Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

.ЖХХЛЛ.ЖХХ.''

ЛЧХЧХЧХХЧХЧЧЧХХЧХХЧХХЧЧХХХХХХЧЧЧХЧЧХЧХХХХХХЧХХЧЧХ'

.ччччччхч^

Год. XVIII.

НЕДЕЉА 20. АВГ7СТЛ 1900.

Број 36.

ГЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЛ ГЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ. ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-ПУТ

1Д I II -\ : За Србију на годину 6 динара на пола године 3 „ За стране земље на годину 9 „

ПРЕТПЛАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНОКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОДЕНЦИЈЕ НА УРЕДНИКА РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ

НЕПЛАЋЕНА ПИОША НЕ ПРИМАЈ7 ОЕ

ПРАВИЛА о ПРЕГЛЕДУ СУВИХ ШЉИВА Члан 1. Ни једна колнчина сувих шљива, намењена извозу, не може се из земље извести, докле се шретходно над њима не изврши преглед по прописима ових правила. Члан 2. Преглед над сувим шљивама врши комисија, коју бира тржишни одбор за преглед сувих шљива. Члан 3. Целокупни надзор над трговима са сувим шљивама води нарочити одбор, који има свој нечаг са подписом „Тржишни одбор за преглед сувих шљива у Н." Члан 4. Тржишни одбори за преглед сувих шљива постоје; у Београду, Шапцу, Ваљеву, Обреновцу и Крагујевцу. Ако се потреба укаже, могу ови одбори, по решењу Министра народне привреде, постојати и у другим местима. Сваки тржишни одбор броји шест чланова. У састав његов улазе: помоћник начелства или секретар (члан кварта, или срески начелник), који је у исго време и преседник одбора, четири извозника сувих шљива, или два извозника и два произвоЈуача, које на годишњем скупу бирају сви извозници сувих шљива из места и једно стручно лице, које поставља Министар народне привреде. Чланови тржишног одбора бирају се на годину дана. Деловођу бира одбор између себе. Члан 5. У сваком месту, предвиђеном у ставу првом чл. 4. ових правила, дужна је полицнска власт сазвати скуп свих трговаца, који се у том месту баве трговином са сувим шљивама, да избор одбора изврше по прописима ових правила. Избор се има извршити најдаље до 15. августа сваке. године, а одма затим шаље се на одобрење и потврду Минио ру народне привреде. Члан 6. Од кад отпочне преглед сувих шљива, тржишни одбор бира сваког дана из своје средине три члана, који састављају комисију за преглед и оцену шљива.

Овај избор врши онако, какоје предвиђено у чл. 17 ових правила. У комисију улазе два извозника и стручно лице, које одреди Министар народне привреде. Ово лице мора бити у свакој комисији. Ако би међу члановима тржишног одбора било и произвођача сувих шљива, онда место два извозника, у комнсију улази један извозник и један произвођач. Овој комисији придају се на службу два општинска или полицијска служитеља. Члан 7. Сваки сопственик сувих шљива дужан је, чим на тржиште са шљивама дође, да се комиеији пријави. Да би се пријаве ове свагда тачно вршиле, служитељи полициски односно општински, дужни ће бити, да сопственике сувих шљива, чим на тржиште дођу, комисији упућују. Комисија ће о овим пријавама водити нарочити списак. Члан 8. Преглед сувихшљивавршиће комисија код општинског кантара. Сваки сопственик, чија роба буде оглашена за добру дужан је општинском мерачу поднети листић из књиге добре робе. Погпто мерач робу измери, забележиће на том листићу, а у одговарајућој рубрици, тежину робе у килограмима и потврдити својим потписом, па ће листић вратити сопственику. Чшан 9. Преглед сувих шљива врши се редом, како се ко комисији за преглед пријави. При прегледу комисија се служи двојаким књигама: књигом добре робе и књигом лоше робе. Књиге су у облику дупликатних листића. Њих прописује Министар народне привреде. Члан 10. Оцене комисије о каквоћп робе доносе се већином гласова. Члан 11. *Ако комисија нађе да су шљиве добре, означиће то у уникату и дупликату књиге добре робе, па попгго попуни и остале рубрике, уникат ће задржати, а дупликат ћс предати сопственику прегледане робе. Ови листићи морају бити потврђени комиским печатом и снабдевени потписом бар једнога члана комисије.

Члан 12. Нађе ли пак комисија да су шљиве зелене сушене или пресушене (нагореле), да су квашене водом, да су помешане са старим шљивама, или да у њима има песка или чега другог што би шљиве тежим чинило, — она ће то забележити у књигу лоше робе, па ће уникат задржати а дупликат предати општинском односно полициском служитељу, који ради тога буде одређен, и затражиће од њега, да сопственика са шљивама одмах упути у магацин тржишног одбора, где ће се и пшиве, пошто се премере, оставити, те да их доцније сам одбор прода за ракију. Такву робу кад одбор продаје мора онеспособити за извоз. Тржишни одбор узеће под кирију магацин за лошу робу. Лоша се роба продаје истога дана а најдаље сутра дан. Онеспособљена роба за извоз издаће се купцу после 48 часова. Члан 13. Сваки сопственик сувих шљива чија је роба прегледана и оглашена за добру, дужан је листић из књиге добре робе предати купцу при продаји робе. Овакве листиће дужни су извозници сувих шљива чувати и у свако доба показивати комисији, која има права да прегледе врши и по магацинима. Ако комисија у магациНу нађе лошу рбо.у, поступиће по чл. 12. овах правила. Члан 14. Ако би погодба између продавца и купца била закључена пре прегледа, па се накнадним прегледом нађе да су шљиве лоше, онда ће комисија поступити по чл. 12. ових правила. У овоме случају сопственик је дужан куицу капару вратити, ако ју је од њега примио. Члан 15. Роба, која се хоће да извезе из места дуж железпичке пруге, где нема тржишног одбора, прегледаће се од стране тржншног одбора у Београду. Железничка станица одакле се роба шаље известиће београдску станицу, да се извесна количина сувих шљива непрегледана шаље, па ће београдска станица известити тржишни одбор у Београду, те да овај ту робу, док је још у вагонима, нрегледа. Члан 16. Одбор отпочиње своју радњу 1. септембра сваке годнне, а закључује је свр-