Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

Л\Х\ХХХ\ХХХХХХХ'*.1 ЛХХ'

Год. XVIII. ГЖЈГЖЖЖЈГЖЖ. ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-П7Т

НЕДЕЈЗоА 28. МШ 1900.

Број 23.

•ЖЈГЖЖЈГЖЈГЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖл

I X I : 1 I V : За Србију на годину ' 6 динара на пола године 3 , За стране земље на годину 9 »

претплату ВАЛјА слати упутницом на општински суд А све коресподвнције 1!а уредника

РУКОПНСИ НЕ ВРАЂАЈУ СЕ

НЕПЛАЋЕНА ПИСХА НЕ ПРИМАЈ7 СЕ

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ БАНРЕДНИ САСТАНАК б. априла 1900 год. Председавао председник општине београдске г. Ант. Пантовић. Присуствовали чланови суда: г. г. Стеван Ивковић и Коста Симић; од одборника били: г.г. Ђ. Митић, Т>. Сокодовић, Коста Н. Лн8аревић, Пет. И. Јовановић, А. Н. Крсмановић, Др. Јован Ђурић, Јанаћ М. Јанковић, Мих. Михаиловић, М. Ј. Божић, Д. М. Ђорђевић, Ђ. М. Станојевић, Јов. Илкић, Д. 'Гадић.

Прочитан је записник одлука седнице држане 1. анрила тек. год. и примљен без измене. II По прочитању акта кварта савамалског АБр. 2943 и по прочитању акта Управе града Београда АБр. 2910 којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, одбор је изјавио, да је Влада Благојевић трг. овдаш. доброг владања а средњег имовног стања; да је Добривоје Томић овд. царин. чиновник доброг владања а сиротног имовног стања; да су му непознати: Милорад Атанаси.јевић, овд. и Стеван Радојичић служитељ београд. царинарнице. III Председник извештава одбор, да је на дневноме реду избор грађевинског техничког особља у које долазе два секциона инжењера и један архитекта. По саслушању тога, и прочитању молби пријављених кандидата за два општинска секциона инжењера, као и по извршењу оцене поднетих докумената, — одбор је решио, да се од пријављених кандидата за два општинска секциона инжењера предложе господину Министру грађевина г.г. Милош С. Милосављевић инжењер при дирекцији краљ. срп. државних жељезница, Сима Катић, приватни инжењер и Сто.јан Вељковић квалиФиковани инжењер при Мин. грађевина и да се г. Министар умолп да двојицу од ових кандидата утврди за општинске инжењере. Да општ. суд са одборником г. Милутином Божићем пропише услове под којима изабрати инжењери, које г. Министар грађевина за општинске инжењере буде утврдио имају ступити у општинску службу и од наименованих инжењера узме реч пристају ли на те услове, па за тим даље по томе поступи. IV По прочитању молби пријављених кандидата за општинског архитекту, као и по извршењу оцене поднетих докумената, — одбор је

после поименичног гласања (са 14 против 1 гласа 1 се уздржао од гласања) решио, да се у општинску службу за архитекту прими г. Димитрије Т. Леко, архитекта Мин. војног и у дужност уведе пошто г. Министар грађевина овај избор одобри. Што се тиче услова под којима има изабрати архитекта ступити у општинску службу, вреди оно исто што је казато за секционе инжењере.

Председник извештава одбор, дајенадневном реду: решење да ли да се и даље издаје благодејање општ. питомцу Алсксандру Марјановићу. По саслушању тога, одбор је решио, да се овај предмет стави на дневни ред за идућу седницу.

РЕДОВНИ САСТАНАК 13. Априла 1900 год. Председавао председник општине г. Анг. Пантовић; присуствовали чланови суда: г. г. Стеван Ивковић и Коста Симић; од одборника били: г.г. Трифун Ђорђевић, Благоје Милошевић, М. Савчић, А. Н. Крсмановић, Мих. Михаиловић, Др. Јован Ђурић, М. Ј. Божић, Васа Николић, Ђ. Митић, И. Ковлић, Миленко СтеФановић, Јован Петровић, Петар Новаковић, Атанасије Петровић, Младен Николић, М. Клидис.

I Прочитан је записник одлука ееднице држане 5. Априла тек. год. и примљен без измене. II Одборник г. Др. Јован Ђурић, пита да ли је што рађено на побусавању оне стране Калимегдана са Кнез Михаиловог венца, као и на оправци оних степеница према ка®ани Националу а ако није на томе ништа рађено предлаже да се одмах то учини. Председник је одговорио, да о томе постоји реФерат општинског вртара и да је тај предмет упућен грађ. одељењу на израду предрачуна коштања. Настаће да се у најкраћем року доврши тај посао и надлежно поступи. III Одборник г. Милутин Ј. Божић, поводом питања одборника г. Јована Ђурића пита да ли је рађено што на улепшавању општ. плаца, који постоји на Кнез Михаиловом венцу испред Калимегдана Председник је одговорио, да и томе постоји реФерат општ. вртара и да је и тај предмет пред грађевинским одељењем. Настаће, да се по истом у што краћем року надлежно поступи.

IV По прочитању акта Управе града Београда АБр. 3038, — одбор је изјавио, да је Милорад Поповић, инжењер доброг владања, а средњег имовног стања. V Председник нзноси одбору на мишљење молбуМихаила Костића, књиговесца, којом тражи уверење о породичном односу. По прочитању те молбе СтБр. 1175, одбор је изјавио мишљење, да се молиоцу може дати тражено уверење о породичном односу. VI По прочитању молбе Игњата Божанскога, инжењера вршиоца дужности Управника водоводног одељења АБр. 31)73, — одбор је решио, одобрава се молиоцу шесто-недељно осуство ради лечења које да му се рачуна од дана кад га буде употребио. VII На предлог Управе општ. трошарине АБр. 1450, — одбор је једногласно решио, да се станице општ. трошарине вежу телеФОном. Да се умоли надлежни г. Министар да допусти, да општина сама изврши ову везу. На случај да г. Министар према постојећем закону не буде одобрио, да општина ову везу изврши, онда, да се умоли да допусти, да тај општински телеФон не буде везан са централом варошког телеФОна. Да општ. суд припреми све што је за ово везивање телеФОном трошаринских станица потребно и нареди да се изради предрачун коштања ове везе и изнесе одбору тај предмет на одобрење потребнога кредита за овај посао. VIII Председник износи одбору на решење молбу Јована П. Димитријевића, закупца општ. земљишта званог „Стари Сењак" којом тражи да му се закуп тог општ. земљишта рачуна од првог марта тек. год. По прочитању те молбе АБр. 2613, — одбор је решио, да се Јовану П. Димитријевићу, закупцу општ. земљишта званог „Стари Сењак" рачуна закуп истог од првог марта тек. године. IX По прочитању молбе Стевана Бранковића, Радована Петровића, Мидке Јовановић и Ђорђа Митровића, овд. пиљара, закупаца ппљарских