Beogradske opštinske novine

.БрОЈ 32

- 134 -

Год. УХШ

XIII По прочитању молбе Мате Винковића, елужитеља аустро-угарског иосланства, АВр. 1608 и свију извештаја водоводног одељења по истој АБр. 4626, -- одбор је решио, да се Мата Винковић. служитељ аустро-угарског посланства, ослободи плаћа ња општини београдској таксе за воду у две стотине педесет и девет динара и двадесет пара дин. којом је неумесно задужен за време од 1.јануара 1894. па до 31. јануара ове године, а управи водозода да се препоручи, да према истом за плаћање таксе за воду од 1. Фебруара ове год. па на даље поступи по правилима. XIV По прочитању молбе Косте Гииића, овд. ка®. АВр. 3928, којом моли, да му се отворивода на његовом имању у гробљанској улици коју му је управа водовода раније затворила, као и по прочитању извештаја водоводног одељења АВр. 3987 и АБр. 4808, — одбор је решио, да се Кост/ Гинићу, овд. каФ. отвори вода на његовом имању у гробљанској улиди, коју му је управа водовода раније затворила. XV За остале предмете стављене на дневни ред за данашњу седницу и то: одговор заступника председника општине на питање одборника г. Мих. Јовановића по предмету експроприсаног имања Симе Наумовића. Тражење кв. савамалског АБр. 5991 уверења о владању и имовном стању за Хајнриха Шмита, каменоресца; молба Мих. П. Јовановића, за ослобођење плаћања интереса на дуг од калдрме; молба К. Милојковића за иродужење закупа општ. дућана у дубровачкој улици; извештај суда по предмету продаје ошпт. коња „Лиска", решење односно посгављања метеоролошке постаје; решење шта се има урадити са извесном општ. покретном имовином; понуда Симе Наумовића односно исплате експроприсаног му земљишта; предлог грађевинског одељења за одобрење нарочитог кредита за грађење пута и сплава на Дунаву за избацивање нечистоће, — одбор је решио,

кад су она пуна и да никако није дозвољено стајати на степеницама и на задњим тампонима од кола. Ко буде и преко ове опомене противно поступио, казниће се по наведеном пропису закона. Из Управе града Београда 17. маја 1900 год. Бр. 11.079 у Београду.

0 Г Л А С Према одобрењу Господ. Министра Народне Привреде од 29. Јуна тек. год. П.Бр. 7121, сходно чл. 28. зак. о општ. кошевима, — Суд општине Лесковачке у срезу Посавском, округу Београдском вршиће продају среством јавног надметања на дан 30. Јула тек. год. у или пред механом Велимира Јеремића мех. овд. своју кошевску храну у 30.000 килограма кукуруза у клипу. Услови су повољни и могу се видети сваког радног дана код Суда ово општинског за време канцелар. рада, а и на сам дан лицитације. Лицитант полаже 10°| 0 кауцију. Продаја ова даје се јавности и позивају се купци да на исту дођу. Од Суда општине Лесковачке 8. Јула 1900 год. Бр. 1368, Лесковац.

0 Г Л А С Према одобрењу Господина Министра Грађевина од 6. Јула 1900 год Бр. 5236 држаће грађевинско одељење општине београдске јавну усмену лицитацију на дан 26. Јула о. г. од 9—12 чаоова пре подне за калдрмисање улице „Проте Матеје НенадовиЂа". Предрачунска је цена овог посла 6440

| динара и 63 п. д. а кауција у 800 динара да се ови предмети ставе на дневни ј полаже се у готовом новцу, вредећим па-

ред за идућу седницу.

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Председник општине београдске г Антоније ПантовиК, допутовао је јуче у Београд из Врњачке бање. Члан суда општине београдске г .Андра М. ДетровиЛ Превисоким Указом Његовог Величанства Краља од 13. јула тек. год. постављен је за начелника IV класе округа нишког.

Н А Р Е Д Б А Примећено је да публика која се служи трамвајима не слуша опомену кондуктера кад су кола пуна, давише у њима нема места, него се и преко тога силом пењу у кола и стоје споља на степеницима па чак и на задњим тампонима од кола. Како се тиме отежава редован саобраћај и публика излаже личној опасности за своју сигурност — то Управа града Београда на основу §. 326. крив. зак. овом наредбом опомиње београдеку публику: да забрањено је пети се у кола трамвајска

пирима или интабулацији према закону. Позивају се предузимачи да дођу на лицитацију. Из канцеларије грађевинског одељења општине београдске, 21. Јула 1900 г. ГБр. 1230.

0 Б Ј А В А Општини београдској потребно је 2760 кубних метара мешовитих дрва прве врсте, за огрев основних школа и осталих општинских одељења за 1900 — 1901 годину. Набавка горње количинедрваизвршиће се путем ОФерталне лицатације. Рок подношењу ОФерата је до 10. Августа тек. год. до 12 сати пре подне закључно. Кауција је 1200динарау готову или у срп. држ. хартијама од вредности. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног одељења суда општинског, сваког радног дана за време канце лариско. Од стране суда општине београдске 13. Јуна 1900 год. АБр. 5027 у Београду.

0 Б Ј А В А Као прошле тако и ове године општина јагодинска држаће тродневни панађур у овој вароши о Пантелијеву-дне 27, 28 и 29 јула ове године. Ово се објављује свакоме ради знања. Од суда општине јагодинске 4. јула 1900 год. Бр. 5017. Јагодина.

0 Г Л А С На основу одобрења Господина Министра Народне привреде од 7. маја ове год. Т.Б.р 2069. као сваке тако и ове године држаће се у варошици Крупњу тродневни марвени панађур у дане 27, 28 и 29 Јула, на коме ће се поред стоке продавати и сви ово-земаљски производи, а од страних само они који су законом дозвољени. Ово се саопштава свима којих се тиче ради знања. Од Суда општине Крупањске 1 Јуна 1900. год. № 1381 у Крупњу.

0-40 0-40 0-40

ИЗВОД ИЗ ПРАВИЛА о уреЗјеву еснаФа димаичароког Члан 13. Чпшћење димњака вршиће се радним данима пре и после подне, и сваки без разлике дужан је допустити чишћење димњака. Но ако је коме са извесних разлога не могућно допустити чишћење једнога дана, дужан је то без одлагања допустити другога дана у исто време. Тако исто дпмњпчар је дужап следовати на сваки позив за чишћење димњака, а нарочито за сдучај пожара. Члан 16. За чишћење димњака плаћају се ове таксе: а) за чишћење димњака цилиндар без разлике на спрат . 0 - 40 динара б) за чишћење димњака простог 0 р 20 „ в) за чишћење димњака простог на два спрата г) за чишћење гвозденог шпархерда д) за чижћење зиданог шпархерда ђ) за чишћење зиданог шпархерда великог у гостионицама 1"е) за чишћење Фуруна с чунковима од два метра на више «Ј "40 ж) за чишћење Фуруна с чункоковима до два метра . . . 0 - 20 „ з) за испаљивање димњака . . ГбО динара и) за чишћење типлова па пекарницама од типла . 0'20 „ Члан 17. Таксе за чишћење димњака плаћају сопственици зграда, а за масе масени стараоци. Само у одсуству ових плаћају закупници (кирајџије) Плаћање прописних такса обавезно је. У случају противљења, таксе ће наплатити полицијска власт без икаквог одлагања. По наплати таксе димничар једужан сваком без разлике издати признаницу, у којој мора бити назначено: колико је и каквих димњака очишћено, на чијој згради, колико је наплаћено и ког је дана чишћење вршено. Наполеђини признанице мораЈу бити одштампане таксе из члана 16. правила. Признанице морају бити снабдевене оригиналним потписом мајстора, који у дотичном реону занат упражњава.

дин.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевића.

Уродник МИЛИЈА ЈОВАИОВИЂ