Beogradske opštinske novine

Број 29

- 124 -

Год. УХШ

споменик по приложеној декларацији увоза бр. 6883)11 од 23. маја тек. год. а по одбитку пет од сто државног процента. X По прочитању молбо Анко К. Петровић овд. удове, ГБр. 790 којом моли суд или да откупи њен плад који постоји у Срахинића бана улици или дајој уступи плац регулационог ®онда, који постоји на углу те и љубићске улице; као и по прочитању извештаја грађевинског одељења АБр. 4921, — одбор је решио, пошто ошнтини не потребује плац молитељке нити за откупе истог има буџетске могућности, то да се овај предмет упути грађевинском одбдру за варош Београд, да изврши процену овог плаца регулационог Фонда који молитељка тражи, да јој се уступи, па по том, да се овај предмет изнесе одбору поново на решење односно уступања јој истог. XI По прочитању извештаја општинског књиговодства АБр. 4918, да су општински рачуни за 1899 год. закључени, — одбор је решио, да општинске рачуне за 1899 год. прегледају одборници г. г. Мита Петровић, Михајло Јовановић и Димитрије Тадић и о нађеном стању истих поднесу одбору извештај.

ВЛАГОД АРНОСТ Г. Алекса Биба, трговац и Љубинко књижевник, изволели су поклонити школском одбору града Београда две стотине четрдесет (240) комада књига, да се поклоне о годишњим испитима заслужним ђацима народних школа у Београду. На овоме поклону, школски одбор им свесрдно благодари. 5. јула 1900 год. у Београду. Заступа председ. шк. одбора члан суда, Стеван Ивковић Деловођа, К. Т. Андријашевић

шили су Словене, којн су живели у Панонији, и растеравши њихове поглаваре, поставили су им бугарске поглавице). Кривица за овај Фрушки пораз приписивала се гроФу Балдериху, с тога га цар због немарности у одбрани поверене му области, свргне са те части и повери војску своме најстаријем сину Људевиту млађем, који одмах друге године (828) поврати Панонију осим Срема, који остаде под бугарском влашћу. 1 ) (Наставиће се)

1) Бг. К оп84 Ј о.ч . Лгесек вели: Само Срем у углу ивмеђу Саве и ушћа Драве (ЈесИпе 8гет V жакоиИ гаег! из^от 8ауу а 1)гауу, као и источна Угарска остадоше под бугарском влашћу до доласка Угара (1>б,јту Наго(1а Ви1^агвкећо, стр. 119; у немачком преводу стр. 147). — Љ. Ковачевић и Љ. Јовановић воле: На основу тога, што се доцније Срем налази под Бугарском, уевојено је од давна у писада те узимл.у, да је под њом остао већ од ово га рата 827 године (Ист. св. II., стр. 32).

Гра^анству београдском. Ради бржег изналажења, у случнјевима пожара, хидраната варошког водовода, ностављени еу на варошким зградама знаци, који показују страну и даљину, на којој се ови хидранти налазе. Пожарначета представила је суду овоме, дапоЈедини грађани не пазе на те водоводне знаке, већ исте, приликом кречења и оправке својих зграда, закречавају и замазују, услед чега би се хидранти за случај пожара врло тешко могли пронаћи, што би могло повући за собом врло тешке последице. Да'свега тога не би било, суд општине београдске овим иозива београдско грађанетво, да ове водоводее знаке, који се на њиховим зградама налазе, од креча и мрља очиете и у будуће приликом кречења и оправке својих зграда пазе и не закречавају их и замазају, како ошнтинеки суд не би био у противном принуђен, да томе етаје на иут, примењуЈући над* лежним путем законске прописе, којима се забрањује свака она радња грађанства, којом се иде нротиву јавне безбедности њихове. Од суда општине београдске 25. Јуна 1900 године АБр. 5526 У Веограду.

О Г Л А С За израду пута преко топчидерског брда поред ВајФертове ниваре држаће грађевинско одељење општине београдске у своме локалу (Чарапићева улица бр. 15) јавну усмену лицитацију на дан 10. јула о. г. од 9—12 часова пре подне. Предрачунска цена за овај посао је 67000 динара, а кауција у 7000 динара полаже се у готовом новцу, вредећим папирима, или у интабулацији. Позивају се предузимачи да дођу на лицитацију. Из канцеларије грађевинског одељења општине београдске 3. јула 1900 године ГБр. 1159 у Београду.

о г л а е Према одобрењу Г. Министра Грађевина од 1. јула о. г. ГБ. 5098 држаће граћевинско одељење општнне београдске јавну усмену лицитацију на дан 12. јула о. г. од 9 12 часова пре подне за насипање и уређење пута, који води од Са рајевске улице ка прелазу железничком и железничким магациннма на савској обали. Предрачунска је цена за овај посао 8160.85 динара, а кауција у 900 динара нолаже се у готовом новцу, вредећим папирима или у интабулацији. Позивају се предузимачи да дођу на лицитацију. Из канцеларије грађевинског одељења општине београдске 7. јуда, 1900. год. ГБр. 1163 у Београду.

0 Г I А С Општини београдској потребна је једна зграда за смештај извесних одељења грађанске школе. Иста треба да је на средокраћи врачарског и палилулског кварта а да се састоји из четири одељења за ученице и два мања за канцеларију и смештај школских ствари. Позивају се сви они, који имају такве зграде у том крају. а ради су да их под закуп издаду, да се обрате општинском суду најдаље до 20. ов. м. са понудама, у којима имају изложити све услове закупа. 4 Закуп би имао почети од 15. августа тек. год. Од суда општине београдске 7. јула 1900. г. АБр. 2492 Београд.

0 Б Ј А В А Општини београдској потребно је 2760 кубнихметара мешовитихдрва прве врсте, за огрев основних школа и осталих општинских одељења за 1900 — 1901 годину. Набавка горње количинедрваизвршиће се путем оФерталне лицитације. Рок подношењу ОФерата је до 10. Августа тек. год. до 12 сати пре подне закључно. Кауција је 1200динарау готову или у срп. држ. хартијама од вредности. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног одељења суда општинског, сваког радног дана за време канцелариско. Од стране суда општине београдске 13. Јуна 1900 год. АБр. 5027 у Београду.

0 Б Ј А В А Као прогпле тако и ове године оцштина јагодинска држаће тродневни панађур у овој вароши о Пантелијеву-дне 27, 28 и 29 јула ове године. Ово се објављује свакоме ради знања. Од суда општине јагодинске 4. јула 1900 год. Бр. 5017. Јагодина.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевића.

Уредник МИЛИЈА ЈОВАНОВИЋ,