Beogradske opštinske novine

Број 39

- 161 -

Год. УХШ

АБр. 7745 одлучио, да цена лебу за мрву половину меседа септембра тек. год. т. ј. од 1. истог месеца искључно буде двадесет пара дин. по килограму, а леб да се продаје по двадесет пара дин. у тежини од 1000 грама. По саслушању тога и по прочитању тога решења суда АБр. 7745, — одбор је примио к знању, ово решење суда о одређеној цени лебу за прву половину месеца септембра тек. годане. В V VI По прочитању акта управе општинске трошарине АБр. 7646 и 7647, којима спроводи суду модбе за осуство: Милосава Живковића, помоћаика стар. вин. пијаце и Милете Симоновића, позорника управе трошаринске, одбор је решио, одобрава се петнаестодневно осуство од дужности ради свршавања својих приватних послова, Милосаву Живковићу, помоћнику старешине винарске пијаце и Милети Симоновићу, позорнику управе општ. трошарине, које да им се рачуна од дана кад га буду употребили. VII По прочитању молбе Давида Ш. Демајо, овд., АБр. 7541, којом моли за месечну помоћ, — одбор је решио, да се ова молба упути одборској комисији за издавање седмичне помоћи, да молиоцу одреди седмичну помоћ. VIII V' По прочитању молбе грађана Ресавске улице АБр. 7612, којом извештавају суд, да су, да би и овом придиком осведочили своју свагдашњу пажњу према својој бившој комшиници а данашњој узвишеној нам Краљици Драги и одали видљив знак претцима узвишене нам Краљице Драге, који су са Милошем Великим ударили први камен темељац данашњој слободној и независној Краљевини Србији, решили да умоле општ. суд, да истој улици промени досадањи назив, и замени га са називом „Луњевичина" улица, па моле да се ова њихова молба уважи; као и по прочитању изјаве управе града Београда по истом предмету АБр. 7655, — одбор је једногласно решио, усваја се ова молба грађана Ресавске улице, да се истој улици промени досадањи назив и да се у будуће зове „Луњевичина" улица. IX По прочитању предлога грађевинског одељења АБр. 7678, — одбор је решио, усваја се овај предлог грађевинског одељења: да чланови комисије за утврђење осе у гробљанској улици буду:одборници г.г. Богоје Јовановић и Ђорђе Н. Соколовић, кмет г. Коста Арсенијевић и општински инжењер г. Стојан Вељковић. X. По прочитању молбе грађана „Млатишумине" улице АБр^ 6962, којом моле, да се истој улици промени досадањи назив и да јој се да друго име, које ни у обичном говору неће моћи имати никакав неозбиљан значај, као и по прочитању изјаве управе града Београда по истом предмету, АБр. 7654, — одбор је после говора одборника г.г. Ђоке Димитријевића и Михаила Јовановића, нашавши, да је садањи назив исте улице историјски и да би се огрешио према српском јунаку из доба српског устанка, у чију је част поменутој улици овакав назив и дат, ако би истој улици садањи назив изменио, — решио, да се ова молба грађана Млатишумине улице са наведених разлога не усвоји.

XI По прочитању извештајакомисије АВр. 7549 за преглед приватних зграда, којима рок закупа истиче 1. новембра т. г. а које су употребљене за народне школе и оних које су пријављене сада за исте школе, — одбор је решио, усваја се овај извештај комисије, а на име: 1. Да се зграда Николе Јовановића, начелника министарства Финансија, у којој је сада смештена мушка народна школа са три разреда, задржи и даље под закуп за време од 1. новембра тек. год. па до првог новембра хиљаду деветстотина четврте године по закупну годишњу цену од четири хиљаде две стотине и шесет динара а под досадањим погодбама и погодбом, да исти буде дужан, да до 1 новембра тек. год. дозида још две одаје подесне за учионице и два нужника, зашта му је досадања закупна цена и повећана од две хиљаде седам стотина и шесет динара на четири хиљаде две стотине и шесет динара на годину. У ову зграду да се смести и други разред мушке народне школе, који је сада смештен у згради Милана Јаковљевића. 2. Да се зграда Алексе Николића, коју општина сада држи под закуп за смештај народних школа задржи и даље од првог новембра тек. год. па до првог новембра хиљаду деветстотина прве године по досадањој цени и под досадањим погодбама. 3. Да се за смештај свију разреда женске народне школе на Врачару узме под закуп двоспратна зграда Укопног Друшква, која постоји у авалској улици по закупну цену, време закупа и под погодбама како се општински суд са управом тога друштва буде споразумео. 3. Да се зграда Денка Стојановића и даље задржи за народне школе по закупну цену, време закупа и под погодбама, како се општ. суд са истим споразуме, с тим, да буде дужан багремље у дворишту те зграде подкресати. 4. Да се зграде Младена Тодоровића, Милана Јаковљевића и Милеве Калушевић, којима рок закупа истиче првог новембра ове године напусте, пошто нису са хигијенског гледишта за школе подесне. XII По прочитаљу накнадног извештаја процењивачке комисије за процену имања Влајка Тајсића и масе пок. Драг. Тајсића, које им се заузима за улице Светокраљску, Светосавску и Охридску, АБр. 5988, — одбор је решио, да се усвоји процена ове комисије од 28 децембра 1899, ГБр. 31/900 и да се Владимиру Тајсићу и маси пок. Драг. Тајсића за хиљаду осам стотина седамдесет и три квадратних метра и седамдесет и пет квадратних десиметра њиховог земљишта, које им се заузима за улице Светокраљску и Охридску, троугао између Светокраљске и Светосавске улице, као и проширење Светосавске улице, а према ситуацијоном плану од 6. октобра 1899 г. КГБр. 1081, исплати из касе регулационог Фонда по процени седам динара од квадратног метра свега тринаест хиљада сто шеснаест динара и двадесет и пет пара дин., кад општина буде у могућности да ову исплату изврши, и ако

исти пристану, да од општине не траже никакву накнаду за деветстотина два квадратна метра и четрдесет квадратних десиметра, колико су дужни према уговору од 1884 год. који имају са Фр. Макензијем, да оставе за отварање светосавске улице. На случај, да г. Тајсић и маса пок. Драг. Тајсића не пристану, да без накнаде даду за отварање Светосавске улице од свога земљишта девет стотина два квадратна метра и четрдесет квадратних десиметара, као што је поменутим уговором предвиђено, онда да им се у место напред означене суме плати за хиљаду шест стотина четрдесет и осам квадратних метара и петнаест квадратних десиметара земљишта, које им се одузима за Светокраљску и Охридску улицу и троугао између Светокраљске и Светосавске улице и за хиљаду и сто двадесег и осам квадратних метара колико је потребно да им се одузме за Светосавску улицу, по четири динара и седамдесет и пет пара дин. од квадратног метра свега тринаест хиљада сто осамдесет и шест динара и седамдесет и једну пару дин. тацође кад општина буде у могућности, да ту исплату изврши, а и у једном и у другом случају пошто г. Влад. Тајсић и маса пок. Драг. Тајсића издаду општини тапију на све земљиште, које се заузима за означене улице и пошто поднесу доказе, да на том земљишту нема никаквих терета. % V За остале предмете стављене на дневни ред за данашњу одборску седницу и то: молба Влајка Живановића општ. службеника за осуство; извештај Михаила Петровића првог члана комисије за преглед општинских и трошаринских рачуна из ранијих година о истеку рада исте комисије; молба одбора за прикупљање помоћи сељанима села Бадњевца пострадалим од олује и града, за помоћ; тражење Маричића и Јанковића, књижара, исплата рачуна за издати материјал Управи општ. трошарине у почетку 1899 год.; молба Димитрија Тасића месара, да се ослободи плаћања аренде на маст, коју лиФерује болници за душевне болести; тражења Управе града Београда и њених одељака АБр. 7718, 7760, 7779, 7850, 7851 и 7923 уверења о владању и имовном стању извесних лица, и молбе: Љубице Гр. Ивановић, удове СтБр. 3166 и Николе Симића, трг. СтБр. 3164 којима траже уверења о породичном односу, — одбор је решио, да се ставе на дневни ред за идућу седницу.

К 0 Н К У Р С Грађевинском одељењу општине београдске, потребан је земљомер. Плата је истом буџетом одређена до. 2000 динара на годину. Конкуренти за то место треба да поднесу молбу и доказе о својој стручној и практичној спреми општ. суду до 20. ов. мес. Изабрати примиће се у општ. службу под погодбама, под којима се примају у општ. службу и остали општ. службеници. Од суда општине београдске 9. септембра 1900 г. АБр. 7865. Београд.