Beogradske opštinske novine

Број 53

- 225 -

Год. XV Ш

8. усдова — који важе у место уговора — по којима је Илићу уступљен овај посао под закуп а којим се извешћемпотврђују наводи у поменутој представци командира пожарне чете, као и по прочитању изјаве закупца Илића АБр. 11019 на поменуто извешће комисије; као и мишљења општинског правозаступника АБр. 11184 по истом предмету, — одбор решио, да се поткивање општинских коња, које је уступљено Ђорђу Илићу, овдаш. ковачу, за време од првог јануара 1900 год. па до 31. децембра 1902 г. решењем општинског одбора од 21. октобра 1899 г. АБр. 7822 одузме од закупца Илића на осдову тач. 6. и 7. услова, под којима му је овај посао издат под закуп, пошто се је поновио случај рђавог ковања општинских коња загата је закупац Илић на основу тач. 5. услова већ једном кажњен решењем општинског суда од 17. маја тек. год. АБр. 3936. и пошто и сам закупац Илић изјавом својом АБр. 11019 на то пристаје. Да се од закупца Илића не тражи никаква накнада штете због констатованог рђавог поткивања општинских коња и да му се кауција ако ју је за овај посао општини положио врати. Да се поткивање општинских коња у будуће врши помоћу стручног лица које ће се у општинску службу под сталном месечном платом за пожарника примити и које ће овај посао поред дужноста пожарника вршитп а зашта ће му општински суд одредити већу плату него што је обични пожарници имају. V По прочитању молбе Косте П. Јовановића инжењера округа београдског, АБр. 11187 којом са разл га у истој изнесепих моли општ. суд да га ослободи плаћања 179,46 динара са 6"/о интереса од 5. октобра 1892 год. па на даље којом је сумом неумесио задужен за откопавање извршено пред његрвим имањем у улицама Краљице Дра^е и Милутиновој, као и по прочитању извешћа општинског књиговодства по истом предмету АБр 11251, — одбор је решио, да се Коста П. Јовановић, инжењер окр. београдског, ослободи плаћања општини у сто седамдесет и девет динара и четрдесет и шест пара дин. са 6°/ 0 интереса од 5. октобра 1892 год. па на даље сакојом је сумом неумесно задужензаоткопавање извршено пред његовим имањем у улицама Краљице Драге и Милутиновој. VI По прочитању молбе Косте Васиљевића, овд. димничара, АБр. 10131, којом са разлога у истој изнесених моли општински суд и одбор, да се врачарски димничарски реон подели на два димничарска мајстора, — одбор је решио, да се решавање по овоме предмету одложи, док се не изврши наступајући попис људства, домаће стоке и домова у Београду, како би се према добивеном броју стоновништва у Београду и његовим одељцима могла оценити умесност ове молбе Васиљевића. ^П По прочитању реФерата општ. књиговодства АБр. 6809, извешћа економног одељења АБр 7144 и накнадног извешћа општинског књиговодства АБр. 7296 као и цо прочитању реФерата економног одељења АБр. 11289 све по предмету инвентарења и процене општинске

покретне и непокретне имовине, — одбор, је решио, да комисија у коју да уђу одборници г.г. Миленко СтеФановић, Петар Новаковић и Давид Були и економ и надзорник општинских добара г. Таса Миловановић уради све оно што се има према овим представкама економног одељења и општинског књиговодства на попису и инвентарењу целокупне општинске покретне и непокретне имовине урадити, и о урађеном да поднесу извешће ради даљега поступка. (Свршиће се)

0 Б 3 Н А Н А Командант II коњичког пука „Цара Душана" и председник комисије за куповину коња у Београду молио је општински суд, да обзнани грађанству следеће: Комисија за куповину коња у Београду за погребу војске отпочела је куповину коња. Исплата вршиће се одмах одстране комисије, чимкоњиздржи десетодневну пробу. Исхрана коња за ових 10 дана пада на терет државе. Сви они притјежатељи, који су вољни продати своје коње држави нека доводе коње у круг штаба II коњичког пука „Дара Душана" (преко од Војне Академије) ради прегледа и погодбе. Услови по којима ће се коњи примати ови су: 1. да су стари од 372 — 9 година ; 2. да су високи најмање 153 с.м. а обим за 6 с. м. већи од висине; 3. да су ночишћени; 4. да су добро и правилно развијени и потпуно здрави; 5. да иемају никаквих ћуди. Уз коње треба понети и сточни пасош, а сем тога по могућству и билет опасивања, било да је коњ од државнпх или приватних пастува. Комисија ће приматп коње сваког радног дана пре и после подне. Суд општине београдске на основу захтева комисије објављује предње гра])анству бооградском знања ради. Од суда општине београдвке 23. децембра 1900 г. АБр. 11906. Београд.

0 Б Ј А В А Одбор општине београдске у седници својој од 13. т. месеца АБр. 11262 решио је: Да се свима онима, иоји са арпаџиИОМ раде И уносе га у трошарински реон, допугата да овај артикал трошарпнски могу уносити на слободно руковање, ако одговорајућу трошарину на увезену количину овога артикла депонују код Управе троптаринске у готовом новцу или државним папирима од вредности, која ће им се трошарина враћати на извезене количине овога артикла, кад Управи трошаринској поднесу доказе, које је она за то прописала, да су дотичну количину извезли ван трошарин. реона Докази ови морају се поднети до краја сезоне продаје овога артикла. Трошаринска Управа објављује ово свима онима, који са арпаџиком раде, ради знања и управљања. Из канцеларије главне Управе општинске трошарине 16. децембра 1900 године Београд К№ 5181.

Гра|анству београдском Скреће се пажња грађанству, да у сопственом интересу, нарочито пре наступајућих мразева, прегледа приватну водоводну инсталацију, а нарочито зимску славину, тако да ако би и најмању неисправност приметило као: зујање на чесми, цурење на водомеру или цеви, да одмах о томе извести управу водовода. Водомере треба осигурати, да се не могу замрзнути, иначе не само да ће сопственици плаћати већу потрогању воде, но ће им се и имање овлажити и причинити такву гатету да простор у коме је водомер буде сав у води. Од суда опгат. београдске 30. октобра 1900 г. АБр. 10087, Београд.

0 Г Ј1 А С Погато ва јучерашњој расписаној лицитацији за издавање под закуп првНОС угља и осталих водоводних потреба за на беле воде, према закону 0 лицитацијама није био довољан број лицитаната, то ће се лицигација ова поново на дан 28. децембра Т. Г. од 2 до 5 сати после подне држаги у канцеларији економног оделења суда општинског. Кауција се полаже при лицитацији у 500 дин. Ближи услови могу се видети у поменутој канцеларпји сваког радног дана за време канцелариско и при лицитацији. Од стране суда опшгине београдске 16. децембра 1900 год. АБр. 11315. у Београду.

0 Г Л А С За израду калдрме у Војводе Миленка улици држаће грађев. одељење општине београдске у своме локалу „Чарапичева улица бр. 15" јавну усмену лицитацију ћа дан 4. јануара 1901 год. од 9—12 насова ире подне. Предрачунска цена за овој посао износи, 25912.67 дин а кауција у 2500 д. полаже сс у готовом нонцу, вредећим папирима или интабулацији. Из канцеларије грађев одељења општ. беотрадске 17. децембра 1900 г. ГБр. 2628. у Београду.