Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

л\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\л

Год. XVIII.

НЕДЕМ 30. ШШ1 1900.

Број 19.

ГЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖА

гжжжжжжжжжжжжжжжж*

I ГЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЈ

ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-ПУТ Ц 13 Н А :

За Србпју на годину .... на пола године . За стране земље на годину

6 динара 3 9

ПРЕТПЛАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОДБНЦИЈЕ НА УРЕДНИКА

РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ НЕПЛАЂ.ЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈУ СЕ

коннтгс Општини београдекој нотре* бан је стручан и практичан Управ^ ник за варошки водовод. Плата је иетоме најмање 10.000 динара на годину. Овим ее позивају евиониетручњаци и практичари у Србији, и на страни који ее осећају за ово меето еиремни, да се са сво= јим понудама обрате суду оп* штине београдеке, уз које да приложе и документа о својој стручној и практичној спреми и изложе погодбе, под којима би се овога положаја примили. Ток пријаве до 20. Маја текуЛе године закључно. Од Суда општине београдске 22. Априла 1900 КАБр. 3049.

ОГ ЈЕ А С По чл. 17. закона о народним школама, уписивање ђака, за I разред основне школе, врши се у првој половини меседа маја. У први разред основне школе уписују се само она деца, која 1 септембра имају пуних седам година, а нису старија од десет година (Чл. 15. зак. о нар. школама). Чланом 14. поменутог закона, наређено је, да је свако мушко и женско дете, које живи у Србији, дужно да сврши оеновну школу; а допуном тога члана, објашњено је, шта треба да раде српски грађани, који би желели, да им деца уче код куће, у приватном заводу или на страни, и одређене су строге казне, за оне, који не би тако урадили.

Школски одбор, за град Бео= град, прибавио је спискове еве деце, која су у Београду рођена, а која 1 септембра, ове године, навршују седам година, а тако исто и оне, која су ирешла седам година, а ниеу старија од десет, те још могу етуиити у школу. Исте спискове прибавио је од свештеникасвијувероисиовеети. Да би се рад, у школи, могао отпочети у законом одређееом времену, позивају се родитељи, да своју децу пријаве за упис. Упиеивање ће трајати од 1-15 маја. Уписиваће их управитељи школа у својим канцеларијама. Упутница за децу, која су ро> ђена у Београду, добија се код деловође школског одбора, у основној школи на западном Врачару. Ближа упутства за упие деце преко ЈО година и млађе од 7 год., као и оне која нису рођена у Београду, сваки родитељ до< биће од управнтеља школе. Из канцеларије школског од* бора, за град Београд 24. Анрила 1900 год. Бр. 165.

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ РЕДОВНИ САСТАНАК 23. Марта 1900 год. Председавао предеедник општине г. Ант. Пантовић. Присустовао члан суда: г. Стеван Ивковић. Од одборника били: г.г. ТриФун Ђорђевић, Богоје Јовановић, Стојан Пајкић, Зах. К. 3. Поновић, А. Н. Ерсмановић, Мих. Михајловић, Ђ. Митић, Ђока Тошић, Петар Новаковић, Дамјан Стојковић, Јован Петровић, Ив. Ивковић, Сима Николић, Младен Николић, И. Козлић, А. Петровић, Ђ. Димитријевић, Н. Спасић, М. Ј. Божаћ, Ђ. М. Станојевић, Коста Др. Рианић. (СВРШЕТАК) XI По прочитању претписа Господина Министра народне привреде од 8. марта ове год. ПБр. 1773, спроведеног суду претписом управе града Београда од 9. марта ове год. Ј1№ 415,

којим тражи да општина допусти, да се на општинској кланици врши клање стоке и за околна места око Београда, а да иста могу имати само продавнице меса у реону свога села за своје намирнице, и да општина наведе таксе и услове под којима би то допустила, — одбор је решио, да се преко уираве града Београда одговори Господину Минисгру привреде, да оиштина београдска не може допустити, да се на њеној кланици врши клање стоке и за околна места око Београда, а да иста могу имати само продавнице меса у реону свога села за своје намирнице са следећих разлога: 1. Што би се тиме отворила широм врата кријумчарењу на све стране, које се не би могло спречити ни најјачом контролом, а тиме би се општинска каса јако оштетила. 2. Што чак и кад би се то кријумчарење и могло у неколико јаком контролом спречити, ипак општина од тога клања не би могла имати готово никакве користи до једино штете и излишне издатке, и то с једне стране штете од кријумчарења а с друге стране веће издатке на увећање контролног особља свога кланичног одељења, који би далеко премашали суму добивену од таксе на клање ове стоке, ако би се та такса наплаћивала по правилима, која важе за клаче из Београда и уговору са кланичним друштвом. Кад се свему томе дода и то, да су се приликом грађења нове општ. кланице имале у виду само варошке потребе, и да је према истима и нова општ. кланица за сада саграђена, у потребном простору само за клање стоке за потребу београдског грађанства и појављене потребе извоза свежег меса, онда одбор није могао донети другојачију одлуку по тражењу Господина Министра Народне Привреде. XII По прочитању молбе Емилије Јовановић, управитељице дечијег завода за палилулски крај ; АБр. 2177 и извештаја економног одељења по истој, —- одбор је решио, да се дечјем забавишту за палилулски крај издаду на име номоћи у овој години још двоја кола сечених дрва. XIII По прочитању акта проте београдског АБр. 2329, — одбор је решио, да туторп вазнесенске цркве у 1900 год. буду и то : главни Стеван Марковић, тргов. овд. а помоћници поред раније изабраног Михаила Поповића, овд. бак. и Ми-