Beogradske opštinske novine

Број 81

- 129 —

Год. XVIII

општ. трошарине АБр. 5359 којом тражи да му се врати трошарина коју је раније платио на пиво, које је после извезао и то: у месецу Јануару 1900 г. дин. 3.50 Фебруару „ „ „ 1.75 Марту „ „ „ 100.Анрилу „ „ „ 150.—

Ћ 1) 7) V 11 11

11 11

Мају Јуну

11 11 11

V) 11 Ц

111.50 1.75

Свега дин. 368.50

као и накнадног извештаја управе општ. трошарине по истој АБр. 5462 одбор је решио, да се Ђока М. Богдановић хотелијер овд. одбије од тражења да му се врати наплаћена трошаринска такса на пиво које је извезао у месецима: јануару, Фебруару, марту и априлу тек год. у две схотине педесет и пет динара и двадесет и пет пара дин., пошто извезено пиво није у своје време огласио за извоз, а да се истом врати сто тринаест динара и двадесет и пет пара динарских наплаћених на име трошарине на пиво, које је извезао у месецима мају и јуну ове год. после саопштења му одлуке одбора општинског од 13. априла ове год. АБр. 481 по одбитку на ту суму пет од сто државног процента. IX По прочитању извештаја и мишљења грађевинског одељења АБр. 5468, по предмету понуде Виће Мадетића, учитеља цртања у пензији, којом изјављује, да не тражи од општине никакву накнаду за петнајест квадратних метара и седамдесет и четири квадратних десиметара, колико се по регулационом плану има одузети од његовог земљишта на углу београдске и крунске улице, ако општина пристане да остатак од поменутог његовог земљишта о свом трошку откопа и спусти на нивелациону линију, као и земљу однесе, — одбор је решио, да се ова понуда Малетића одбије а да се усвоји ово мишљење грађевинског одељења по овом предмету и да се исти упути грађевинском одбору да изврши процепу оног Малетићевог земљишта, које се према регулационом плану има одузети па потом да се овај предмет изнесе одбору на решење односно исплате тог земљишта које му се има одузети ради регулаЦије. X По прочитању молбе Душана Сиротановића овд. трг. АБр. 5533 и осталих акта тога предмета, — одбор је решио, да се Душан Сиротановић овд. трг. ослободи плаћања општини београдској дужне кирије за 1896 год. у шест стотина динара у сребру и да се иста сума по књигама расходује, пошто је исти услед поплаве претрпео те године штету на закупном општ. земљишту. Ово да се учини пошто се изиште надлежно одобрење господина министра Финансија. XI По прочитању предлога директора опсерваторије Вел. Школе г. Ђоке М. Станојевића, ГБр. 3028|99 г. да се општина изјасни да прима у начелу да подигне на важнијим тачкама градским, мреже сатних механизама, које би електричним путем кретао нормални тачан сахат опсерваторије, како би могао приступити детаљној изради плана и предрачуна целе градске мреже, — одбор је решио, да се решавање по овоме предмету одложи за доцније кад општина буде имала зато новчане могућности.

XII По прочитању извештаја управе општ. трошарине АБр. 8511Ј99 и осталих акта, која се односе на жалбу Љубомира Грујића, овд. винарског трговца, изјављену господину министру Финансија противу општинске трошарине, што му је неправилно наплатила 67.09 динара трошаринске таксе на извезено из вароши вино, — одбор је решио, да се Љубомиру Грујићу, винарском трговцу овд. вратн шесет и седам динара и девет пара дин. неправилно наплаћене трошаринске таксе на извезено вино, а по признаницама од 16. октобра 1898 г. у тридесет и шест динара и осамдесет пара дин. од 31. децембра 1898 у двадесет и четири динара и четрдесет и осам пара дин. од 1. Фебруара 1899 год. од седамдесет пара дин. и од 1. марта 1899 год. од пет динара и једанаест пара дин. према акту господина министра Финансија од 15. августа 1899 год. АБр. 22154. Издатак овај да се учини из вишка овогодишњих прихода трошаринских пошто се за то изиште надлежно одобрење господина минисгра Финансија. XIII По прочитању извештаја управе општ. трошарине АБр. 8431|99 и осталих акта, која се односе на њено примање од Проке Чекерсвца и брата му, бив. овд. трг. — одбор је решио, да се менично примање управе општ. трошарине у три стотине шесет и два динара и осамдесет пара дин. са 6°| 0 интереса и то на суму од 150 дин. од 3. августа а на суму од 212.80 дин. од 2. децембра све 1894 год. па на даље од Проке Чекеревца и брата му огласи за пропало и по књигама као таково расходује, пошто се од дужника није могло никако наплатити. Ово да се учинн по што се изиште надлежно одобрење господина министра финансија. XIV По прочитању извештаја господина министра грађевина АБр. 5527 односно везивања телеч>оном трошаринских станица са главном управом трошаринском одбор је решио, одобрава се потребан кредит за плаћање претплате на телеФОн за главну управу општ. трошарине и све њене станице које ће општински суд прорачунати са обзиром на годишњу претплату од сто динара на сваку станицу и главну трошаринску управу и обзиром на време од кад телеФон буде постројен па до краја ове године. Потребан издатак на ову претплату да се учини из вишка овогодишњих трошаринских прихода пошто се за то претходно изиште надлежно одобрење господина министра Финансија. Да се умоли господин министар грађевина, да изволи наредити да се постављању ове телеФонске везе одмах приступи. XV Заступник председника извештава одбор, да су чланови комисије за преглед општ. рачуна за 1899 год. одборници г. г. Мита Петровић и Димитрије Таднћ у бањи, где ће се бавити око месец дана; с тога нредлаже одбору да на њихово место избере другу двојицу. По саслушању тога одбор је решио, да чланови комисије за преглед општ. рачуна за 1899 г. у место Мите Петро-

вића и Димитрија Тадића буду одборници г. г. Михаило Михаиловић и Стојан Пајкић. XVI За остале предмете стављене на дневни ред за данашњу одборску седницу и то: тражења унраве града Београда и њених одељака АБр. 5668, 5727, 5778, 5823, 5851, 5890, 5891, уверења о владању и имовном стању извесних лица, молбе Јулијане Кнежевићеве и Мите ТерзићаСт.;Бр. 2307 и 2407 којима тражеуверења о породичном односу; извештај суда о истеку закупа зграда, које општина држи; решење, какве се мере имају предузети према безименом друштву трамваја града Београда због неиспунења додатка уговору од 8. јуна, 1899 г. предлог суда за накнадне кредите; молбе за помоћ за бању; предлог суда за накнадни кредит на партију тантијеме управнику трошарине ради обрачуна тантијеме бив. управника М. Симића; извештај суда о решењу управе водовода о давању воде Дим. Шиђанском; тражење Саве Шапчанина, стараоца масе пок. др. Лазе Лазаревића за исплату дужне кирије, извештај водоводног одељења по предмету тражења К. Гинића воде; жалба Мате Винковића, служитеља, на неправедно задужење таксом за воду, молба Мих. П. Јовановића за ослобођење плаћања интереса на дуг од калдрме; молба Косте Милојковића због нродужења закупа општ. дућана у дубровачкој улици; извештај суда по предмету продаје општ. коња „Лиска";решење односно постављања метеоролошке постаје и решење о томе шта се има урадити са извесном непотребном општ. покретном имовином, — одбор је решио, да се ови предмети ставе на дневни ред за идућу одборску седницу. XVII Одборник г. Мих. Јовановић предлаже да со општински суд веже телеФОном са централом градског телеФОна, — одбор је решно да се овај предмет стави на дневни ред за идућу седниду.

0 Г Л А С Према одобрењу Г. Министра Грађевина од З.јула тек. г. Бр. 5295. држаће Управа града Београда, јавну усмену лицитацију у своме грађевинском одељењу на дан 17. јула т. г. у 10 часова пре подне за оправку зграде Гимназије Краља Александра I. Предрачунска јецена овога посла 3641 динара 62 п. дин. а кауција 500 динара полаже се у готовом новцу, вредећим папирима или интабулацији према закону. Позивају се предузимачи да дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељења Управе града Београда 10. јула 1900 год. ГБр. 1252 у Београду.

0 Г Л А С Према одобрењу Г. Министра Грађевина од 30. јуна т. г. Бр. 5097, држаће управа града Београда, јавну усмену лицитацију у своме грађевинском одељењу на дан 17. јула т. г. у 11 часова пре подне за оправку зграде Београдске царинаре. Предрачунска је ценаовога посла 1236 дин. 58 п. д&н., а кауција 180 динара полаже се у готовом новцу, вредећим папирима или интабулацији према закону.