Beogradske opštinske novine

Бр ој 46

- 190 —

» Год. XVIII

да нареди, да грађевинско општ. одељење изврши све шта је нужно за регулисаље и калдрмисање ове улице и да планове пошље што пре Управи, да би се добило надлежно одобрење, - одбор је решио, ' ; .ј да се овај предмет упути грађевинском одељењу, да претходно изради предрачун коштања нивелације, регулације и калдрмисања Дринчићеве улице, па по том, да се тај предмет понова врати одбору на коначно решење. (Свршиће се)

НА ЗНАЊБ Како се многи грађани нису одазвали односно плаћања таксе за одржавање великих и малих гробница као и простих гробова, то се познва грађанство, да одмах прописну таксу положи главној благајни суда ово опгатинског. Ко не положи, поступиће се: за гробнице, по правилима за службу на новоме гробљу по тач. 5. под а) и б), а за гробове по тач. 6. под г). Такса за одржавање има се сваке године полагати, а полаже се годигање и то: а, за гробнице под аркадама по 40 дин. б, „ „ велике »15 „ в, „ „ мале „10 „ Од Суда општине београдске 20. октобра 1900 год. НГБр. 599.

0 Г Л А С За израду канала у Каменичкој и Личанској улици држаће грађев. оделење општине београдске у своме локалу (Чарапићева улица бр. 15) јавну усмену лицитацију на дан I. децембра о. г. од 9—12 часова пре подне. Предрачунска цена за овај посао је 31.885-61 динар, а кауција у 3.200 динара полаже се у готовом новцу, вредећим папирима, или интабулацији. Из канцеларије грађевинског оделења општине београдске 17. октобра 1900 год. ГБр. 2031, у Београду.

0 Г Л А С За израду калдрме у Војводе Миленка улици држаће гра|ев. оделење општине београдске у своме локалу „Чарапићева улица бр. 15 јавну усмену лицитацију на дан 2. децембра о. г. од 9—12 часова пре подне. Предрачунска цена за овај посао је 25.912-67 динара, а кауција у 2500 динара полаже се у готовом новцу, вредећим папирима или интабулацији. Из канцеларије грађев. оделења општ. београдске 17. октобра 1900 год. ГБр. 1902, у Београду.

ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ Пошто на дан расписане лицитације 21. октобра т. г. за издавање под закуп не издатих месарских плацева на Краљевом тргу под бр. I, V, VIII и IX, ннје било

лицитаната, то ће се ови плацеви на дан 6. новембра т. г. од 2 до 5 сати после подне поново под закуп издавати. Лицитација ће се држати у канцеларији економног одељења суда опгатинског. Кауција је по 200 динара у готову или у срп. држав. хартијама од вредности. Ближи услови могу се видити у канцеларији економног одељења суда општинског сваког радног дана за време канцелариско и при лицитацији. Од стране суда општине београдске 26. октобра 1900. год. АБр. 9807, у Београду. Пошто су следећа општинска права и имања остала не издата под закуп, то ће се за издавање истих, поново држати у канцеларији економног оделења Суда општинског јавне усмене лицитације и то: I. На дан 15. Новембра тек. год. од 2 до 5 сати после подне, за издавање под закуп права наплате таксе за вађење леда из река Саве и Дунава. Кауција 200 динара. П. На дан 16. Новембра тек. год. од 2 до 5 сати после подне, за издавање под закуп Подрума — леденице код „Текије." Кауција 10°| 0 од излицатиране цене. Ш. На дан 17. Новембра тек. год. од 2 до 5 сати после подне за издавање под закуп Плаца у Господар Јевремовој улици. Кауција 20 динара. и IV. На дан 18. Новембра тек. год. од 2 до 5 сати после подне за издавање под закуп Подрума „Пивни Извор." Кауција 10°|. од излицитиране цене. Ближи услови могу се видити у канцеларији економног оделења суда општинског, сваког радног дана за време канцеларијско и при лицитацији. Од сгране суда општине београдске 20. октобра 1900 год. АБр. 9696, у Београду.

ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ Суд општине београдске, издаваће путем јавне усмене лицитације под закуп и то: I. На дан 20. Новембра тек. год. од 2 до 5 сати после подне, чишћење димњака на свима општинским зградама. Кауција 100 динара, II. На дан 27. Новембра тек. год. од 2 до 5 сати после подне, право узимања и продавања цубока од стоке клате на општинској кланици. Кауција 3000 динара. Лицитације ове држаће се у канцеларији економног оделења суда општинског. Ближи услови могу се видитн у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцеларијско и при лицитацији. Од стране суда опгатине београдске, 2. Новембра 1900 год. АБр. 10142, у Београду

ИЗВОД ИЗ ПРАВИЛА о уре$ењу еснаФа димвичарског Члан 13. Чишћење димњака вршиће се радним данима пре и после подне, и сваки без разлике дужан је допустити чишћење димњака. Но ако је коме са извесних разлога не могућно допустити чишћење једнога дана, дужан је то без одлагања допустити другога дана у исто време. Тако исто димњичар је дужан следовати на сваки позив за чишћење димњака, а нарочито за случај пожара. Члан 16. За чишћење димњака плаћају се ове таксе: а) за чишћење димњака цилиндар без разлике на спрат . 0 - 40 динара б) за чишћење димњака простог 0 - 20 „ в) за чишћење димњака простог на два спрата 0'40 „ г) за чишћење гвозденог шпархерда 0-40 „ д) за чижћење зиданог шпархера 0 40 „ ђ) за чишћење зиданог шнархерда великог у госгионицама Г— динара е) за чишћење Фуруна с чунковима од два метра на више (Ј'40 дин. ж) за чишћење Фуруна с чункоковима до два метра . . . 0 - 20 „ з) за испаљивање димњака . . 1*50 „ и) за чишћење тинлова на пекарницама од типла . . 0'20 „ Чдан 17. Таксе за чишћење димњака пдаћају сопственици зграда, а за масе масени стараоци. Само у одсуству ових плаћају закупници (кирајџије). Плаћање прописних такса обавезно је. У случају противљења, таксе ће нанлатити полицијска власт без икаквог одлагања. По наплати таксе димничар је дужан сваком без разлике издати признаницу, у којој мора бити назначено: колико је и каквих димњака очишћено, на чијој згради, колико је наплаћено и когје дана чишћење вршено. Наподеђини признанице мораЈу бити одштамнане таксе из члана 16. правила. Признанице морају бити снабдевене оригиналним потписом мајстора, који у дотичном реону занат упражњава.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ I. Гробарина: Гроб за децу до десет година дин. 6 и дин одржање свега дин. 7-. Гроб за одрасле дин. 10 и 2 за одржање свега дин. 12'—. Мала зидана гробница дин. 550 и 10 дин. одржање свега дин. 560 - —. Велика зидана гробница Ш реда дин. 983,52 и 15 дин. одржање свега дин. 998-52. Велика зидана гробница П реда дин. 1084 32 а 15 дин. одржање свега дин. 1099 32. Велика зидана гробница I реда дин. 2000 и 15 дин. одржање свега дин. 2015- — . Ова такса плаћа се за гробове маде и велике за 10 година, а за гробнице за 50 година, такса одржања илаћа се сваке године. Ко за пет година узастопце ову таксу не плати губи право на гроб, па био прост гроб или гробница. Положена такса пропада у корист касе гробља, а гроб или гробница припада онштини. Такса одржања плаћа се потпуно, ма се гроб или гробница, у које бпло доба године, узео у службеност. II. Пражнење номијара и нужника: а) Од кубног метра — — - — 6 - б) Од акова — — — — — — 0.30 ,.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Влаеник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевића.

Уредник МИЛИЈА ЈОВАНОВИЂ