеме управнику општ. трошарине и награде царинским чиновницима, пошто буџетом предвиђена сума за ову годину за толико не достаје. Издатак овај да се учиии из овогодишњег прихода општинске трошарине, а покаже у рачуну као издатак ван буџета за ову 1899 год. пошто се за то изиште надлежно одобрење. XVI На предлог суда одбор је одлучио, да се на три дана пред Божић ове год. не наплаћује трошаринска такса на јагњад и -лрасад до 15 кила тежине. Од ове таксе ослобођавају се само приватна лица — грађанство — а ашчије, печењари, гостионичари, механџије и касапи, који су сви обавезани општини касапску аренду плаћати, не ослобођавају се иете и они. су за све време ова три дана дужни општини касапску аренду платити на купљену стоку, у противном биће сходно закону кажњени ако пропусте то учинити. Трговци, спекуланти и остали који имају кредит код управе трошаринске, а за ова три дана купе стоку ради трговине или исхране, дужни су сваку куповину са пријавом одмах старешини трга доставити ради задужења, у противном сваки ће бити кажњен ако пропусти да то одмах после празника изврши. Сва остала лица биће дужна, да стоку купљену за време ова три дана утроше за време наступајућих божићних празника, а ко то не буде учинио, а на претеклу стоку трошарину не плати, да се казни као кријумчар по закону о трошарини. Ово важи само за живу стоку. ХУП За остале предмете који су били стављени за данашњу одборску седниау и то : Извештај одборске комисије за састав пројекта буџета општ. за 1900 год.; извештај комисије за проучење питања односно поступка трошаринских органа и војних власти и набављача војних потреба, ради извршења чл. 29. зак. о војним набавама без штете по општину и државу; класиФикација улица; молба друштва за снабдевање путника експрес возова животним намирницама за ослобођење трошарине и молба Миљка Поповића вршиоца дужности команданта 29. батаљона VIII. пешад. пука за ослобођење трошарине на кола, — одбор је решио, да се ови предмети ставе на дневни ред за ванредну одборску седницу, која да се сазове за сутра.

ЈАВНА ЗАХВАЛНОСТ Г. Никола КовиЂ, дрварски трговац овд. изволео је послати пожарној чети опгатине београдске 25 литара вина на име напојнице за пожртвовање приликом гагаења пожара, који се десио у његовој кући између 2. и 3. ов. м. у 12 часова ноћу. Суд опгатине београдске у име поменутих својих службеника изјављује овим своју захвалност г. Ковићу. Од суда ошнтине београдске 8. Јануара 1900 г. АБр. 142. Београд.

Н А 3 Н А Њ Е Ставља се до знања грађанима београдским, који псе држе, да су набављене нове псе"ће марке за ову годину и могу се добити, но цени од два динара комад, у благајничком одељењу опгатинском. Уједно се позивају сопственици паса, да старе марке замене са новим најдаље до 20. ов. м., јер је наређено стрводеру, да после тога рока све псе, који нову марку не буду имали вата и утамањује. Од суда опгатине београдске 1. Јануара 1900 год. АБр. 8987)99 у Београду.

0 Б Ј А Б А На основу наређења Господина Министра војног од 2. Јануара тек. године ЕПЈУ? 7891 командант београдске тврдиње примаће понуде до 14. тек. месеца закључно за издавање под трогодишњи закуп амама у тврдињи. Услови о закупу истога могу се видети сваког дана у канцеларији команданта тврдиње. Ово се објављује грађанству београдском ради знања. Од суда општине београдске 8. Јануара 1900 год. АБр. 138. Београд.

ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА За квартове: Савамалски, Теразијеки, Варошки и Врачарски 1. Од собе и кухиње иди мањег дућана са собом — — — — — — 0 - 25 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0'70 д, 3. Од четири или више соба са кухињом, од каФане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале — Г50 д. За квартове: Дорћолски и Палилулски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0 - 20 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0 - 60 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале — I - — д.

УРЕДНШНТБО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЉУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевића.

Уредник МИЛИЈА ЈОВАНОВИИ