Beogradske opštinske novine

Број 5

- 26 —

Год. XIX

Гра^анству београдском. Шегово Величанство Краљ Милан, отац нашег узвишеног Краља и Господара, преминуо је 29. овог месеца у 4 часа и 20 минута по подне у Бечу после тешког боловања. Суд општине београдске објављује београдском грађанству ову тужну вест с уверењем, да ће исто у знак ове тужне жалости а у доказ своје благодарности према Оцу свога љубљеног Краља и Господара доказати своје искрено учешће у овој големој жалости истицањем на својим домовима црних застава. Од суда општине београдске 30. јануара 1901 г. АБр. 937, Београд,

Гра|ааству београдском. Услед смрти Његовог Величанства Краља Мнлана Његово Величанство Краљ указом својим од 29. ов. м. преко председника Миннстарског Савета закључио је јуче у 5 часова и 30 минута по подне седнице ванредне Народне Скупштине сазване за 1. јануар 1901. год. у Ниспу. О овоме се извештава београдско грађанство ради знања. Од суда општине београдске 30. јануара 1901 год. АБр. 937, Београд.

РАД 0ДБ0РА 0ПШТИНСК0Г ВАНРЕДНИ САСТАНАК 6. Јануара 1901 год. Иредседавао 8аступник лредсодника одштине г. Ствв ш Ивковић. Од одборника Гшди: г. г. А. Н. Крсмановић, Д. М. Ђорђевић, Ђока Тошић, Ћорђ« Н. Соколовић, Благоје Милошввић, Љу^а Дојчиновић, Петар Новаковић, Васа Никодић, Стојан Пајкић, Даишан СтојковиК, Мах. Михажловић, А. Петровић, Јов. Илкић, Веља М. ТодоровиЦ М. Савчић, М. Штрбић. Дедовођ, Мих. Марјановић. I Заступник иредседника оиштиие извештава одбор, да су на збору грађана београдских др— жаном 28. децембра прошле године савршеном већином гласова изабрати за одборнике општине београдске г. г. Алекса Н. Крсмановић, трговац, Велимир Тодоровић, адвокат, Димитрије М. Ђорђевић, трговац, Димитрије Миленковић, свештеник, 'Борђе Димитријевић, апотекар, Ивко Ивковић, апелациони судија, Ог. Јован Ђурић, апотекар, Коста Главинић, ректор Велике Школе, Младен Николић, нотпуковник у пенсији, Мијаило Штрбић, кројач, Милош Савчић, инжии.ер, Милутин Ј. Божић, начелник министарства грађевина, Милутин Степановић, чиновник министарства војног, Никола Спасић, трговац, Пера Ђорђевић, државни саветник у пенсији, Г1ера И. Јовановић, трговац, Раденко Драговић, трговац, Светозар Милосављевић, државни саветник, Стојан Пајкић, трговац и Тоша Михаиловић, трговац; а за одборничке заменике ошитине београдске г. г. Богоје Јовановић, каФеџија, Димитрије Тадић, адвокат, ЧБорђе Соколовић, предузимач, Ђорђе Тошић, столар, Љуба Дојчиновић, економ, Милша Полићевић, трговац и Стеван Веселиновић, ре®ерент, министарства просвете и црквених послова. Да је овај избор пуноважан, јер прогиву истог није поднета у законом року ни усмена ни писмена жалба. Да је општински суд умолио дотичну господу министре, за одобрење, да се изабрати државни чиновници могу примити ове дужности и кад та одобрења дођу, суд ће их позвати, да заклетву иоложе и дужност ириме. Да је суд позвао изабрате грађане, да у данашњој седници заклетву положе и дужност приме.

Моли дошавше ново изабрате одборнике и одборничке земенике, да заклетву положе и дужиост приме, што су ови и учинили и то: г. г. Велимир Тодоровић, Милош Савчик, Алекса Н. Крсмановић, Димитрије М. Ђорђевић, Михаило Штрбић, Стојан Пајкић, Ђорђе Соколовић, Ђорђе Тошић и Љуба Дојчиновић. Одбор јс по том примио к знању, ово полагање заклетве. Н Прочитан је записник одлука седнипе држане 22. децембра прошле године и учињена је у истом ова измена и донуна: У рошењу књиге бр. 860 после другог става, тачка прва да гласи : „1, да сви они трошарински обвезници, који не желе или не могу да плате трошарину у смислу чл. IV привремених правила под Б. у будуће док општина не узме под закуп или не подигне трошаринске магацине држе своје пиће у сопственим магацинима под два разна затвора, од којих ће једним руковати трошарински обвезник а другим Управа општ. трошарине; с тим, да се ови магацини од тада сматрају као трошарински и да управа трошарине нлаћа за њих кирију до уговореног рока закупа који су они — трошарински обвезници, закључили а трошарински обвезници да од тада плаћају лежарину на то своје пиће Управи трошаринској према пропису. Да управа трошаринска не може у једном магацину једног сопственика држати и вино другог винарског трговца III Одборник г. Јован Илкић, наводи; да је одбор у седници својој од 22. децембра прошле године изабрао повереништво за проучење онога што се општини налаже решењем господина министра грађевина, да уради претходно у цељи канализације вароши и за проучење понуде задруге за подизање зграда за израду пројеката за канализацију и кеј вароши. У то иовереништво изабрати су поред стручњака из одбора и г. г. Никола Стаменковић и Тоша Селесковић проФесори Велике Школе и Коста Главинић, ректор Велике Школе. Повереништву је стављено у задатак да тај посао сврши још о Божићним празницима, како би се по том даље шта је потребно предузело. Међу тим г. г. Стаменковић и Селесковић нису се хтели те дужности примити, о чему су суд известили писмено, према чему тај посао и није извршен. С тога, а да би се раду по тој ствари што скорије приступило, предлаже да се на место г. Стаменковића и Селесковића изберу друга стручна лица. А сем тога да одбор изволе решити да члан овог повереништва остане и даље г. Иван Козлић, који је из одбора иступио. По саслушању тога, одбор је усвојивши овај иредлог одборника г. Илкића решио. да се умоли г. Милош Дамјановић, виши инжињер мин. грађевнна да на место г. г. Стаменковића и Селесковића чланова овог повереништва, буде члан истог повереништва. Исто тако да се умоли и г. Иван Козлић, виши инжињер мин. грађевина, да и даље, и ако није више одборник буде члан овог повереништва. Да општински суд даље надлежно поступи. IV По прочитању акта кварта палилулског АВр. 11837 и кварта теразиског АБр. 11880 као и по прочитању акта иследног судије првост. суда за вар. Београд АБр. 11848, — којима се

тражи уверења о владању и имовном стању извесних лица, — одбор је изјавио, да му је непознат Михаило Миловановић, овд. надничар, да је доброг владања Милан Томашевић, абаџиски помоћник, а да му је отац средњег имовног стања, да је доброг владања и сиротног имовног стања, Хајим Пинто, бив. трговац. V Застунник нредседника извештава одбор, да је оиштински суд решењем^својим од 30. децембра 1900 г. АБр. 12061 одлучио да цена лебу за нрву половину месеца јануара т. год. т. ј. од првог истог месеца искључио, буде иста, која је била и за другу иоловину месеца децембра пр. год. т. ј. двадесет нара дин. по килограму, а леб да се продаје по двадесет нара дин. у тежини од 1000 грама. По саслушању тога и но нрочитању поменутог решења суда, — одбор је примио к знању ово решење суда о одређеној цени лебу за прву половину месеца јануара 1901 године. VI Ио прочитању молбе Паје Ђ. Мијатовића овд. трг. да му је се врате 126-24 дин. за извезених 1578 кгр. вина ван трошаринског реона, као и но прочитању, мишљења Управе ,0пшт. трошарине по истом предмету, А.Бр. 1162/6900 — одбор је решио, Да се Паји Ђ. Мијатовићу овд. трг. врате из прихода трошаринских 126-24 дин. за извесних 1578 кгр. вина, ван трошаринског реона, пошто је поднетом пријавом трошаринске станице на топчидерској линији доказао, да је заиста горњу количипу вина извезао ван реона трошаринског VII По прочитању молбе Петра Станковића надничара оиштинског на белим водама којом моли, да га Суд општински ослободи плаћања болничког трошка у 66 дин. који јс учинио лечећи се у болници од повреде, коју је добио при инсталисању водовода за банички логор, када га је земља претрпала у каналу,—као и по ирочитању извештаја водоводног оделења АБр. 11374'900 — одбор је решио, да се из општинске касе а из буџетске партије на лечеље варошке сирогиње, исплати болници опште државној 66 дин. на пме болничког трошка, који је учинио Петар Станковић надничар општински на белим водама, лечећи се у истој од повреде, коју је добио радећи као надничар при општинском водоводу. (Свршкће се)

О Г Л А С Према одобрењу г. министра грађевина од 8. Јануара т. г. Бр. 10.905. држаће управа града Београда, јавну ОФерталну лицитацију у своме грађевинском оделењу на дан 16. Фебруара т. г. у 10. часова пре подне за олравку здања опште државне варошке болнице. Предрачунска је цена овога посла 19.618 динара, 83 п. д. а кауција у 3.000 динара полаже се у готову новцу, вредећим папирима или интабулацији непокретног имања према закону. Позивају се предузимачи да дођу и лицитирају. Из канцеларије Грађевинског оделења управе града Београда, 17. Јануара тек. год. ГБр. 46, у Београду.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Зласник ОПШТИНА БЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевића.

Уредник МИЛИЈА ЈОВАНОВИЋ