Beogradske opštinske novine

Врој 37

- 153 -

Год. XVIII

VII По прочитању извештаја грађевинског одељења АБр. 6767, о томе: шта би коштало општину каддрмисање око земљишта на марвеном тргу, одрсђеног за дрварске плацеве, као и шта би коштала општину ограда свију дрварских пдадева на марвеном тргу, — одбор је решио, да се за сада ограде само пет пладева дрварских на марвеном тргу, које комисија, у коју да уђу заступник председника ошптине, члан суда, г. Стеван Ивковић и одборници г.г. Јанаћ М. Јанковић и Ђорђе Митић и један општ. пнжињер, буде одредила, да се овај предмет врати грађевинском одељењу, да изради предрачун коштања ограде ових пет плацева, које комисија буде одрецила, па по том да се исти предмет врати одбору на одобрењу потребног кредита за ову ограду и решења односно калдрмисања земљишта око тих плацева. VIII По прочитању ре®ерата економног одељења АБр. 6997 а на прсдлог општинског суда, одбор је решио, одобрава се накнадни кредит у три хиљаде динара на буџетску партију за мазање свију машина општинског водовода, пошто је буџетом предвиђена сума на ову цељ, услед великих оправака на водоввдним машинама скоро утрошена. Издатак овај да се учини из опгптинске готовине, по добивеном за то надлежном одобрењу господина министра Финансија. IX По прочитању реоерата економног одељења АБр. 6998, а на предлог општинског суда, одбор је решио, одобрава се накнадни кредит у три стотине динара на буџетску партију за цртаћи и канцеларијски материјал за управу општинског водовода. Издатак овај, да се учини из општинске готовине, по добивеном за то надлежном одобрењу господина министра Финансија. X На предлог суда АБр. 5294 одбор је решио, да се из буџетске партије на непредвиђене потребе и расходе положи кварту теразиском тридесет динара на име дијурне за премер имања Лене Димитријевић Штеринице, које поменути кварт има да изложи продаји за општинско потраживање од саграђене калдрме. XI По прочитању молбе АБр. 5800 Крсте Шећовића и осталих потписника исте, становника височке улице, којом моле суд и одбор, да им општина за регулацију височке улице учини помоћ од 2500—3000 динара, као и по прочитању извештаја грађ. одељења АБр. 6009 по истом предмету, — одбор је решио, да се преко ове молбе пређе на дневни ред. XII По прочитању извештаја одборске комисије за преглед општинских рачуна за 1899 годину АБр. 7029, одбор је примио к знању, овај извештај комисвје за преглед општинских рачуна за 1899 год. XIII По прочитању реч>ерата општинске благајне АБр. 6480, о кауцији Милана Симића, бив. управ-

ника општ. трошарине, као и по прочитању мишљења месног рачуноиспитача о томе: како би се са овом кауцијом имало поступити АБр. 6829, — одбор је решио, да се кауција Милана Симића, бив. управника општинске трошарине, која се састоји у тридесет државних лозова не излаже продаји већ да се иста по берзанском курсу задржи за општину, а Симић са одговарајућом вредношћу ове кауције по берзанском курсу одужи за деФицит који је као управник општин. трошарине учинио. XIV По прочитању молбе управе женског друштва АБр. 6788, којом тражи, дајој општински суд упути на негу двадесет изнемоглих старица које од општине помоћ добијају под погодбом, да општина управи женског друштва плаћа за сваку старицу по тридесет и пет динара месечно — одбор је решио, да се ова молба управе женског друштва одбаци, пошто је услов управе, да општпна плаћа за сваку старицу друштву по тридесет и пет динара месечно неповољан по општину, јер општина овим ста рицама издаје месечно много мању помоћ него што би за исте имала плаћати управи женског друштва и што би се буџетом предвиђена сума на издржавање општинске сиротиње, која је тако знатна за ову годину показала недовољном ако би се из исте овакав издатак учинио. XV По прочитању извештаја комисије за проучење молби Денка Стојановића и осталих овд. баштована, Милана Ристића и осталих изасланика општине великоселске, због начина наплате трошарине на баштованске производе и поврће и проучење молбе еснао>а рибарског, због начина наплате трошарине на рибу, АБр. 7016, — одбор је решио, усваја се у свему овај предлог комисије, а на име: I, да се баштованским производима, означеним у тариФи тач. 1. и 2. сада у ово доба године када су они јеФтини учини попуст на растур, трулеж и чишћење са 50 процената одбитка приликом мерења и наплате трошарине. II, да се на свежу рибу према тач. 17. тариФе учинп попуст с обзиром на јевтину цену и брзо кварење исте и то: 1. на белој ситној риби по 75°| 0 . 2. на шарану и другој крунно.ј риби по 50°| 0 . Што се тиче кечиге, сомова, смуђа, јесетре, пастрмке, младице, јегуље и друге Фине рибе, чија је цена преко једног динара од килограма, да се на ову рибу не даје на попуст никакав проценат. XVI По прочитању извештаја грађевинског одељења АБр. 7043, о стању канала у Немањиној улици, — одбор је решио, да се оправка овога канала изврши одмах делимично. Одобрава се општ. суду да на оправку истог може утрошити потребну суму из дотичне буџетске партије. XVII По прочитању акта гимнастичког друштва „Душан Силни" АБр. 6929, — одбор је решио, да се гимнастичко друштво „Душан Сидни" извести, да општина нема ништа против тога, што је г. министар Финансија решењем својим од 13. јула тек. год. ПБр.

2045, уступио друштву на послугу за 15 година плац звани „Батал-џамија". На случај да између државе и општине дође до спора око овог плаца, општина од друштва за послугу овим плацем неће тражити никакву накнаду, а друштву ће допустити да се у року, који му је остављен решењем господина министра, служи овим плацем, ако општини исти не би за какву њену иотребу требао. XVIII По прочитању извештаја грађевинског одељења АБр. 6874, којим предлаже, да се извесан део имања Косаре Малетић, које постоји на Кнез Михаиловом венцу експроприше у цељи регулисања и осталог дела Кнез Михаиловог венца, одбор је решио, да се овај,предлог грађевинског одељења одбаци, пошто општина нема за сада буџетске могућности, да би исти предлог извршила, ако би га усвојила. XIX Заетупник цредседника општине извештава одбор, да је се на расписани стечај за набавку дрва за општину јавила са понудом само Фирма Мирковић и Лучић овд. трг. По прочитању те понуде Мирковића и Лучића АБр. 7063, — одбор је решио, да одборници г.г. Ђорђе Митић и Михаило Михаиловић са једним кметом сиђу на Саву и од дрварских трговаца известе се о цени дрва, а у исто време увере се и о квалитету појединих дрва, па о томе да се извести одбор ради коначног решења о набавци дрва, којом ће се приликом донети решење и по овој понуди Мирковића п Лучића. XX За остале предмете стављене на дневни ред за данашњу седницу и то: молба Фанике Божански за издржавање из општинске касе; предлог суда за уступање општ. земљишта Јеврему Живковићу за регулисање нове улице у бари Венецији, између сарајевске улице и жељезничке пруге, предлог суда за уступање земљишта Јанку Гинићу ка®. у напред наведеној цељи; молба Петра Милојевића, протођакона и осталих потписника исте, одбора другог родитељског скупа ђака школа палилулских за отварање забавишта; предлог суда за одобрење кредита за оправку покварених вага трошаринских; извештај суда по предмету откопавања рампе у Кнеза Милоша Великог улици и понуда Миливоја Маленића овд. да му се одкупи извесан број његове књиге под насловом „Један Обреновић", - одбор је решио, да се ставе на дневни ред за идућу седницу.

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Председник општине београдске г. Антоније Пантовић, кога је за време осуства, заступао у дужности председника општине члансудаг. Стеван Ивковић, вратио се је са осуства 24. ов. м. и дужност председника општине предузео.

Члан суда општине београдске г. Марко II. Марковић превпсоким указом Његовог Величанства Краља од 20. августа тек. год. а по својој молби уклоњен је са положаја члана суда општине београдске.